Tytti Yli-Viikarin rikosepäilyt etenevät syyteharkintaan

Tytti Yli-Viikarilta kysyttiin, energisoiko hän Suomen raivon partaalle? Näin hän kommentoi 3:24
Näin Tytti Yli-Viikari kommentoi SuomiAreenassa hänen ympärillään vellonutta kohua.

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut valmiiksi esitutkinnan Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin rikosepäilyistä. Asia etenee seuraavaksi syyteharkintaan.

Yli-Viikaria epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, maksuvälinepetoksesta ja kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäily törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta koskee työsopimusta, jolla VTV:n työntekijälle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta.

Sopimuksen tekivät Yli-Viikari ja viraston tuolloinen hallintojohtaja Mikko Koiranen. Myös Koirasta epäillään asiassa samoista rikosnimikkeistä.

Yli-Viikari on valittanut potkuistaan

Poliisitutkinnassa on ollut myös Yli-Viikarin työmatkoilla kertyneiden lentopisteiden käyttö. KRP epäilee, että Yli-Viikari on käyttänyt lentopisteitä henkilökohtaisiin tarkoituksiin. Tältä osin häntä epäillään maksuvälinepetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Yli-Viikari ja sittemmin viraston lakiasiainjohtajaksi noussut Koiranen pidätettiin viroistaan huhtikuussa rikosepäilyjen takia. Kesäkuun lopulla eduskunnan täysistunto irtisanoi Yli-Viikarin.

Se katsoi, että luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia VTV:n pääjohtajana oli kokonaisuutena arvioiden romahtanut hänen toimintansa vuoksi.

Yli-Viikari ja Koiranen ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Yli-Viikari on valittanut virasta pidättämisestään sekä irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen. Myös Koiranen on valittanut virasta pidättämisestään.

Tarkastusvaliokunta: Heikentänyt merkittävästi luottamusta VTV:hen

VTV:n tehtävänä on tarkastaa muun muassa valtion viranomaisten, liikelaitosten ja rahastojen taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Eduskunta nimitti Yli-Viikarin viraston johtoon vuoden 2016 alusta alkaen viideksi vuodeksi.

Yli-Viikarin matkustelu oli noussut otsikoihin jo aiemmin. KRP kertoi tutkinnan aloittamisesta sen jälkeen, kun Iltalehti julkaisi tammikuussa jutut VTV:n virkamiehen omituisesta työsopimuksesta sekä Yli-Viikarin lentopisteisiin liittyvistä epäselvyyksistä.

Helmikuussa myös eduskunnan tarkastusvaliokunta aloitti selvityksen VTV:n toiminnasta. Valiokunta katsoi kesäkuussa julkaistussa mietinnössään, että Yli-Viikarin toiminta oli merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen ja sisäisen valvonnan toimivuuteen sekä vahingoittanut viraston julkikuvaa.

Yli-Viikari kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin lentopisteistä

Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteisiin ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Mietinnössä pyrittiin myös selvittämään, miten Yli-Viikari oli käyttänyt virkamatkoilta kertyneitä etupisteitä. Yli-Viikari kieltäytyi vastaamasta valiokunnan kysymyksiin.

Hän katsoi, että Finnair Plus -tilin tiedot ovat henkilökohtaisia.Valiokunta piti Yli-Viikarin vaikenemista valitettavana sekä tarkastusviraston oman toiminnan uskottavuutta horjuttavana.

– Pääjohtajana hän on lisäksi jättänyt tilanteen selvittämisen julkisuudessa sekä asiasta tiedottamisen alaistensa vastuulle, mietinnössä todettiin.Virkamiehen työsopimuksen osalta tarkastusvaliokunta viittasi eduskunnan oikeusasiamiehen joulukuiseen ratkaisuun, jossa sopimus todettiin lainvastaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat