MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Hanoissa: "Paineet ovat kovat, nyt odotetaan konkretiaa" – Yhdysvaltain liittolaiset pelkäävät Trumpin möläytyksiä

Trump ja Kim aloittivat tapaamisensa tänään Hanoissa 3:20
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aloittivat keskiviikkona tapaamisensa Hanoissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aloittivat toisen tapaamisensa keskiviikkona Vietnamissa. Hanoissa tapaamista seuraava MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste arvioi, että Trumpilla ja Kimillä on nyt tarve saada aikaan konkreettisia sitoumuksia.

– Paineet ovat kovat, sillä nyt odotetaan konkretiaa, Saraste kertoo.

Saraste muistuttaa, että Trumpin ja Kimin ensimmäisellä tapaamisella Singaporessa saatiin vain löyhiä lupauksia.

Sarasteen mukaan yksi konkreettinen tulos tapaamisesta olisi vuonna 1953 loppuneen Korean sodan saattaminen virallisesti päätökseen. Saraste huomauttaa, että tarvittavat asiakirjat ja julkilausumat on jo kirjoitettu Pohjois- ja Etelä-Korean välillä, mutta niihin tarvitaan vielä Yhdysvaltojen ja Kiinan kuittausta.

Liittolaiset huolissaan

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aloittivat tapaamisensa ylistävien sanankäänteiden saattelemana keskiviikkona. Tärkeimmät neuvottelut käydään vasta torstaina.

Sarasteen mukaan selvää on, että tapaamisessa haetaan myönteistä ilmapiiriä samaan tapaan kuin Singaporessa.

Sarasteen mukaan tapaamista kuitenkin varjostaa Yhdysvaltain liittolaismaiden, kuten Etelä-Korean ja Japanin, huoli Trumpin mahdollisista yllättävistä lausunnoista.

– Trump saattaa sanoa jotain, mitä ei ole kirjoihin kirjoitettu, Saraste huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat