Syyte: Tytti Yli-Viikari osti virkamatkojen palkintopisteillä perheelleen lentoja 5300 eurolla, kuukausien ehdollinen vankeus uhkaa – "Etu olisi kuulunut työnantajalle"

Yli-Viikarin oikeudenkäynti jatkuu – aamun tunnelmat oikeustalolta 2:06
Katso video: Yli-Viikarin lentopisteet ovat tänään syynissä oikeudessa.

Valtiontalouden tarkastusviraston entiselle pääjohtajalle Tytti Yli-Viikarille luettiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta. Syyttäjä vaatii hänelle kuukausien ehdollista vankeusrangaistusta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Syytteet koskevat Yli-Viikarin virkamatkoilta kertyneiden Finnair Plus -palkintopisteiden käyttämistä henkilökohtaisten matkojen maksamiseen. Työmatkojen bonuspisteitä ei saa käyttää henkilökohtaisiin matkoihin.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä koko päivän. 

Tuomio annetaan tammikuussa

Klo 16.07 Oikeus antaa tuomionsa asiassa 28. tammikuuta. Asian käsittely on päättynyt.

Klo 16.01 Oikeuden tuomari kysyi Yli-Viikarilta hänen tulojaan ja elatusvelvollisuuksia mahdollisia sakkoja varten. Yli-Viikarilla on neljä alaikäistä lasta ja hän saa tällä hetkellä puolikasta palkkaa. Hänen nettotulonsa ovat vajaat 3000 euroa.

Puolustuksen mukaan syytteet on hylättävä.

Vaaditaan ehdollista vankeusrangaistusta

Klo 15.58 Syyttäjä kertoo nyt rangaistusvaatimuksensa. Syyttäjä vaatii Yli-Viikarille yhteistä vankeusrangaistusta eri rikoksista.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta eli lentopisteasiasta Yli-Viikarille vaaditaan 3 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä hänelle vaaditaan 8 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Lisäksi syyttäjä vaatii Yli-Viikaria viralta pantavaksi VTV:n pääjohtajan virasta. Tällä hetkellä hän on virasta pidätetty ja määräaikainen virka päättyy tämän vuoden lopussa. Yli-Viikarilla on tällä hetkellä virastolla ylijohtajan virka, josta hänet täytyy myös syyttäjän mukaan viraltapanna, jos hänet tuomitaan syytteissä olevista rikoksista.

Syyttäjän mukaan tuomiota ei tule kohtuullistaa julkisuuden takia.

"Virasto ei voi näitä pisteitä käyttää"

Klo 15.52 Tytti Yli-Viikarin puolustuksen mukaan Finnairin pistetili on henkilökohtainen eikä sillä ole merkitystä, kuka maksaa matkat. Puolustuksen mukaan Yli-Viikari ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen asiassa.

– Riidattomasti on todettu, että virasto ei voi ottaa näitä pisteitä vastaan tai käyttää niitä. Virasto ei voi käyttää näitä pisteitä, koska ne ovat henkilökohtaisia. Tämä käytännön seikka pitää ottaa tässä huomioon. Virastolle ei ole aiheutettu tässä asiassa vahinkoa. Finnairinkin mukaan näillä pisteillä ei ole mitään rahallista arvoa, asianajaja Tuomas Aho sanoi.

Puolustuksen mukaan virkavelvollisuutta ei ole rikottu. VTV:n ohjeistus matkustukseen on myös ollut epäselvä.

"Ei saa käyttää henkilökohtaiseksi hyödyksi"

Klo 15.37 Valtiontalouden tarkastusviraston puolesta loppulausunnon piti asianajaja Petteri Sotamaa. VTV yhtyy syyttäjän vaatimuksiin ja on yhtä mieltä siitä, että Yli-Viikari on rikkonut sääntöjä lentopisteiden käytössä.

– Lentopisteitä ei saa käyttää virkamiehen henkilökohtaiseksi hyödyksi, niin kuin täällä on näytetty tapahtuneen, Sotamaa sanoi.

Sotamaan mukaan sääntely on täysin selkeää, vaikka puolustus väittää toisin.

"Virkamatkoista saatu etu kuuluu työnantajalle"

Klo 15.27 Nyt oikeudessa on loppulausuntojen aika. Ensimmäisenä aloittaa syyttäjä.

Erikoissyyttäjä Mari Mattilan mukaan VTV:n pääjohtajan virkamatkat on maksettu valtion varoista ja virkamies on lentänyt valtion rahoilla. Nyt Yli-Viikari on syyttäjän mukaan käyttänyt noista matkoista kertyneitä lentopisteitä henkilökohtaisiin matkoihinsa vastoin valtion matkustussääntöjä.

Syyttäjän mukaan on yksiselitteistä, että viraston kustantamista virkamatkoista saatu etu kuuluu työnantajalle ja mahdolliset ilmaiset liput tulee hyödyntää virkamatkojen yhteydessä.

Syyttäjän mukaan kyse on virkatoiminnassa noudatettavista määräyksistä, joihin virkavelvollisuus perustuu.

– On aivan absurdi väite, että viraston määräykset eivät koskisi viraston virkamiehiä, vaan jotain yläpuolella leijuvaa tahoa.

Syyttäjän mukaan Yli-Viikari on itse antanut Finnair Plus-korttinsa numeron järjestelmään, eli hän on tiennyt, mille tilille pisteet kertyy. Hän on myös itse käyttänyt pisteet, eli hän tietää, miten pisteet on käytetty. 

– Näin ollen katson, että Yli-Viikarin menettely on ollut ilmeisen tahallista, Mattila sanoi.

Todistajana toisen jutun kanssasyytetty

Klo 14.21 Nyt oikeudessa kuullaan todistajana VTV:n hyllytettyä hallintojohtaja Mikko Koirasta. Häntä syytetään Yli-Viikarin kanssa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, mutta lentopisteasiassa häntä ei syytetä mistään.

Koirasen mukaan valtion matkustussääntö on hankala asia. Se on annettu virastoille ja laitoksille, mutta ei yksittäisille virkamiehille.

– Siinä ei anneta yksittäiselle virkamiehelle ohjeita, miten hänen tulisi matkustaa, Koiranen sanoi.

Klo 13.48 Yli-Viikarin kuuleminen on päättynyt.

Yli-Viikarin mukaan pisteiden käyttöä ei ollut kielletty VTV:ssä

Klo 13.44 Nyt syyttäjä kysyy muutaman asian Yli-Viikarilta. Syyttäjä halusi täsmentää, että saiko Yli-Viikarin mielestä VTV:ssä siis käyttää virkamatkoilta kertyneitä palkintopisteitä henkilökohtaisiin matkoihin.

– Tekoaikana asiaa ei ole nimenomaisesti kielletty. Minun mielestäni tässä on ratkaisematon juridinen ongelma keskiössä, Yli-Viikari vastasi.

– Oletteko antaneet virkamiehille lupaa käyttää virkamatkoilta kertyneitä pisteitä henkilökohtaisiin tarkoituksiin? erikoissyyttäjä Mari Mattila tiedusteli.

– En ole antanut. Mitään ohjeistusta ei haluttu antaa ennen kuin valtio antaa tässä asiassa ohjeensa, Yli-Viikari vastasi.

"Finnairin ja työnantajan ehdoissa ristiriita"

Klo 13.31 Yli-Viikarin mukaan hän ei ole itse varannut mitään virkamatkoja, lentoja tai hotelleja. Kaikki on hoidettu matkatoimiston kautta ja assistentit ovat hoitaneet yhteydenpidon matkatoimiston kanssa.

Klo 13.29 Valtionhallinnossa ohjeet lähtevät Yli-Viikarin mukaan siitä, että työnantaja voisi määrätä henkilökohtaisella pistetilillä olevien pisteiden käyttämistä. Ohje on kuitenkin epämääräinen.

– On ihan yleinen tieto valtiohallinnossa, että tämä järjestelmä on ongelmallinen ja nimenomaan siksi, että mitään seurantatietoa pisteistä ei ole ollut mahdollista kerryttää. On eletty sellaisen asiatilan kanssa, joka ei tyydytä mitään tahoa, mutta on annettu asian olla.

Yli-Viikarin mielestä Finnair Plus-ehtojen ja työnantajan ehtojen välillä on ilmeinen ristiriita.

– Kun kyseessä on henkilökohtainen jäsentili, työnantajalla ei ole pääsyä tilille eikä työnantaja voi käyttää niitä pisteitä. Tähän ei ole ratkaisukeinoa. Finnair Plus-ehdot ovat ristiriidassa valtiotyönantajan kanssa. On ollut yleisesti tiedossa, että tämä on ongelmallinen kokonaisuus. Sen vuoksi kaikki ohjeistus on ollut niin sanotusti näennäistä, Yli-Viikari sanoi.

VTV:n ohjeet olivat Yli-Viikarin mielestä hyvin yleisluontoisia. Ohjeet eivät koskeneet suoraan virkamiehiä. Ensimmäinen matkustusohje virastossa tuli käyttöön vasta tammikuussa 2020.

– Mikään ohjeistus ei voi poistaa sitä ristiriitaa, mikä on Finnair Plus-ehtojen ja valtiotyönantajan välillä, hän korosti.

VTV ei voi Yli-Viikarin mukaan hyödyntää millään tavalla kenenkään virkamiehen henkilökohtaiselle pistetilille kertyneitä pisteitä. Jos pisteitä ei käytetä, ne vanhenevat 18 kuukaudessa.

Yli-Viikari äänessä oikeudessa

Kello 13.14 Yli-Viikaria itseään kuullaan nyt oikeudessa. Aluksi hän kertoi, että hänellä on vain yksi Finnair Plus-kanta-asiakastili.

– Ehdoissa on todettu, että kortin kanta-asiakasjäsenyyden voi hankkia yksityishenkilö ja ehdoissa viitataan matkustajaan. Kanta-asiakaskortin voi hankkia vain yksityishenkilö, se on ihan yksiselitteistä, Yli-Viikari kertoi.

Yli-Viikarin mukaan Finnair Plus-ehdot sanelevat, että pisteitä voi käyttää vain se henkilö, jonka tilille ne kertyvät.

– Kukaan muu taho ei voi niitä pisteitä käyttää kuin jäsen itse.

Yli-Viikarin mukaan pisteiden erottelu henkilökohtaisten ja virkamatkoista kertyneiden palkintopisteiden välillä on erittäin vaikeaa.

– Käytännössä pistesaldona näkyvät kaikki pisteet ja on mahdotonta sanoa, mistä matkasta mitkäkin pisteet ovat tulleet. Kun henkilö käyttää pisteitä, matkustajan on mahdotonta itse valita, mistä kanavasta tulleita pisteitä hän käyttää.

Kun Yli-Viikarista tuli pääjohtaja vuonna 2016, eräs lento Helsingistä Ouluun oli täynnä. Silloin matkatoimisto pyysi Yli-Viikarilta hänen Finnair Plus-tilinsä numeron, jotta hän pääsisi etusijalle jonossa täynnä olevalle lennolle.

– Tuossa yhteydessä matkatoimisto liitti tilini minun virkamatkatililleni. Sen jälkeen pisteet virkamatkoilta on kertynyt tuolle tilille.

Klo 12 Oikeus pitää tunnin lounastauon. Tauon jälkeen kuullaan Yli-Viikaria.

Puolustus: "Sekavaa ohjeistusta"

Klo 11.54 Yli-Viikarin puolustus esittelee nyt muutamia kirjallisia todisteita. Niitä ovat esimerkiksi valtionhallinnon ohje virkamatkustamista koskien, joka on puolustuksen mukaan sekava. Syyttäjän mukaan siitä ei ole epäselvyyttä, etteikö virkamatkoilta kertyneistä palkintopisteitä ja etuja olisi käytettävä nimenomaan virkamatkoihin. 

Puolustuksen mukaan virastojen ohjeet poikkeavat toisistaan eikä valtiohallinnosta ole saatavissa juurikaan tietoja virkamatkoista kertyvien etujen käytöstä.

Klo 11.36 Nyt syyttäjä esittelee Yli-Viikarin tekemää matkaluetteloa. VTV:n pääjohtajana hän on matkustellut paljon eri puolilla maailmaa. Palkintopisteitä Yli-Viikari on käyttänyt syyttäjän mukaan erityisesti omiin ja lastensa matkoihin. Perhe matkusti ainakin Yhdysvaltojen New Yorkiin ja useampaan kohteeseen Euroopassa.

Klo 11.26 Oikeudessa käydään nyt läpi kirjallisia todisteita. Syyttäjä esittelee muun muassa Finnair Plus-ohjelman sääntöjä ja valtion matkustussääntöjä sekä Yli-Viikarin lentopistetiliä.

"Ei taloudellista vahinkoa"

Klo 10.50 Lain mukaan maksuvälinepetoksen tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää toiselle kuuluvan maksuvälineen käyttöä ilman sen laillisen haltijan lupaa. Puolustuksen mukaan Finnairin pistetiliä koskevien ehtojen mukaan pistetili on nimenomaan Yli-Viikarin henkilökohtainen.

– Yli-Viikari ei ole käyttänyt työnantajansa varoja, sillä vain tilinhaltija voi käyttää pisteitä. Näin ollen on yksiselitteistä, että maksuvälinepetoksen tai kavalluksen tunnusmerkistö ei täyty, asianajaja Tuomas Aho sanoi.

Puolustuksen mukaan virastolle ei ole myöskään aiheutunut mitään taloudellista vahinkoa Yli-Viikarin takia.

"Myönnetyt pisteet ovat henkilökohtaisia"

Klo 10.01 Yli-Viikarin puolustus on nyt äänessä. Puolustuksen mukaan Yli-Viikarin lentopisteet kertyivät hänen ainoalle henkilökohtaiselle pistetililleen.

Kukaan ei ole puolustuksen mukaan päättänyt kerryttää yhtään mitään, vaan henkilökohtaisen pistetilin numero on Yli-Viikarin pääjohtajakauden alkupuolella matkatoimiston pyynnöstä liitetty pääjohtajan matkustajaprofiiliin.

– Mikä merkitys on sillä, että työnantaja on ollut tosiasiassa täysin passiivinen pisteiden hyödyntämisessä? Tässä on oikeudellisesti erittäin merkityksellisiä kysymyksiä ja ne ovat koko virkamieskunnan kannalta relevantteja, Yli-Viikarin asianajaja Tuomas Aho sanoi.

Puolustuksen mukaan riidatonta on, että virasto ei ole käyttänyt kenenkään virkamiehen osalta lentopisteitä. Käytäntö on perustunut matkatoimistosopimukseen, joka on ollut vuosia voimassa.

– Matkatoimisto määrittää sen, mitä lentoyhtiötä käytetään. Yli-Viikari ei ole itse tilannut virkamatkoihin liittyviä lentolippuja eikä Yli-Viikarilla ole ollut käytettävissään erittelyä virkamatkoista kertyneistä pisteistä, Aho jatkoi.

Puolustuksen mukaan käytäntö pistekorteista on vaihdellut virastotasollakin. Joillakin ei ollut korttia lainkaan, joillakin oli yksi ja joillakin kaksi.

Aho huomautti, että Finnairin lentopistejärjestelmässä todetaan, että piste-etuus on nimenomaisesti tarkoitettu lentomatkustajalle itselleen, ei tämän työnantajalle.

– Ehdoissa todetaan, että jäsenyys on henkilökohtainen eivätkä yritykset ja yhteisöt ole oikeutettuja jäsenyyteen. Myönnetyt pisteet ovat henkilökohtaisia ja niitä kertyy ainoastaan jäsenelle, joka lentää.

Puolustuksen mukaan Finnairin ehdot ja valtiohallinnon ohjeet eivät ole keskenään johdonmukaiset. Syyttäjä totesi aiemmin, että valtiohallinnon ohjeet menevät Finnairin ehtojen edelle, mutta puolustuksen mukaan näin ei ole.

Teki yli 100 virkamatkaa

Klo 9.37 Syyttäjä pitää nyt asiaesittelyn. Erikoissyyttäjä Mari Mattilan mukaan Yli-Viikarin virkamatkoilta kertyneet pisteet ovat menneet hänen henkilökohtaiselle pistetililleen ja ne ovat sekoittuneet hänen henkilökohtaisiin pisteisiin. Pisteitä on kertynyt vuosina 2016-2020.

Yli-Viikari aloitti VTV:n pääjohtajana tammikuun alusta vuonna 2016. Maaliskuun 2016 maaliskuun 2020 välisenä aikana Yli-Viikari teki ainakin 117 virkamatkaa, joilta kertyi Finnair Plus-pisteitä.

– Virkamatkoilta kertyneet pisteet tulee kerätä Finnair Plus-tilille, jolle kertyy vain virkamatkojen pisteitä. Etu kuuluu työnantajalle ja mahdolliset ilmaiset liput ja yöpymiset tulee hyödyntää virkamatkojen yhteydessä, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan lentopisteitä kertyi Yli-Viikarin virkamatkoilta vuosina 2016-2020 yli 500 000. Rahana ne olisivat olleet yli 5300 euroa.

Pisteitä Yli-Viikari käytti perheensä matkoihin, joilla siis maksettiin myös hänen lastensa ja miehensä lentoja.

Yli-Viikari kiistää

Klo 9.33 Yli-Viikari kiistää syyllisyytensä ja vaatii syytteen hylkäämistä.

Klo 9.32 VTV yhtyy syyttäjän rangaistusvaatimukseen.

– Saatu etu kuuluu virastolle, ei virkamiehelle. Palkintopisteitä ei saa käyttää virkamiehen henkilökohtaisiin etuihin, niin kuin nyt näyttää käyneen, VTV:tä edustava asianajaja Petteri Sotamaa sanoi.

VTV:llä ei ole asiassa vahingonkorvausvaatimusta.

Lentoja yli 5300 eurolla

Klo 9.29 Haastehakemuksen mukaan Yli-Viikarille kertyi maaliskuun 2016 ja maaliskuun 2020 välillä tehdyistä 117 virkamatkasta yhteensä 501.448 palkintopistettä. Lisäksi hänelle kertyi henkilökohtaisista ostoksista ja siirretyistä Finnairin yhteistyökumppaneiden pisteistä yhteensä 77.466 palkintopistettä 2018-2020 välisenä aikana.

Syyttäjän mukaan palkintopisteillä ei maksettu virkamatkoja, vaan ne käytettiin pääasiassa Yli-Viikarin ja hänen perheensä yksityismatkojen maksamiseen.

Palkintopisteitä on lunastettu yhteensä 515.149 kappaletta ja niitä on käytetty 16 lentoon sekä kolmeen tax free -ostoskertaan helmikuun 2018 ja elokuun 2020 välisenä aikana. Yhdeksän näistä palkinnoista lunastettiin pelkillä virkamatkoilla kertyneillä palkintopisteillä. Muihin palkintoihin käytettiin virkamatkoista kertyneiden pisteiden lisäksi joko yksityisostoista kertyneitä lentopisteitä tai siirrettyjä lentopisteitä taikka molempia.

Finnairilta saatujen tietojen mukaan virkamatkoilta kertyneillä pisteillä maksettujen lentolippujen arvo olisi ollut yli 5300 euroa, mikäli ne olisi ostettu rahalla.

Käytti pisteitä perhematkoille

Klo 9.23 Oikeudenkäynti alkoi hieman myöhässä. Aluksi käsiteltiin salassapidettävää asiaa, joka koski Yli-Viikarin lapsia.

Syyttäjä lukee nyt syytteet. Syyttäjä vaatii Yli-Viikarille rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta.

Syyttäjän mukaan Yli-Viikari käytti VTV:n pääjohtajan virassa matkoilta saamiaan lentopisteitä omiin henkilökohtaisiin tarkoituksiin. Virkavelvollisuuden rikkomista koskeva tekoaika on maaliskuusta 2016 elokuuhun 2020 saakka. 

Virkaan liittyi runsaasti matkustamista. Yli-Viikari teki tekoaikana syyttäjän mukaan ainakin 117 virkamatkaa.

– Hän päätti kerryttää virkamatkoiltaan Finnair Plus-pisteitä samalle tilille kuin yksityisostoistaan kertyneet pisteet. Yli-Viikari käytti palkintopisteitä hankkimalla lentolippuja perheensä yksityismatkoille, erikoissyyttäjä Mari Mattila kertoi.

Syyttäjän mukaan tekoaikana voimassa olleen valtion matkustussännön mukaan virkamatkojen pisteet kuuluvat työnantajalle ja mahdolliset edut ja pisteet on hyödynnettävä virkamatkoihin, ei henkilökohtaisiin matkoihin. 

– Tekoa ei voida pitää kokonaisuutena vähäisenä. Kertynyt etu olisi kuulunut työnantajalle, Mattila sanoi.

Finnair-pisteisiin liittyvän tutkinnan lisäksi Yli-Viikaria syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, mikä liittyy tilanteeseen, jossa VTV maksoi yli kahden vuoden palkkaa virkamiehelle, jolla ei ollut työtehtäviä. Tätä syytettä käsiteltiin jo oikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat