MTV Tukholmassa: Väkivalta-aallon uskotaan johtuvan huumesodasta, johon liittyy "lapsisotilaita" ja Turkissa piileskelevä "Kurdikettu"

5:15
MTV Tukholmassa: Tämä uusimman väkivalta-aallon taustoista tiedetään

Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa joulurauha katkesi heti joulupäivänä, kun 27-vuotias mies ammuttiin kuoliaaksi pahamaineisena tunnetussa lähiössä Rinkebyssä. Tuon ammuskelun jälkeen kaupungissa käynnistyi väkivallan aalto, joka on jatkunut jo neljä viikkoa. Viikonloppuna koettiin yksi synkimmistä vuorokausista kaupungissa, kirjoittaa Tukholmasta raportoiva MTV:n rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén.

Viimeisten neljän viikon aikana Ruotsissa on tapahtunut jo 27 vakavaksi tai törkeäksi luonnehdittavaa väkivaltarikosta, kuten ammuskeluja ja räjähdyksiä.

Neljä ihmistä on menettänyt henkensä ammuskeluissa. Lisäksi poliisi on takavarikoinut käsiaseita, automaattiaseita, käsikranaatteja ja 1,8 kiloa dynamiittia.

"Erityinen tilanne" päällä

Viime perjantaina Tukholman poliisi järjesti mediatilaisuuden, jossa se julisti pääkaupunkiin "erityisen tilanteen". Se tarkoittaa äkillistä ja odottamatonta tapahtumaa, johon eivät tavanomaiset poliisin keinot riitä. Sen vuoksi apuun tarvitaan lisää poliisivoimia muualta maasta.

Tällainen erityinen tilanne on vallinnut Ruotsissa muutamia kertoja aiemminkin, kuten Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman valtiovierailun aikaan vuonna 2013, vuoden 2015 maahanmuuttajien määrän voimakkaan kasvun vuoksi ja Tukholman Drottninggatanilla vuonna 2017 tapahtuneen terrori-iskun jälkeen.

Jengiväkivallan takia tällaista tilannetta ei ole aiemmin julistettu.

Erityinen tilanne tarkoittaa nyt sitä, että Tukholmaan saadaan avuksi ainakin 190 poliisia muualta Ruotsista. Poliisin ensisijainen tavoite on katkaista väkivallan kierteet ja saada ammuskelut ja räjähdykset loppumaan.

Ylimääräiset poliisivoimat ovat Tukholmassa apuna ainakin parin seuraavan viikon ajan.

Synkkä vajaa vuorokausi

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin (M) mukaan poliisi tekee nyt kaiken voitavansa eskaloituvan väkivallan estämiseksi. Samalla pääministeri myöntää, että jengirikollisuuden poistamiseksi tarvitaan myös kauaskantoisia ja aikaa vieviä toimenpiteitä.

– Nämä ovat aikamme kotiterroristeja, Kristersson totesi rikollisista tänään SVT:lle.

Kristerssonin mukaan poliisi hallitsee tilanteen nyt siinä mielessä, että virkavalta tietää mitä tapahtuu, mutta se, mitä tapahtuu, on hallitsematonta.

– Tämä viikonloppu oli yksi huonoimmista, mitä olemme nähneet pitkään aikaan, hän sanoi SVT:lle.

Viime perjantai ja lauantain vastainen yö oli totisesti väkivaltainen vajaa vuorokausi Tukholmassa. Ensin perjantaina ammuttiin kohti asuntoa Fruängenin lähiössä ja vain tuntia myöhemmin poliisi sai ilmoituksen toisesta ammuskelusta eteläiseen Tukholmaan Hammarbyhöjdeniin.

Paikan päällä poliisi kiinnitti huomiota autoon, jonka se halusi pysäyttää. Käynnistyi takaa-ajo, joka päättyi auton kolarointiin Gullmarsplanilla. Autosta otettiin kiinni kaksi miestä ja kolmas paikalta paennut tavoitettiin myöhemmin. Lisäksi autosta takavarikoitiin automaattiase.

Perjantai-ilta jatkui poliisilla kiireisenä, sillä illalla kymmenen aikaan tuli ilmoitus ammuskelusta Tukholman pohjoispuolella Solnassa. Huvudstan kauppakeskuksen pihalta löytyi eloton nelikymppinen mies, joka kuoli saamiinsa ampumavammoihin. Epäilty murhaaja oli jo paennut paikalta eikä häntä vieläkään ole tavoitettu.

Vielä myöhemmin samana yönä rappukäytävässä Skarpnäckissä etelä-Tukholmassa räjähti.

Ei siis varmasti ole liioiteltua todeta, että kyseinen vajaa vuorokausi todellakin oli synkkä lisä Tukholman väkivaltaisuuksiin.

Taustalla taistelu huumemarkkinoista

Tukholman väkivaltaisuuksien uskotaan pohjautuvan kolmeen erilliseen konfliktiiin. Pääsyynä levottomuuksiin on huumekauppa.

SVT:n mukaan poliisi epäilee levottomuuksien johtuvan konfliktista Sundsvallin huumemarkkinoilla. Sundsvall on Pohjanlahden rannalla sijaitseva satamakaupunki.

SVT:n mukaan yksi teoria on, että väkivallanteot ovat kostohyökkäyksiä rikollisverkostojen välillä. Poliisi epäilee, että ainakin osa väkivaltatapauksista liittyy kahden huumemarkkinoista kilpailevan rikollisjengin reviiritaisteluihin ja kostoiskuihin.

Toista näistä rikollisjengeistä johtaa ruotsalaismedian mukaan 36-vuotias huumepomo, joka pakoilee poliisia tälläkin hetkellä Turkissa. Ruotsalaismediassa hänet tunnetaan nimellä "Kurdiska räven", eli "Kurdikettu".

Turkki ei ole pyynnöistä huolimatta suostunut luovuttamaan häntä Ruotsiin, koska miehellä on Turkin kansalaisuus.

Poliisi epäilee kuitenkin, että mies ohjailee rikollista toimintaa ja huumekauppaa nyt Turkista käsin.

Huumetaistelun toisena osapuolena on rikollisverkosto, jota johtaa 24-vuotias mies Ruotsissa. Reviiritaistelu maan huumemarkkinoista käy siis nyt erityisen kovana juuri näiden kahden rikollisverkoston välillä.

Viime viikkoina tapahtuneista väkivaltaisista ammuskeluista ja räjähdyksistä osa on kohdistettu nimenomaan näiden huumepomojen sukulaisiin ja läheisiin.

Ruotsalaismedioissa on kerrottu myös kolmannesta rikollisporukasta, joka kytkeytyisi meneillään olevaan konfliktiin. Poliisi ei ole kuitenkaan tarkemmin avannut näitä tietoja.

Valtavasti alaikäisiä mukana

Erityispiirre nyt meneillään olevassa väkivalta-aallossa on, että peräti yli puolet epäillyistä on alaikäisiä. Poliisi epäilee, että nuoria pakotetaan, uhkaillaan ja lahjotaan tekemään rikoksia.

Poliisi ilmaisikin perjantaisessa mediatilaisuudessaan vahvan huolensa siitä, miten nuoria – jopa 14-vuotiaita lapsia – on mukana nyt tapahtuneissa väkivaltateoissa.

SVT:n mukaan rikollispiireissä kiertää lista potentiaalisista kohteista, "maalitauluista", jossa erilaisten toimeksiantojen suorittajille luvataan maksaa palkkio. Poliisi ei ole kommentoinut SVT:n tietoja, mutta jos palkkiolista pitää paikkaansa, se voi vaikeuttaa väkivalta-aallon pysäyttämistä.

– Siellä näyttää olevan uskomattoman nuoria ihmisiä, eräänlaisia ​​lapsisotilaita, jotka ovat valmiita räjäyttämään, mutta myös ampumaan ihmisiä kuoliaaksi. Poliisi voi pidättää ihmisiä, mutta tekijälista täydentyy jatkuvasti, kun uusia nuoria tulee, myös muista kaupungeista, ja ottaa yhteyttä rikollisiin.

– Jos on lista, jossa tarjotaan ihmisille maksua erilaisten tekojen suorittamisesta, se voi houkuttaa tiettyjä nuoria, koska he näkevät sen mahdollisuutena tehdä rahaa, SVT:n rikostoimittaja Diamant Salihu sanoo omiin lähteisiinsä vedoten.

Viimeksi eilen illalla poliisi pysäytti pakenevan auton Tukholman eteläpuolella Jordbrossa, josta otettiin kiinni 14-vuotias poika, teini-ikäisiä poikia ja aikuinen mies. Aftonbladetin tietojen mukaan 14-vuotiaalle pojalle oli määrä maksaa kuusinumeroinen summa "jonkun nappaamisesta".

Aftonbladetin tietojen mukaan poliisi on varma, että se sai pysäytyksellä estettyä murhan.

– Tapaamme 14-vuotiaita kävelemässä ladattujen pistoolien kanssa. Aiemmin nuorempia käytettiin aseiden kuljettamiseen ja piilottamiseen. Nykyään yllyttäjät käyttävät nuoria vakaviin väkivaltarikoksiin, komisario Gunnar Appelgren sanoi Aftonbladetissa.

Ennätysmäärä ammuskeluissa kuolleita

Viime vuonna Ruotsissa tapahtui yli 60 kuolemaan johtanutta ammuskelua. Kasvua aiempiin vuosiin oli hälyttävän paljon, sillä edellinen ennätys – 47 kuollutta – oli vuonna 2020.

Erityisen hälyttävää on myös se, että näistä viime vuoden yli 60:sta ampumalla tehdystä henkirikoksesta vain 20 prosenttia on saatu selvitettyä.

Pääministeri on siis varmasti oikeassa, kun hän totesi SVT:lle, että poliisi tarvitsee nyt lisää työkaluja jengirikollisuuteen liittyvien rikosten selvittämiseen.

– En epäile hetkeäkään, etteikö poliisi tekisi kaikkensa niillä välineillä, joita heillä on, Kristersson sanoi.

Nähtäväksi jää, millaista poliittista tukea ja konkreettista apua poliisi saa rikosten selvittämiseksi ja väkivaltaisuuksien ennalta ehkäisemiseksi. Siitä kaikki ovat varmasti yhtä mieltä, että väkivallan aalto on saatava katkaistua.

4:03

Videolla MTV:n rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén vetää yhteen, mitä Tukholman rikosaallosta tiedetään, miten henkirikosten määrä on noussut ja miten Ruotsin poliitikot yrittävät tilanteeseen puuttua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja