Nämä lennot Tytti Yli-Viikari maksoi Finnairin lentopisteillä – suosi etenkin Ranskaa, osti osalle lennoista monta lippua

Näin Tytti Yli-Viikari kommentoi syytteitään MTV:lle – oikeus käsittelee lentopisteiden käyttöä 5:14
MTV Uutiset raportoi Yli-Viikarin tämänpäiväisestä oikeudenkäynnistä paikan päältä.

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:n entiselle pääjohtajalle Tytti Yli-Viikarille luettiin tänään syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta. Syyttäjän mukaan Yli-Viikari käytti virkatehtävissä kerryttämiään Finnair Plus -palkintopisteitä henkilökohtaisiin tarkoituksiinsa. MTV Uutiset sai listan lennoista, joita Yli-Viikari maksoi palkintopisteillä.

Syyttäjän mukaan Yli-Viikari kerrytti maaliskuusta 2016 alkaen maaliskuuhun 2020 saakka yli 500 000 palkintopistettä. Niitä oli syyttäjän mukaan käytetty helmikuun 2018 ja elokuun 2020 välillä yhteensä 16 lentolippuun ja kolmella kerralla tax free -ostoksiin.

Syyttäjän mukaan yhdeksän palkintolennoista lunastettiin pelkillä virkamatkoilla kertyneillä palkintopisteillä. Muihin käytettiin lisäksi joko yksityisostoista kertyneitä pisteitä tai siirrettyjä lentopisteitä tai molempia.

Finnairin tietojen mukaan virkamatkoilta kertyneillä pisteillä maksettujen lentolippujen arvo olisi ollut yli 5300 euroa, mikäli ne olisi ostettu rahalla.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja vaatinut syytteen hylkäämistä. Puolustuksen mukaan hän ei ole päättänyt kerryttää virkamatkoiltaan lentopisteitä, vaan hänen henkilökohtaisen pistetilinsä numero on VTV:n pääjohtajakauden alulla matkatoimiston pyynnöstä liitetty pääjohtajan matkustajaprofiiliin.

Syyttäjän mukaan virkamatkoilta saadut lentopisteet olisivat kuuluneet työnantajalle. Yli-Viikarin mukaan näin ei ole. Hän on myös huomauttanut, ettei VTV:ssä ole käytetty kenenkään virkamiehen osalta lentopisteitä.

Monta lippua samalle lennolle

Tänään alkaneen oikeudenkäynnin myötä julkiseksi tulleesta keskusrikospoliisin esitutkintamateriaalista selviää, että osa kiistanalaisista lentolipuista on ostettu samalle lennolle. Syyttäjän mukaan Yli-Viikari ostikin lentopisteillä lippuja myös perheelleen.

Lisäksi poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että joidenkin lentojen kohdalla Yli-Viikarilla on ollut samalle lennolle myös VTV:n maksama lentolippu, eli bonuspisteillä ostetut lennot ovat todennäköisesti menneet jonkun muun kuin hänen itsensä käyttöön.

Palkintopisteillä ostetut matkat ovat suuntautuneet etenkin Pariisiin, mutta myös Brysseliin ja New Yorkiin.

Heinäkuussa 2018 Yli-Viikari osti lennon Helsingistä New Yorkiin. KRP:n esitutkinnan mukaan VTV oli maksanut hänelle samalle lennolle oman lentolipun ja toteutuneen paluulennon.

Suurin osa lennoista ajoittuu vuodelle 2019:

Kesäkuussa Yli-Viikarin pisteillä maksettiin kaksi lentolippua Manchesteriin sekä lippu Brysseliin.

Heinäkuussa maksettiin kaksi lippua ja tax free -ostoksia matkalle Helsingistä Pariisiin. Tälle matkalle Yli-Viikarilla oli myös työnantajan maksama lippu.

Toisella heinäkuulle ajoittuvalla kerralla ostettiin yksi menolippu Pariisiin sekä joitain päiviä myöhemmin kaksi paluulippua takaisin Helsinkiin. Tuolla kerralla tehtiin myös tax free -ostoksia.

Syyskuussa pisteillä maksettiin jälleen kahdella eri kerralla lentolippu Pariisiin. Nuo kerrat ajoittuvat samalle viikolle.

Lokakuussa maksettiin kaksi lentolippua Brysseliin yhdellä kertaa. Noin kuukautta myöhemmin Yli-Viikarin pisteillä maksettiin jälleen lento Pariisiin. Tämän jälkeen lentolippuja ei enää vuonna 2019 maksettu pisteillä.

Vuonna 2020 ostokertoja oli kaksi: kesäkuussa ja elokuussa. Molemmilla kerroilla ostettiin lentoliput Pariisiin.

Lue myös:

    Uusimmat