Yli-Viikarin selitys lentopisteistä ihmetyttää – monella on kaksi eri korttia: "Eivät voi mitenkään sekoittua"

0:36
VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari selitti tekemisiään kansiatoimikunnan kuulemisessa eduskunnassa 8.4. – näin hän kommentoi

Virasta pidätetyn Tytti Yli-Viikarin selitykset lentopistehämmingistä herättävät nyt hämmästystä.

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Yli-Viikari ei ole halunnut kommentoida Finnair Plus -pisteitään millään tavalla. Niistä on käynnissä keskusrikospoliisin esitutkinta.

Työmatkojen bonuspisteitä ei saa käyttää henkilökohtaisiin matkoihin.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä virkarikoksiin.

Ylellä Arto Nybergin ohjelmassa Yli-Viikari selitti vaikenemistaan sillä, että lentoyhtiöiden bonuspisteet ovat henkilökohtaisia ja tulevat henkilökohtaiselle tilille.

– Silloin on kyse siitä, että käsitellään henkilökohtaisia tietoja, Yli-Viikari sanoi ja huomautti, että työnantajalle eivät kuulu myöskään kenenkään henkilökohtaiset terveystiedot tai luottokorttitiedot.

Yli-Viikari vetosi siihen, että kyse on periaatteesta, jonka rikkominen voisi avata portit seuraaville vaatimuksille henkilökohtaisista tiedoista.

Yli-Viikarin mukaan kyse ei ole palkanlisästä, koska lentopisteet ovat Finnairin sääntöjen mukaisia, eikä työnantaja pysty valvomaan pisteitä. Hänen mukaansa tilanne on ”hyvin epäselvä”, sillä lentoyhtiöiden järjestelmä ei pelaa yhteen valtion vaatimusten kanssa. Siksi järjestelmää tulisi muuttaa, mutta säännöt ovat lentoyhtiöiden, Yli-Viikari totesi.

Monella on kaksi eri korttia

Selitykset herättävät huomiota Twitterissä, ja moni on kertonut käyttävänsä kahta eri korttia. Esimerkiksi Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) on hämmentynyt. Hänellä itsellään on kaupungin kortti ja oma kortti erikseen.

– Ihmettelin todella! Myös Helsingin kaupungilla eri kortit, eivätkä pisteet voi mitenkään sekoittua, Pakarinen tviittaa.

Toimistopäällikkö Teija Korpiaho Finanssivalvonnasta katsoo, ettei Yli-Viikarin selitys pidä paikkaansa.

– Ei muuten ihan pidä paikkaansa tuo Yli-Viikarin lentopisteselitys. Ainakin minulla lentopisteet ovat minun Finanssivalvonnan Finnair-kortilla, ei henkilökohtaisella kortilla. Tämä siksi, että virkamatkoista saadut lentopisteet käytetään virkamatkoihin, Korpiaho tviittaa.

Hän huomauttaa, että lentopisteillä voi myös ostaa ja saada alennuksia lentoyhtiön verkkokaupasta.

Verottajakin viittaa kahteen korttiin

Myös verottaja viittaa kahteen bonuskorttiin. Verottajan mukaan verovelvollisen on seurattava pisteiden kertymistä työnantajan maksamien ja hänen itsensä maksamien ostojen perusteella.

– Verovelvollisella voi olla esimerkiksi kaksi bonuskorttia, yksi yksityismatkoja varten ja toinen työmatkoja varten. Jos pisteillä saadun edun tarkkaa jakautumista työnantajan ostojen ja yksityistalouden ostojen perusteella saatuun etuun ei kyetä selvittämään, on verovelvollisen tehtävänä esittää muu selvitys, jonka nojalla veronalaisen tulon määrä kyetään määrittämään. Selvityksen puuttuessa edun arvo joudutaan arvioimaan, verohallinnon sivuilla todetaan.

VTV on tarkastanut lentopisteiden käyttöä muissa virastoissa ja kiinnittänyt huomiota niiden puutteelliseen valvontaan.

Pääjohtaja Yli-Viikarin runsas matkustelu on herättänyt huomiota. Ylen selvityksessä viime syksynä kävi ilmi, että Yli-Viikari oli käyttänyt matkustamiseen 55 000 euroa vuonna 2019, mikä oli euromääräisesti eniten Ylen läpi käymien valtion virastojen johtajien matkalaskuista.

Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa sekä hyvän hallinnon periaatteiden ja säännösten noudattamista VTV:n taloudenhoidossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja