MTV Uutiset Hanoissa: Huipputapaaminen alkoi Kim ja Donald -pizzoilla, mutta illalla käynnistyvät viralliset keskustelut

Trump ja Kim Vietnamissa - miten neuvottelut etenevät? 5:04
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste seuraa johtajien tapaamista Hanoissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Hanoihin tiistai-iltana juhlallisin menoin. Juhlaliputuksen lisäksi sillat oli valaistu. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Sarasteen mukaan tavallinen kansa odottaa Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamista innostuneena.

– Täällä on nyt jo myytävänä Kim ja Donald -pizzoja ja -hampurilaisia.

Johtajat tapaavat toisensa silmästä silmään ensimmäistä kertaa tänään, kun viralliset keskustelut käynnistyvät keskiviikkoiltana.

Mitä tapaamiselta voi odottaa?

Se, mitä Hanoissa saadaan aikaan, on pidetty Sarasteen mukaan visusti salassa. 

Julkisuuteen on tihkunut toiveita pienistä sopimuksista. On väläytetty esimerkiksi toivetta, jonka mukaan Yhdysvallat olisi luopumassa vaatimuksesta riisua Pohjois-Korea kokonaan ydinaseista.

Johtajien edellisessä tapaamisessa Singaporessa korostuivat korulauseet, mutta konkreettiset sopimukset jäivät uupumaan.

Pohjois-Korealle jo tapaaminen on voitto

Pohjois-Korealle jo pelkkä tapaaminen on Sarasteen mukaan merkki siitä, että Pohjois-Korea on ydinasevaltiona tunnustettu. 

– Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että on jo luotu tietynlainen kauhun tasapaino.

Asemastaan huolimatta Pohjois-Korea tarvitsee länttä. Ilman Yhdysvaltain apua Pohjois-Korean talouden kehitys on mahdotonta.

Lue myös:

    Uusimmat