Ruotsin pääministeri: "Jengirikollisuus kärjistymässä" – väkivaltaisuuksien taustalla kolme erillistä konfliktia

17:12
Katujengielämän Ruotsissa nähnyt Mertsi Tamminen tunnistaa yhtäläisyyksiä Suomeen

Tukholman levottomuudet ovat Ulf Kristerssonin johtaneet ihmisten turvallisuuden ja vapauden vaarantumiseen. Ampumiset ja räjähdykset liittyvät pitkälti huumeisiin.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on tuominnut edeltävän vuorokauden väkivaltaisuudet.

– Jengirikollisuus on kärjistymässä, Kristersson arvioi kirjallisessa kommentissa yleisradioyhtiö SVT:lle.

– Nämä ovat ihmisiä, joilla on äärimmäinen väkivallan pääoma, ja jotka kostoa tai statusta etsiessään uhkaavat muiden ihmisten turvallisuutta ja vapautta, hän jatkoi.

Poliisi ei ole vielä kommentoinut, liittyvätkö tapaukset jengirikollisuuteen. Viranomaiset kuitenkin uskovat, että perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön tapahtumilla on yhteys muihin viimeaikaisiin tapahtumiin. Lisäksi poliisi uskoo, että heillä on varsin hyvä näkemys siitä, mistä kaikessa on kyse.

Poliisin edustajan mukaan motiivit liittyvät pääosin huumeisiin, valtataisteluihin sekä erinäisiin loukkauksiin ja henkilökohtaisempiin konflikteihin.

Väkivaltaisuudet pohjautuvat kolmeen erilliseen konfliktiin

Tukholmassa on ollut lyhyen ajan sisään muun muassa useita ampumisia ja räjähdyksiä. Joulun aikoihin alkanut väkivaltaisuuksien aalto on saanut tällä viikolla poliisin tekemään Tukholman alueelle poikkeuksellisen julistuksen. Tukholman poliisi saa julistuksen myötä avukseen liki 200 kollegaa muista osista maata.

Poliisi käy läpi useita eri hypoteeseja selvittääkseen, onko tapauksissa yhtäläisyyksiä.

–  Löytämällä motiivit voimme nähdä, koituuko muille yksilöille väkivallan uhkaa tai ovatko jotkut maantieteelliset alueet alttiita väkivallanteoille, sanoo poliisin edustaja Rebecca Landberg.

Poliisin mukaan väkivaltaisuudet pohjautuvat kolmeen erilliseen käynnissä olevaan konfliktiin. Useat mediat ovat kertoneet, että yksi näistä liittyy huumemarkkinoita koskevaan valtakamppailuun Sundsvallissa. Poliisi ei ole vahvistanut tätä, mutta poliisin toimintaa on vahvistettu myös Medelpadin maakunnassa, jossa Sundsvall sijaitsee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja