Mainos

MTV Turussa: Lastenvaunuja työntänyt mies säästyi puukotukselta, tekijä valitsi uhrikseen naisen – "Katseessa oli paniikkia ja pelkoa"

1:08

Turun puukotusoikeudenkäynti jatkuu tänään kolmatta viikkoa Turun vankilassa. Yleisö seuraa istuntoa Turun oikeustalolla. Tällä viikolla oikeudenkäynnissä kuullaan todistajia. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Tänään oikeudenkäynnissä kuullaan seitsemää todistajaa, joista yksi on eilen vuoden pakolaismieheksi palkittu Ahmad Hosseini

Kello 14.53 Oikeudenkäynti on päättynyt tältä päivältä. Huomenna oikeudessa kuullaan todistajina muun muassa poliiseja, jotka ottivat puukottajan kiinni.

Kello 14.33 Päivän viimeinen todistaja oli menossa hakemaan vaimoaan töistä, kun hän todisti puukottajan kiinniottoa Puutorin laidalla viime elokuussa. Mies näki tapahtumat autosta.

– En ehtinyt olla siinä kovin kauaa, kun hetken päästä poliisiauto ajoi ohi kohti Maariankadun risteystä ja kääntyi Kauppatorin suuntaan. Risteyksessä alkoi tapahtua liikettä. Näin ihmisten nopeuttavan heidän liikkeitään ja juoksevan.

Poliisiauto kääntyi ja tuli takaisin risteykseen. Todistaja näki puukottajan juoksevan ja ottavan otteeseensa vanhemman naisen.

– Hän uhkasi veitsellä tätä naista ja piti häntä otteessaan. Veitsi oli muistini mukaan naisen kaulalla. Poliisi käskytti miestä. Mielestäni vaikutti siltä, että henkilö yritti vahingoittaa tätä otteessa ollutta naista veitsellä. Se näytti pistävältä tai sahaavalta liikkeeltä.

Poliisit toimivat hyvin nopeasti tilanteessa. Toinen poliisi ampui tekijää aseella ja toinen käytti etälamautinta. Nainen putosi polvilleen maahan.

– Poliisit käänsivät sitten tekijän mahalleen ja laittoivat hänet käsirautoihin, todistaja kertoi.

Kello 14.13 46-vuotias nainen oli Brahenkadulla kampaamossa 5-vuotiaan poikansa kanssa, kun hän kuuli kadulta hälytysajoneuvojen ääniä.

– Rupesin katsomaan Puutorin suuntaan ja näin ikkunasta tämän puukottajan ja pian siihen tuli poliisi. Mies oli ottanut kuristusotteen vanhemmasta naisesta. Hänellä oli veitsi kädessä ja siinä tapahtui huitomista, nainen kertoi.

– Siinä oli ainakin yksi poliisi, jolla oli ase, ja hän ampui puukottamassa ollutta miestä. Me olimme aivan sokissa kampaamon sisällä. Kaikki tapahtui todella nopeasti, mutta silti olo oli kuin hidastetussa elokuvassa.

Aluksi nainen ei tajunnut pyytää poikaansa luokseen, ja lapsi katsoi ikkunasta kadulle juuri, kun poliisi ampui tekijää.

– Hän järkyttyi siitä todella paljon. Kutsuin poikani luokseni ja pitelin häntä niin, että hän ei näkisi enempää. Hän oli todella hysteerinen siinä tilanteessa.

Naisen mukaan puukottaja kaatui ampumisen seurauksena kampaamon ikkunoiden eteen kadulle.

Kello 13.58 Todistajana kuultava 32-vuotias mies oli ylittämässä Maariankatua Brahenkadun suuntaisesti, kun hän näki puukottajan jalkakäytävällä. Mies oli liikkeellä pienen lapsensa kanssa, jota hän työnsi lastenvaunuissa.

– Huomasin, että tällä miehellä oli molemmissa käsissään puukot. Hän käveli ensin minua kohti ja kääntyi sitten 90 astetta. Hänen katseessaan oli paniikkia ja pelkoa, todistaja kuvaili.

– Hän käveli muutaman askeleen minua kohti ja havahtui, että siinä menee myös nainen hänen edellään. Samantien, kun hän havaitsi tämän naisen, hän löi naista oikealla kädellä puukolla. Tein heti täyskäännöksen rattaiden kanssa.

Miehen mukaan puukottaja ei vilkaissutkaan häneen, vaikka hän itse katsoi tekijää silmiin.

– Olin hänen kävelylinjallaan suoraan edessä, joten en voinut jäädä häneltä huomaamatta. Olin hänelle kuin ilmaa. Tuli olo, että hän ei hyökännyt minun kimppuuni, koska en ollut nainen, mies kertoi.

Todistaja oli puhelimessa, kun hän näki puukotuksen vierestä. Mies sanoi puhelimeen, että täällä puukotetaan ja lähti juoksemaan karkuun. Puhelin tippui kiireessä hänen kädestään.

– Lähdin juoksemaan niin kovaa kuin vain ikinä pääsin. Juoksin Brahenkatua alaspäin, ja huusin, että terroristit hyökkää.

Pian mies kuuli laukauksen.

– Ajattelin, että jollain toisella terroristilla on ase, mutta se olikin sitten poliisi.

Kello 13.36 Oikeudessa kuullaan todistajana miestä, joka oli tapahtuma-aikaan viime elokuun 18. päivä liikkeellä autolla Turun keskustassa Maariankadulla. Hän pysähtyi liikennevaloihin ja näki autosta, kun tekijä puukotti naista kadulla.

– Huomasin Maariankatua pitkin tulevan maahanmuuttajamiehen, jolla oli kädessään teräasetta muistuttava esine. Nopeasti huomasin, että se oli puukko ja siinä oli verta. Mies oli kääntymässä Brahenkadulle. Samanaikaisesti myös poliisiauton hälytysäänet kuuluivat, todistaja kertoi.

Poliisiauto ajoi ensin tekijän ohi samalla hetkellä, kun puukottaja oli Brahenkadun ja Maariankadun risteyksessä.

– Syytetty hetken pysähtyi ja kääntyi sitten vasemmalle. Siinä tuli lastenvaunujen kanssa ihminen häntä vastaan, mutta häneen syytetty ei kohdistanut väkivaltaa. Minun mielestäni hän jätti tämän henkilön ihan tarkoituksella väliin eikä hyökännyt hänen kimppuunsa, todistaja arveli.

Puukottajan edessä Brahenkadulla käveli nainen, jonka kimppuun puukottaja hyökkäsi.

– Hän teki takaapäin ensimmäisen hyökkäyksen ja samalla iski aika voimallisesti naista edestäpäin yläasennossa puukolla rintakehään, selkään ja kaulan alueelle. Näin 4-6 lyöntiä, mies kertoi.

Poliisiauto tuli tämän jälkeen nopeasti paikalle ja ampui tekijää jalkaan.

Todistaja näki myös puukottajaa jahdanneet ihmiset. Ainakin yhdellä heistä oli pesäpallomaila kädessään.

– Siinä oli maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, jotka tulivat siihen. Siinä oli kova mekkala. Huomasin, että he olivat tekijän perässä.

Kello 13.23 Oikeudenkäynti jatkuu. Oikeudessa seuraavana kuultavaksi tarkoitetun todistajan tulkki joutui jo lähtemään tältä päivältä, joten häntä kuullaan vasta huomenna aamulla. Loppupäivän todistajat ovat kaikki suomalaisia.

Asianomistaja Hassan Zubier poistui tauon aikana oikeudesta, vaikka hän on tähän asti ollut läsnä kaikki istuntopäivät.

Kello 12.08 Hosseinin pitkä kuuleminen on päättynyt ja oikeudenkäynti jatkuu lounastauon jälkeen kello 13.20.

Kello 11.52 Hosseinia on kuultu pitkään puukotuspäivän tapahtumista ja hänen havainnoistaan. Häneltä kysellään paljon erityisesti viimeisistä puukotuksista, jotka tapahtuivat juuri ennen kuin tekijä otettiin kiinni.

Hosseinin mukaan puukottaja otti viimeistä uhria hiuksista kiinni ja piti veistä tämän kaulalla. Hänen mukaansa tekijä yritti puukottaa naista vielä sen jälkeenkin, kun poliisi oli jo ampunut häntä jalkaan.

– Minä näin sen, että hän yritti puukottaa tuota naista, Hosseini sanoi.

Syyttäjä vaatii Abderrahman Bouananalle rangaistusta kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Puolustuksen mukaan kyse oli tapoista ja tapon yrityksistä. Puolustus on sanonut, että Bouananen tarkoitus oli paeta kahden ensimäisen uhrin jälkeen.

Kello 10.58 Hosseini oli puukotuspäivänä tullut Kauppatorille töistä ja hänen oli tarkoitus mennä bussilla kotiin. Hän oli juttelemassa kaverinsa kanssa torilla, kun hän kuuli ihmisten huutoja ja kiroilua.

Hosseini näki pian puukottajan kaksi veistä kädessään torilla. Hosseini näki, kun tekijä puukotti kahta ihmistä torilla. Sen jälkeen hän lähti myös ajamaan tekijää takaa.

Takaa-ajo jatkui Kauppatorilta Puutorin laidalle. Samalla Hosseini ja muut takaa-ajajat huusivat ihmisille kadulla ”väistäkää, väistäkää”.

Hosseini näki puukottajan pitelevän veistä naisen kaulalla Brahenkadulla juuri ennen kuin poliisit tulivat paikalle.

Kello 10.43 Nyt oikeudessa kuullaan todistajana vuoden pakolaismieheksi valittua 19-vuotiasta afganistanilaista Ahmad Hosseinia. Hosseini olisi halunnut puhua suomea, mutta oikeuden puheenjohtaja pyysi häntä puhumaan äidinkieltään daria ja tulkki kääntää puheet suomeksi.

Kello 10.39 Ensimmäisen todistajan kuuleminen kesti poikkeuksellisen pitkään, peräti puolitoista tuntia. Osittain kuulemista hidastaa tulkkaus, sillä todistaja puhuu persiaa ja kaikki kysymykset ja vastaukset käännetään.

Miehen muistikuvat olivat myös jonkin verran unohtuneet ja muuttuneet esitutkinnasta, joten syyttäjät ja asianajajat halusivat vedota osittain miehen esitutkintakertomukseen.

Kello 10.25 34-vuotiaalle todistajana kuullulle miehelle tuli olo, että puukottaja hyökkäsi nimenomaan naisia kohtaan, ei miehiä. Miehen mukaan puukottaja ei vaikuttanut haluavan satuttaa miehiä.

Esitutkinnassa mies kuvaili tekijän juosseen myös hänen suuntaansa veitset molemmissa käsissään. 

– Tekijä piti puukkoja käsissään lyöntiasennossa päänsä korkeudella koko teon ajan ja miehen toiminta vaikutti lähes ammattimaiselta. Huomasin myös, että mies oli enemmän kiihtyneessä tilassa ja ikään kuin kerännyt vihaa itseensä. Mies juoksi torikojujen läheisyydessä ja hän selvästi etsi kohdetta. Ympärillä oli miehiä, mutta hän ei hyökännyt miehiä kohti ja minulle tuli tunne, että hän haki naista kohteekseen, todistaja sanoi esitutkinnassa.

Kello 9.09 Tämän päivän ensimmäisenä todistajana kuullaan 34-vuotiasta miestä, joka näki miehen naisen päällä torilla. Miehellä oli veitsi ja hän huusi "Allah Akbar".

Todistaja näki kuinka mies puukotti sekä naista että tätä auttanutta henkilöä. Mies piti molemmissa käsissään veitsiä. Todistaja oli yksi heistä, joka ajoi puukottajaa takaa.

Todistaja oli töissä ja hakemassa ruokaa asiakkaalle hampurilaispaikasta Kauppatorin laidalla, kun puukotukset tapahtuivat. Kun hän tuli ulos ravintolasta, hän kuuli naisen huutoa.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että hän on varas ja hän vie jotain tavaraa, mies kertoi.

– Kun kuulin huudon "Allahu akbar", ymmärsin, että kyse ei ole varkaudesta. Otin silloin etäisyyttä ja jäin välimatkan päähän.

Mies näki, että muutamat henkilöt ajoivat takaa puukottajaa. Hän näki myös, kun tekijä palasi yhtäkkiä uudestaan ensimmäisen uhrin luo.

Seuraavana tekijä puukotti miestä rintaan Hesburgerin lähellä. Todistaja näki, että jollain takaa-ajajista oli tuoli kädessään. Useat ihmiset yrittivät hänen mukaansa estellä puukottajaa.

Italialaisnainen sai puukotuksessa hengenvaaralliset vammat: "Minulla oli suurin huoli tyttärestäni"

Lastenvaunuja työntänyt italialaisnainen oli puukottajan seuraava uhri. 

– Mies hyökkäsi tämän naisen kimppuun ja muistaakseni hän puukotti naista takaapäin selkään. Tämän jälkeen kun tekijä pakeni paikalta, menin auttamaan sitä naista. Laskin hänet alas. Nainen sanoi, ”mitä pahaa minä olen tehnyt?”, todistaja kertoi.

Todistaja lähti itsekin ajamaan puukottajaa takaa. Samalla takaa-ajajat huusivat varoituksia muille ihmisille.

Takaa-ajo jatkui Brahenkadulle saakka, missä poliisit tavoittivat tekijän ja pysäyttivät hänet ampumalla häntä jalkaan. 34-vuotias todistaja auttoi kiinniottopaikan lähellä kahta uhria, joilla oli vertavuotavia haavoja päässä ja kaulalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.