Max Verstappen piti Lewis Hamiltonin takanaan, Valtteri Bottas nousi kuudenneksi – näin USA:n GP eteni

3:53
Viimeinen kierros: Hamiltonin takaa-ajo ei onnistu, Verstappen ajaa voittoon

F1-kauden 17. osakilpailu ajettiin sunnuntaina Yhdysvaltojen Austinin radalla. MTV Urheilun seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, USA:n GP:

Lopputulokset:
1. Verstappen 
2. Hamilton +1,3
3. Perez +42,2
4. Leclerc +52,2
5. Ricciardo +76,8
6. Bottas +80,1
----------------------
13. Räikkönen +1L

TOP 10:

1. Verstappen
2. Hamilton +1,3
3. Perez +42,2
4. Leclerc +52,2
5. Ricciardo +76,8
6. Bottas +80,1
7. Sainz +83,5
8. Norris +84,3
9. Tsunoda +1L
10. Vettel +1L

Maali: Verstappen pitää Hamiltonin takana ja voittaa USA:n GP:n. Näin Verstappenin MM-johto kasvaa 12 pisteeseen. Red Bullin Perez on kolmas. Mercedeksen Valtteri Bottas nousi lopulta kuudenneksi. Bottas poimi vielä lopussa Ferrarin Sainzin. Räikkönen lopputuloksissa 13:s.

Kierros 56/56: Bottas ohittaa Sainzin ja nousee kuudenneksi.

Kierros 55/56: Hamilton tekee virheen ennen pitkää takasuoraa. Verstappen taitaa pelastua.

Kierros 55/56: Hamiltonilla viimeinen hyökkäys käynnissä. Ero sekunti. 

Kierros 53/56: Räikkönen tekee virheen ja siihen valuu pistesauma. Suomalainen tipahtaa sijalle 12.

Kierros 53/56: Nyt menee Räikkösellä jännäksi viimeisen pistesijan kanssa. Vettel pääsi Giovinazzista ohi ja on kohta suomalaisen kimpussa. Hamilton ei meinaa päästä Verstappenin kimppuun.

Kierros 52/56: Bottaksella nyt hyökkäys päällä Sainzia vastaan. Ero puoli sekuntia.

Kierros 51/56: Alpinen Alonso neljännen kerran varikolle. Ja kisa ohi. Molemmat Alpine-kuskit joutuvat keskeyttämään. Alonson takasiipi meni rikki.

Kierros 50/56: Nyt joutuu Bottas tekemään hieman peräseroa Sainziin. Ero 1,6 sekuntia. Kärjessä Hamilton enää alle kahden sekunnin päässä Verstappenista.

Kierros 48/56: Verstappen yrittää taistella maaliin asti. Ero Hamiltoniin 2,5 sekuntia. Bottas puolestaan Sainzin takasiiven alla.

Kierros 45/56: Bottas aivan Sainzin ja Ricciardon tuntumassa. Mutta suomalaisella ei mitään hätää, koska Sainzin ja Ricciardon pitäisi pysähtyä vielä kertaalleen. Sen verran ajoissa tuli heidän pysähdykset.

Kierros 45/56: Kärjessä Hamilton kutistanut eron neljään sekuntiin. Hamilton koko ajan paremmassa vauhdissa kuin Verstappen.

Kierros 43/56: McLarenin Ricciardo ja Ferrarin Sainz nyt aivan peräkanaa. Bottas liittymässä letkaan mukaan. Sainz ja Ricciardo jopa hieman osuvat yhteen.

Kierros 42/56: Alpinen Oconista kisan toinen keskeyttäjä. Gasly jätti aiemmin leikin kesken. Myös Haasin Mazepin valittaa, että hänen jalat ovat tulessa. Venäläinen ongelmissa.

Kierros 42/56: Räikköselle mustavalkoinen lippu. Eli viimeinen varoitus ratarajojen rikkomisesta.

Kierros 42/56: Kovaa tulee Hamilton. 1.38,485 ja kisan nopein kierros. Ero enää 6,2 sekuntia.

Kierros 41/56: Alpinen Alonso kolmannen kerran sisään. Espanjalainen oli samassa junassa Tsunodan ja Räikkösen kanssa. Alonso tippuu nyt molempien Aston Martin -kuskien taakse sijalle 14.

Kierros 40/56: Aston Martinin Vettel pysähtyy eli Räikkönen nyt sijalla 10. Bottas enää kolmen sekunnin päässä Ferrarin Sainzista.

Kierros 38/56: Hamilton nyt yhdeksän sekunnin päässä Verstappenista. Mutta Red Bullin hollantilaiskuski joutuu vielä kerran pysähtymään. Eli Hamilton kiinni voitossa.

Kierros 38/56: Hamilton kärjestä sisään. Uudet kovan seoksen renkaat alle. Niillä mennään kisan loppuun asti.

Kierros 37/56: Bottas yrittää nyt saada Sainzin ja Ricciardon kiinni. Sainz viiden sekunnin ja Ricciardo seitsemän sekunnin päässä. Räikkönen realitilanteessa kymmenentenä. Edessä oleva Vettel ei ole vielä pysähtynyt toistamiseen.

Kierros 35/56: Bottas toistamiseen sisään. Uudet kovan seoksen renkaat alle. Niinköhän riittää maaliin asti? Bottas pääsee varikkopysähdysten yhteydessä McLarenin Norrisin edelle. Bottas nyt seitsemäs.

Kierros 34/56: Räikkönen käy kovaa taistelua AlphaTaurin Tsunodaa vastaan. Ohitus ei ole kaukana.

Kierros 34/56: Räikkönen kävi myös varikolla. Alfa Romeon suomalaiskuski nyt sijalla 12. Edellä kaksi Aston Martin -kuskia (Vettel ja Stroll), jotka eivät ole pysähtyneet vielä toista kertaa.

Kierros 33/56: Leclerc palaa juuri Bottakselle edelle radalle. Leclerc neljäntenä ja Bottas viidentenä. Suomalainen ei ole pysähtynyt vielä toista kertaa.

Kierros 33/56: Toto Wolff ilmoittaa Hamiltonille, että tämä ajaa kisan voitosta. "Jättäkää minut rauhaan, kiitos", Hamilton vastaa. Samalla Leclerc sisään. Ja Perez uusilla kovan seoksen renkailla kisan nopein kierros: 1.39,566.

Kierros 31/56: Perez seuraavalta kierrokselta sisään. Sama ratkaisu McLarenin Ricciardolla ja Norrisilla. Bottas nyt viidentenä.

Kierros 31/56: Ferrarin Sainz sisään. Maranellon punaisilla pieniä ongelmia renkaiden vaihdon kanssa. Perez puolestaan antaa tietä Verstappenille, joka pääsee helposti tallikaverinsa ohitse.

Kierros 30/56: Kisan kärkimies Verstappen sisään. Uudet kovan seoksen renkaat alle. Verstappen palaa radalle Perezin taakse kolmanneksi.

Kierros 29/56: Kisan tuomaristo ei lähde jakelemaan rangaistuksia Alonson ja Giovinazzin tilanteesta.

Kierros 28/56: Bottas ottaa kovaa vauhtia Norrisia kiinni. Suomalaisen kierrosajat lähes puoltatoista sekuntia parempia entä Norrisilla.

Kierros 28/56: Virtuaalinen turva-auto radalle. Virkailijat käyvät hakemassa irroneita osia pois radalta, rengasrikkojen estämiseksi. Nopea ikkuna ohi.

Kierros 27/56: Kärjessä Hamilton ottaa kovaa vauhtia Verstappenia kiinni. Ero enää 2,7 sekuntia.

Videona Räikkösen ja Alonson tilanne:

1:46

Kierros 26/56: Giovinazzille sanotaan, että hänen pitää päästää Alonso edelle, koska Giovinazzi palasi Alonson edelle radan ulkopuolelta.

Kierros 25/56: Alonson ja Giovinazzin miekkailu jatkuu. Hyvä ettei osumaa tule. Alonso käy aivan kuumana.

Kierros 24/56: Alonsolle viestitetään, että hänen pitää vaihtaa paikkaa Giovinazzin kanssa tai hän saa viiden sekunnin rangaistuksen. Alonso päästää Giovinazzin edelle. Giovinazzi nyt 11:s ja Alonso 12:s.

Kierros 24/56: Kärjessä Hamilton mainiossa vauhdissa. Ero Verstappeniin kaventunut 4,7 sekuntiin. Hamiltonin tuorein kierros seitsemän kymmenystä parempi kuin Verstappenin.

Kierros 22/56: Alpine käy yhä kuumana Räikkösen ja Alonson tilanteesta. Alpine otti yhteyttä kisajohtaja Michael Masiin kysyen, että "saammeko ohittaa radan ulkopuolelta?" Masi vastaa, että emme. Alpine vetoaa, että "Räikkönenkin teki niin". Draamaa!

Kierros 21/56: Alonsolta kamikazemainen hyökkäys Giovinazzia vastaan. Lähtee todella kaukaa ohittamaan ja vetää takasuoran jälkeisen mutkan pitkäksi. Pääsee lopulta ohi. Mutta tapaus saattaa mennä tuomariston tutkintaan.

Kierros 20/56: Austinissa tänä viikonloppuna 400 000 katsojaa. Kova määrä.

Kierros 20/56: Bottas ohittaa Tsunodan ja nousee kahdeksanneksi. Alfa Romeot vaihtoivat puolestaan paikkoja: Räikkönen nyt Giovinazzin edellä. Eli Räikkönen viimeisellä pistesijalla.

Kierros 18/56: Tsunoda ja Bottas ohittavat Strollin. Bottas nyt yhdeksäs. Samalla tuomaristo ilmoittaa, että Räikkösen ja Alonson tilanteesta ei jaeta rangaistuksia.

Kierros 18/56: Bottas puolestaan hyvässä vauhdissa uusilla kovan seoksen renkailla. Tsunoda aivan haarukassa.

Kierros 17/56: Räikkösen ja Alonson tapaus "huomioitu". Räikkösellä hyvä vauhti päällä Giovinazzin takana.

Kierros 16/56: Räikkönen ja Alonso käyvät kovaa taistelua ja osumaa tulee. Räikkösen etusiipi vaurioituu. Alonso vinkuu talliradiossa, että Räikkönen ohitti hänet laittomalla tavalla. 

Kierros 16/56: Bottas sisään. Suomalaiselle myöhäisessä vaiheessa ensimmäinen pysähdys. Kovan seoksen renkaat alle.

Kierros 14/56: Leclerc ohittaa Bottaksen ja nousee neljänneksi. Räikkönen sijalla 14. Suomalainen nousee yhden sijan, kun Gaslyllä ongelmia.

Kierros 14/56: Verstappen selvällä erolla kärkeen. Kaksikon välillä yli kuuden sekunnin ero. Molemmilla kärkikuskeilla nyt kovan seoksen renkaat.

Kierros 14/56: Bottas ehtii juuri Leclercin eteen. Nyt puolestaan Hamilton varikolle.

Kierros 13/56: Kärkipaikoilta Perez, Leclerc ja Bottaksen takaa Räikkönen sisään. Hidas pysähdys Perezillä.

Lähtöklippi:

2:37

In-car:

1:29

Kierros 12/56: Verstappen loistovauhdissa uusilla kovan seoksen renkailla. Hollantilaisen ero kärjessä ajavaan Hamiltoniin 16,5 sekuntia.

Kierros 11/56: Bottas nyt seitsemäntenä ja Räikkönen kahdeksantena.

Kierros 11/56: Myös kärjen varikkopeli alkaa aikaisessa vaiheessa. Verstappen ja Norris sisään. Verstappenille kovan seoksen renkaat. Ja AlphaTaurin Gasly pysähtyy.

Kierros 10/56: AlphaTaurin Tsunoda sisään. Ei kauaa kestäneet pehmeän seoksen pyörät. Nyt Bottaksen pitäisi päästä Gaslyn ohi, jotta suomalainen saisi taas kisan raiteilleen.

Kierros 9/56: Bottaksen takana tapahtuu. Alpinen Alonso kävi varikolla. Myös Alfa Romeon Giovinazzi pysähtyy. Aikaisessa vaiheessa ensimmäiset varikkopysähdykset. Suomalaiset nyt perättäisillä sijoilla.

Kierros 8/56: Bottaksen edessä Tsunoda ja Gasly alle sekunnin päässä toisistaan. Suomalainen jumissa Red Bullin sisartallin kuskien kanssa.

Kierros 7/56: Hamilton raportoi, että Verstappen on tällä hetkellä nopeampi kuin hän.

Kierros 7/56: Latifi käy varikolla ja sieltä ulostullessaan on osua Oconiin. Molemmat kävivät vaihtamassa etusiiven varikolla.

Kierros 6/56: Kärjessä Hamilton 1.41,6 ja Verstappen 1.41,4. Samaan aikaan Bottas 1.43,7. Rumasti tulee nyt takkiin. Verstappen puolestaan rikkoi ratarajoja mutkassa 19. Ensimmäinen huomautus.

Kierros 5/56: Bottaksen vauhti on umpisurkeaa. Suomalainen on jäänyt jo lähes 20 sekuntia kärjestä.

Kierros 3/56: Aijai. Bottas menettää sijan Gaslylle. Mercedeksen suomalaiskuski nyt kymmenes.

Kierros 3/56: Alpinen Ocon varikolle. Räikkönen nousee sijalle 12. Oconin etusiipi sai osumaa toisesta Alfa Romeo -autosta.

Kierros 2/56: Verstappen raportoi, että Hamiltonin auto "luisuu". Hollantilainen pystyy seuraamaan lähietäisyydeltä brittiä.

Kierros 2/56: Bottas hakee ohitusta Tsunodasta ensimmäisessä mutkassa. Tsunoda pitää kuitenkin paikkansa pehmeän seoksen pyörillä.

Lähtö: Hamilton ottaa loistavan lähdön ja nousee kärkeen. Bottas säilyttää yhdeksännen sijansa. Räikkönen noussut kaksi pykälää, on sijalla 13. Avauskierroksella pientä osumaa. McLarenit käyvät kovaa kisaa Ferrarin Sainzia vastaan. Ricciardo myös ohittaa Sainzin.

Kello 22.00: Kuljettajat lämmittelykierrokselle. Iso kysymys tämän päivän kisassa on se, että miten renkaat kestävät kuumissa olosuhteissa ja pomppuisalla radalla.

Kello 21.58: Rengasvalinnat julki. F1-kuskit varsin samoilla linjoilla. Ainoastaan kärkikymmenikössä olevat Ferrarin Carlos Sainz ja AlphaTaurin Yuki Tsunoda lähtevät kisaan pehmeän seoksen renkailla. Kaikilla muilla mediumit eli keskikovan seoksen pyörät.

Kello 21.57: Valtteri Bottas lähtee tämän päivän kisaan hallitsevana voittajana. Bottas oli ykkönen kahden viikon takaisessa Turkin kisassa. Bottas on myös ottanut eniten pisteitä sen jälkeen, kun hänen Alfa Romeo -siirtonsa julkistettiin.

Kello 21.54: Ja mikäli Valtteri Bottasta ei meinaa tunnistaa kypärän perusteella, niin syy on se, että suomalainen turvautuu tällä kertaa erikoisväritykseen. 

Kello 21.51: Lähdön alla sateen uhka on tasan nolla prosenttia. Austinissa lehterit ovat aivan pullollaan.

Kello 21.49: Tänä viikonloppuna ajetaan Yhdysvaltojen Texasissa, Austinin radalla (Circuit of the Americas). Radan pituus on 5,513 kilometriä. Illan kisassa ajetaan 56 kierrosta (yhteismitta 308,405 kilometriä).

F1:t ajoivat edellisen kerran Austinissa vuonna 2019. Tuolloin ykkönen oli Valtteri Bottas. Vuotta aiemmin Kimi Räikkönen otti Ferrari-uransa viimeisen voiton juuri Austinissa.

Kello 21.46: Austinissa tämän viikonlopun kisanäyttämö on aiheuttanut poikkeuksellisen paljon keskustelua. Radan pomppuisuus on johtanut siihen, että tallit ovat joutuneet vääntämään autoja uuteen uskoon.

Kello 21.42: Red Bullin Max Verstappenilla on USA:n GP -viikonloppuun lähdettessä kuuden pisteen etumatka Hamiltoniin nähden. Valtteri Bottas on kolmantena.

Kuljettajien TOP 5:

Sija

Kuljettaja

Talli

Pisteet

1.

Max Verstappen

Red Bull

262,5

2.

Lewis Hamilton

Mercedes

256,5

3.

Valtteri Bottas

Mercedes

177

4.

Lando Norris

McLaren

145

5.

Sergio Perez

Red Bull

135

Tallien TOP 5:

Sija

Talli

Pisteet

1.

Mercedes

433,5

2.

Red Bull

397,5

3.

McLaren

240

4.

Ferrari

232,5

5.

Alpine

104

Kello 21.38: Texasissa sää on ainakin kunnossa. Aurinko paistaa, ilman lämpötila +27,6. Radan +36,9. 

Kello 21.35: MM-sarjan kärkikaksikko eturivissä, Red Bullilla kaksi kuski Lewis Hamiltonin kimpussa. Valtteri Bottas keskijoukoista liikkeelle.

USA:n GP:n lähtöjärjestys:

(S) = soft, pehmeä rengasseos, (M) = medium, keskikova rengasseos

1. Max Verstappen, Red Bull (M)

2. Lewis Hamilton, Mercedes (M)

3. Sergio Perez, Red Bull (M)

4. Charles Leclerc, Ferrari (M)

5. Carlos Sainz, Ferrari (S)

6. Daniel Ricciardo, McLaren (M)

7. Lando Norris, McLaren (M)

8. Pierre Gasly, AlphaTauri (M)

9. *Valtteri Bottas, Mercedes (M)

10. Yuki Tsunoda, AlphaTauri (S)

11. Esteban Ocon, Alpine

12. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

13. Lance Stroll, Aston Martin

14. Nicholas Latifi, Williams

15. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

16. Mick Schumacher, Haas

17. Nikita Mazepin, Haas

18. **Sebastian Vettel, Aston Martin

19. **Fernando Alonso, Alpine

20. **George Russell, Williams

* = Bottakselle viiden lähtöruudun rangaistus polttomoottorivaihdoksen takia.
** = Vettel, Alonso ja Russell lähtevät kisaan joukon hänniltä useiden moottoriosavaihdosten takia.

Kello 21.30: C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa siirrytään lähtösuoran puolelle. Starttiin puoli tuntia.

Kello 21.26: ”Katsotaan, että mitä saadaan aikaan. Onko kuuma vai tuleeko vettä vai mitä. Kohtahan se nähdään”, Räikkönen mietti lähdön alla.

Kello 21.23: Alfa Romeon Kimi Räikkösen lähtöasetelmat paranevat kolmen rangaistuksen myötä. Räikkönen suhtautui asiaan itseironisesti.

Kello 21.20: ”Ysipaikalta kun lähtee, niin ei se tietenkään mikään paras paikka ole. Katson aina asioita niin, että lasi on puoliksi täynnä ja uskon, että tuolta pystytään nousemaan. Kaikki pistetään peliin, että päästään palkintopallille. Tämä on kuitenkin sellainen kisa, missä voi tapahtua kaikenlaista. Toivottavasti tapahtuu ja pystytään hyödyntämään tilanteet”, Bottas mietti lähdön alla.

Kello 21.15: Mercedeksen eriskumallinen moottorikikkailu on ollut iso puheenaihe F1-varikolla. Red Bullin Christian Horner epäilee, että saksalaistallilla ei ole oikeasti niin suuria ongelmia voimalähteidensä kanssa kuin tuoreet puheet osoittavat.

Kello 21.10: Valtteri Bottaksen viikonloppu sai ison käänteen jo perjantaina, kun Mercedes vaihtoi hänen autoonsa uuden polttomoottorin. Sen myötä Bottas sai taas kerran lähtöruuturangaistuksen.

Kello 21.05: Mercedes oli selkeä ennakkosuosikki lauantain aika-ajoon. Saksalaistalli jäi kuitenkin sivuraiteelle, kun Red Bull tuli ja hurmasi. Lewis Hamiltonia tämä hämmästytti.

Kello 21.00: Sitten ennakkotunnelmien pariin. Lähetys käynnissä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja ensimmäisen puolituntisen ajan MTV3-kanavalla.

Kello 20.55: Austinin radan viimeinen sektori koitui Valtteri Bottaksen kohtaloksi. Lupaavasti alkanut kierros ei tuottanut kaivatunlaista parannusta.

Kello 20.50: Paluu lauantain aika-ajojen tapahtumiin. Verstappen ykkösruutuun, Hamilton kiilasi Red Bullien väliin, suomalaisilla vaikeaa.

Kello 20.45: Tervetuloa USA:n GP:n liveseurannan pariin. Ennakkotunnelmat lähtevät liikkeelle C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla kello 21. Kisa puolestaan starttaa kello 21.55.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja