Tytti Yli-Viikari ei käyttänyt arvokkaita lentopisteitään organisaationsa hyväksi – jäljelle jää kaksi toinen toistaan surkeampaa vaihtoehtoa

9:15
Pöllöraati koolla: Nämä asiat VTV:n tapauksesta tulisi oppia – katso video!

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari ei ole suostunut kertomaan, mitä on tehnyt lukuisilla virkamatkoilla kertyneillä Finnair-matkapisteillä. VTV:n mukaan varmaa on, että niitä ei ole käytetty virkamatkojen maksamiseen.

Keskusrikospoliisi selvittää Tytti Yli-Viikarin matkapisteiden kohtaloa. Häntä epäillään maksuvälinepetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Mitä tiedämme esitutkinnan ytimessä olevista Finnair-matkapisteistä?

KRP:n tutkimuksen ydinkysymys on, onko VTV:n pääjohtajan tekemistä virkamatkoista kertyneitä lentopisteitä käytetty henkilökohtaisiin tarkoituksiin.

VTV:n hallintojohtaja Tuula Sandholm kommentoi MTV:lle, että hänen tiedossaan ei ole merkintöjä bonuspisteiden käytöstä Yli-Viikarin työhön liittyviin matkoihin.

– Pisteitä ei ole käytetty virkamatkojen maksamiseen.

Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa. Joko Yli-Viikari on jättänyt pisteet käyttämättä, mikä olisi valtion varojen haaskaamista – arveluttavaa, mutta ei rikollista valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajalta. Toinen vaihtoehto on, että pisteitä on käytetty väärin, ja KRP:n esitutkinta johtaisi syytteeseen.

Sandholmilla ei ole tietoa siitä, onko virkamatkoista kertyneitä bonuspisteitä käytetty muihin tarkoituksiin.

– Tämä asia selviää varmasti aikanaan keskusrikospoliisin tutkinnassa, Sandholm toteaa.

Virkamatkoihin kymmeniä tuhansia euroja vuosittain

Tytti Yli-Viikarin lentopisteitä aiemmin laajasti selvittäneen Iltalehden mukaan pääjohtaja on käyttänyt lentokoneella tehtyihin virkamatkoihinsa vuosittain kymmeniä tuhansia euroja.

– Hän on matkustanut paljon ja iso osa matkoista on varmaan Finnairin kautta. En osaa sanoa matkojen tarkkaa lukumäärää, Sandholm sanoo MTV:lle.

MTV Uutiset teki perjantaiaamuna VTV:lle tietopyynnön Yli-Viikarin tekemistä virkamatkoista. Tiedot eivät ehtineet saapua jutun julkaisuun mennessä.

Näin virasto on itse ohjeistanut

VTV on organisaationa itse katsonut, että virkamatkoista kertyvät bonuspisteet tulee käyttää tulevien työhön liittyvien matkojen kustannusten kattamiseen. Tarkastusvirasto on jo aiemmin selvittänyt muilta virastoilta nimenomaan Finnair Plus -pisteiden käyttöä.

Vuonna 2007 tehdyssä virkamatkustamista koskevassa tarkastuskertomuksessa todetaan myös valtiovarainministeriön katsoneen jo 1990-luvulla, että "(--) valtion kustantamista virkamatkoista saatu etu kuuluu työnantajalle ja mahdolliset ilmaiset liput ja yöpymiset tulee hyödyntää muiden virkamatkojen yhteydessä."

Yle uutisoi vuonna 2016 VTV:n todenneen, että Finnairin bonuspisteiden käyttöä ei valvota lainkaan suurimmassa osassa yli 60:stä tarkastuksen kohteena olleesta virastosta. VTV esitti tuolloin valtiovarainministeriölle, että bonuksia ei kertyisi enää virastojen johdon virkamatkoista.

Painetta bonuspisteiden käytön avaamiseen

VTV:n Sandholmin mukaan viraston työntekijöiden Finnair Plus -tilit ovat henkilökohtaisia, joten työnantajalla ei ole pääsyä matkapistesaldoihin.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) on toivonut, että Yli-Viikari avaisi mahdollisimman pian julkisuudessa matkapisteidensä käyttöä. 

– Olisi suotavaa, että hän avaisi henkilökohtaiset bonustilinsä, Alanko-Kahiluoto kertoi MTV Uutiset Livessä.

Yli-Viikari pidätettiin torstaina pääjohtajan virastaan KRP:n esitutkinnan ajaksi. Myös Yli-Viikarin sijaiseksi hypännyt Matti Okko sanoi Ylen aamussa, että Yli-Viikarin tulisi kommentoida julkisuudessa muun muassa lentopisteidensä käyttöä. 

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on sanonut, ettei Yli-Viikari ole antanut asiasta kuulemisissaan kansliatoimikuntaa tyydyttäviä vastauksia.

Finnair-pisteisiin liittyvän tutkinnan lisäksi Yli-Viikaria epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, mikä liittyy tilanteeseen, jossa VTV maksoi yli kahden vuoden palkkaa virkamiehelle, jolla ei ollut työtehtäviä.

MTV pyysi Yli-Viikarilta kommenttia lentopisteistään. Vastausta ei ole saatu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja