MTV Uutiset Hanoissa: "Jotain minidiilejä voidaan nyt tehdä"

7:56
Vietnam valmistautuu Trumpin ja Kimin tapaamiseen.

MTV Uutiset seuraa paikan päällä Hanoissa Kim Jong-unin ja Donald Trumpin toista huipputapaamista suhteellisen lyhyen ajan sisällä. Vietnamissa oleva toimittaja Petri Saraste kertoo, että johtajilla on nyt edellistä tapaamista enemmän aikaa keskittyä jopa sopimusten tekoon.

Hanoin huippukokousta seuraamaan odotetaan noin 4000 median edustajaa. Tapaamisen järjestelyillä ja paikkojen kunnostamisella on Sarasteen mukaan ollut todella kiire, kun kokouksesta ilmoitettiin vain hieman yli viikko sitten.

– Edellisessä tapaamisessa kaksi suurta johtajaa nuuhkivat toisiaan ja katsoivat, miltä toinen näyttää, Hanoin lehdistökeskuksesta tavoitettu Saraste pohtii.

Nyt tapaamisesta voidaan odottaa jotain konkreettista.

– Viimeiset spekulaatiot ja vuodot ovat viitanneet siihen, että haluttaisiin tehdä jonkinlaisia minidiilejä, pienoissopimuksia. Nyt voidaan aikataulullisesti mennä enemmän yksityiskohtiin.

Oma napa 

Sarasteen arvion mukaan Yhdysvaltoja ei tällä kertaa kiinnosta Pohjois-Korean naapurivaltiot ja niiden reaktiot. Nyt pelataan omaan pussiin. Jotain myönnytyksiä voitaisiin tehdä, jos esimerkiksi päästään sopuun siitä, että Yhdysvaltojen rannikolle ulottuvien pitkän kantaman ohjusten kehittely keskeytettäisiin.

– Tapaaminen on osa sisäpolitiikkaa molemmissa maissa. Tapaaminen on merkittävää historiaa, kävi miten kävi, Saraste sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja