Kalle Rovanperä tykitti hirmuiset pohjat Power Stagelle! Näin Sardinian MM-ralli huipentui

Kalle Rovanperä tykitti hurjat pohjat Sardinian power stagella 3:00
Kalle Rovanperä tykitti hirmuiset pohjat Sardinian MM-rallin Power Stagella!

Toyota-kuski Kalle Rovanperä ajoi komeat pohjat Sardinian MM-rallin päättäneellä Power Stage -erikoiskokeella. Hyundain Thierry Neuville ja Esapekka Lappi ajoivat varmistellen kaksoisvoittoon mutaisella päätöspätkällä.

Neuville nousi rallin kärkeen lauantain viimeisillä erikoiskokeilla, kun Toyotan Sébastien Ogier ajoi ulos. Esapekka Lappi ei tämän jälkeen saanut lupaa haastaa tallikaveriaan.

Sunnuntain kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella erot kuskien välillä olivat selvät, joten kaikki keskittyivät säästämään renkaitaan Power Stage -erikoiskokeelle. Rovanperä oli siinä omaa luokkaansa, eivätkä Hyundai-kuskit lähteneet enää haastamaan häntä.

Viimeisellä pätkällä nähtiin myös draamaa, kun WRC2-luokkaa johtanut Adrien Fourmaux ajoi ulos. Osuma kiveen katkaisi takapyörän ripustukset. Luokkavoittoon ajoi Andreas Mikkelsen ennen Teemu Sunista.

 

Sardinian MM-rallin lopputulokset:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Thierry NeuvilleHyundai3:40.01,4
2.Esapekka LappiHyundai+33,0
3.Kalle RovanperäToyota+1.55,3
4.Elfyn EvansToyota+5.20,5
5.Andreas MikkelsenM-Sport+9.33,3
6.Teemu SuninenHyundai+11.48,9
7.Kajetan KajetanowiczSkoda+12.46,1
8.Yohan RosselCitroen+12.53,5
9.Mikolaj MarczykSkoda+15.33,8
10.Erik CaisSkoda+16.49,4
...   
12.Sebastien OgierToyota 
14.Ott TänakM-Sport 
15.Takamoto KatsutaToyota 
 Dani SordoHyundaikeskeytti
 Adrien FourmauxM-Sportkeskeytti

Liveseuranta:

EK19: Sardegna 2 (Power Stage) – 7,79 km:

1.Kalle RovanperäToyota5.55,0
2.Ott TänakM-Sport+4,7
3.Takamoto KatsutaToyota+4,8
4.Sebastien OgierToyota+6,8
 Elfyn EvansToyota+6,8
6.Esapekka LappiHyundai+25,4

Klo 14.18: Thierry Neuville ajaa vain maaliin kisansa. On reilut 25 sekuntia Rovanperää hitaampi. Neuvillen ja Lapin väliin jää 33 sekuntia. Rovanperä oli kärjestä minuutin ja 55 sekuntia.

Klo 14.16: Esapekka Lappi jää 15,9 sekuntia Rovanperästä. Hänellä ei ollut enää panoksia tässä päätöspätkällä. Hyundai oli päättänyt, ettei Lappi saa haastaa Neuvillea voitosta.

– Tällaiset asiat täytyy hyväksyä. Totta kai se turhauttaa. Toivotaan nyt, että Thierry ajaa maaliin ja saamme kaksoisvoiton tiimille, mikä olisi todella lupaavaa Portugalin jälkeen.

Klo 14.15: Kalle Rovanperä paukuttaa 4,7 sekunnin pohjat. Ihan uskomaton veto suomalaiselta!

– Se oli aika kontrollissa. Ei tuntunut pahalta. Nyt nautin taas sateesta ja mudasta, kun minulla oli kunnon renkaat autossa. Aika hyvät pisteet. En odottanut tältä viikonlopulta paljoakaan. Emme todellakaan olleet nopeimpia, mutta ajoimme fiksun kisan. Pidimme vauhtimme ja olimme todella kärsivällisiä. Emme tehneet virheitä emmekä rikkoneet autoa, joten iso kiitos tiimille. Auto oli hyvä, ja Jonne teki mies hyvää työtä.

Klo 14.12: Nyt on Evans osunut johonkin! Takasiipi on irrallaan. Ajaa saman ajan kuin Ogier.

– Jotkut paikat tuntuivat varmoilta, mutta toisissa auto tuntui kuin kelkalta, Evans sanoi.

Klo 14.09: Tänak menee kärkeen 0,1 sekunnilla ennen Katsutaa! Ogier jää 2,1 sekuntia kärjestä.

Klo 14.03: Ott Tänak pääsee matkaan. Takamoto Katsuta ehti ajaa rallinsa loppuun jo ennen Fourmaux'n episodia.

Klo 14.00: Andreas Mikkelsen voittaa siis WRC2-luokan. Teemu Suninen on toinen, Kajetan Kajetanowics kolmas.

Klo 13.56: Ilmankos auto ei noussut. Molemmat oikean puolen pyörät ovat niksahtaneet auton alle. Lava-auto saa lopulta vedettyä Fordin sivuun.

Klo 13.52: Nyt saapuu hinausauto hakemaan Fourmaux'n autoa. Ford uppoaa etupyöristään vain syvemmälle mutaan.

Adrien Fourmaux ajoi ulos kärkipaikalta – WRC2-luokan voitto lipesi katkeralla tavalla käsistä: "Ei voi olla totta" 2:31
Sinne meni Adrien Fourmaux'n luokkavoitto!

Klo 13.42: Adrien Fourmaux on ulkona! Yli puolen minuutin johdossa WRC2-luokassa ollut ranskalainen ajoi ulos uralta ja jäi kiinni tien reunaan! Andreas Mikkelsen kuulee maalissa olevansa sittenkin rallin voittaja.

– Vau. Todella vaikeat olosuhteet. Sade tulee ja menee koko ajan. Kuka tahansa on onnekas sateen kanssa, voittaa tämän pätkän. Meillä oli kaksi kertaa niin kova sade, että olimme jatkuvasti vesiliirrossa. Tämä ei todellakaan ollut mukana lopetus Adrienille. Hän on ajanut fantastisen viikonlopun. He voivat silti olla onnellisia.

Klo 13.32: Teemu Suninen liitää todella lennokkaassa luisussa risteyksessä! Välttää kuitenkin täpärästi osuman.

– Ei se kauhean nautinnollista ollut. Minulla oli vähän vesiliirtoa asfaltilla, mutta ei se mitään vakavaa ollut. Tämä oli meille erittäin vaikea viikonloppu. Sää oli todella oikukas, mutta ilman rikkoutunutta vannetta olisimme olleet aika hyvissä asemissa. Vähän pettymyksellinen viikonloppu.

Teemu Sunisella ulosajo lähellä Sardinian päätöspätkällä 0:30
Teemu Suninen piti täpärästi autonsa hallinnassa liukkaalla asfaltilla.

Klo 13.20: Mutaiselta ja hitaalta näyttää meno. Ja koko ajan sadekin yltyy! WRC2-autot ajavat ensin maaliin ja sitten on WRC-kuskien vuoro.

Klo 13.02: Taivas on revennyt ennen päätöserikoiskoetta! Nyt nähdään jännittävä loppu Sardinian MM-rallille.

EK18: Arzachena–Braniatogghiu 2 – 15,22 km:

1.Takamoto KatsutaToyota8.31,7
2.Esapekka LappiHyundai+4,4
3.Thierry NeuvilleHyundai+4,9
4.Elfyn EvansToyota+7,2
5.Adrien FourmauxM-Sport+13,0
6.Kalle RovanperäToyota+14,4
7.Ott TänakM-Sport+15,3
8.Sebastien OgierToyota+21,9

Klo 11.40: Neuville häviää Lapille vain puoli sekuntia. Maalissa kamera käy Neuvillen renkaissa, joiden asiantuntija Jari Ketomaa huomaa olevan aika hurjassa kunnossa.

– Minulle (renkaiden säästäminen) se ei oikeastaan (ole ollut tärkeää). Enää yksi pätkä jäljellä, ja haluamme ottaa sen voiton. Sitten meillä on kaksi vararengasta, ja renkaamme ovat hienossa kunnossa. Laitoimme kaiken peliin eilen ja se maksoi takaisin. Haluamme ajaa puhtaan power stagen ja katsoa, montako pistettä saamme.

Klo 11.38: Lappi ajaa kakkoseksi. Eroa Katsutan pohja-aikaan jää 4,4 sekuntia.

– Kaikki on hyvin. Kaikki toimii eikä ongelmia ole ollut. Auto tuntuu aika hyvältä. Olisi tietysti kiva pitää vähän kovempaa vauhtia, mutta se ei ole tämän päivän tähtäimessä. 

Klo 11.35: Rovanperä köröttelee kolmanneksi samalla ajalla kuin Evans.

– Olisimme voineet tulla vähän hitaamminkin, mutta renkaiden pitäisi olla kohtalaisen hyvässä kunnossa. Katsotaan, millainen säästä tulee ja mitä teemme.

Klo 11.31: Evans ajaa 7,2 sekuntia Katsutaa hitaammin.

Klo 11.26: Ogier häviää japanilaiselle 21,9 sekuntia. Ranskalaisella on kuulemma jälleen livennyt jalka polkimelta. Samoja ongelmia kuin eilisessä ulosajossa siis.

Klo 11.22: KORJAUS: Tänak jää Katsutasta 15,3 sekuntia.

Klo 11.09: Takamoto Katsuta on ensimmäisenä liikkeellä rallin viimeistä edellisellä erikoiskokeella.

Klo 11.05: Juuri tulleen tiedon mukaan Dani Sordo on joutunut keskeyttämään pakokaasujärjestelmän vian ja siitä aiheutuneen palovaaran takia.

EK17: Sardegna 1 – 7,79 km:

1.Ott TänakM-Sport5.37,1
2.Takamoto KatsutaToyota+2,3
3.Sebastien OgierToyota+5,4
4.Thierry NeuvilleHyundai+8,4
5.Elfyn EvansToyota+8,7
6.Esapekka LappiToyota+10,0
7.Kalle RovanperäToyota+11,4

Klo 9.43: WRC2-luokassa Andreas Mikkelsen ajaa pohjat 1,7 sekunnilla ennen Teemu Sunista. Kisaa johtaa Fordin Adrien Fourmaux 22,1 sekunnilla ennen Mikkelseniä. Kolmantena on Suninen, jolla on oma kisansa menossa kahden ja puolen minuutin päässä kärjestä. Hänkin odottelee jo päätös-EK:ta.

Klo 9.40: Emil Lindholmin keskeytyksestä tulee lisätietoa. Takajousitus oli päässyt siihen kuntoon, ettei sen korjaaminen ollut mahdollista eilisessä iltahuollossa.

Klo 9.33: Neuville EK:n neljänneksi. Häviää Tänakille 8,4 sekuntia.

– Renkaamme eivät ole kovin hyvässä kunnossa, jotta voisimme painaa power stagen täysillä, joten meidän täytyy ajaa fiksusti läpi ja ottaa kauden ensimmäinen voitto meille ja tiimille.

Klo 9.29: Lappi rullailee 10 sekuntia Tänakia hitaammin. Hän ei kerro taistelevansa edes powerin pisteistä:

– Ei. Ajan vain läpi. Minulla ei ole renkaita.

– Kaikki hyvin. Ajellaan läpi vaan ja koetetaan nautiskella. Nämä ovat yllättävän mukavan pätkiä verrattuna eilisiin. Toisaalta, jos tulee vettä, niin sitten on taas eri juttu.

Klo 9.26: Kalle Rovanperä tulee rauhallisesti, 11,4 sekuntia Tänakin pohjista. Vähän nuotituksen makua tässäkin vedossa. Rovanperältä kysytään, onko hänellä vasta Tänakin selvästi muita parempiin renkaisiin.

– Hänellä saattaa olla yksi tai kaksi uutta rengasta enemmän, mutta meilläkin ihan ok renkaat. Pitäisi olla okei, mutta katsotaan, miltä ne tuntuvat. Minusta nämä sunnuntaiaamut ovat vähän tyhmiä, kun meidän täytyy säästää renkaita power stagelle. Tuntuu pahalta fanien puolesta, koska kuskit eivät aja täysillä. Organisaation täytyisi tehdä jotain, jotta voisimme saada uudet renkaat powerille. Voisimme nauttia aamulla, ja painaa täysillä powerilla.

Siinäpä se tuli sanottua.

Klo 9.19: Tänak tekee taas kärkiajan, josta Ogier jää 5,4 sekuntia.

Klo 9.13: Melkoisia vesilätäköitä löytyy matkalta. Takamoto Katsuta oli iloinen, että pääsi niistä tällä kertaa läpi.

Klo 9.05: Taas mennään. Edellinen pätkä kertoi, ettei kukaan satsaa näille aamun pätkille, kun renkaita on säästettävä päivän Power Stagelle. Nyt otetaan kuitenkin jo esimakua tähän päivän päättävään erikoiskokeeseen.

EK16: Arzachena–Braniatogghiu 1:

1.Ott TänakM-Sport8.37,7
2.Thierry NeuvilleHyundai+4,3
 Elfyn EvansToyota+4,3
4.Esapekka LappiHyundai+9,3
5.Takamoto KatsutaToyota+10,8
6.Sebastien OgierToyota+12,4
7.Adrien FourmauxM-Sport+19,1
8.Kalle RovanperäToyota+21,8

Klo 8.36: Thierry Neuville tulee maaliin kakkosena. Pohja-aika menee Ott Tänakille.

– Tämä oli vain puhdas läpiveto. Pidetään johto ja päästään läpi pätkistä. Jokainen erikoiskoe on osa matkaa kohti voittoa. Pidetään auto tiellä.

Klo 8.33: Esapekka Lappi kolmoseksi tässä vaiheessa. Viisi sekuntia tulee Tänakia vastaan nokkiin.

– Meidän täytyy ymmärtää tilanne, jossa olemme, ja hallitsemme sen. Kaikki hyvin, ei mitään hätää.

Klo 8.30: Rovanperä otti jokaisen mutkan varovaisesti. 21,8 sekuntia Tänakista.

– Yritän vain ajaa täysin turvallisesti ja säästää renkaita iltapäivään. Se ei ole helppoa, että pitää hoitaa renkaita.

Klo 8.27: Evans pääsee 4,3 sekunnin päähän virolaisesta.

Klo 8.24: Sordo ottaa vielä varovaisemmin. 23,3 sekuntia tappiota Tänakille.

Klo 8.21: Ogier jää 12,4 sekuntia Tänakista. Rauhallisesti tullaan. Renkaitahan tässä säästellään loppuratkaisuun.

– Emme valitettavasti taistelee enää paljostakaan. Suunnitelmana on aja aamun läpi ja yrittää saada tiimille pisteitä power stagelta. Sen enempää emme voi tehdä.

Klo 8.18: Katsuta on ensimmäisenä maalissa. Myös Tänak on palannut lauantain keskeytyksensä jälkeen mukaan. Virolainen ajaa 10,8 sekunnin verran Katsutaa nopeammin.

Klo 8.05: Päätöspäivä on käynnissä! Tässä kuskien rengasvalinnat sunnuntaille:

Klo 7.55: Hyvää huomenta, rallikansa! Tapahtumarikas Sardinian MM-ralli ajetaan maaliin neljällä sunnuntaiaamupäivän erikoiskokeella.

Ajojärjestys sunnuntaille:

Takamoto KatsutaToyota
Ott TänakHyundai
Sebastien OgierToyota
Dani SordoHyundai
Elfyn EvansToyota
Kalle RovanperäToyota
Esapekka LappiHyundai
Thierry NeuvilleHyundai

Lauantaina sattui ja tapahtui sen verran, että on hyvä kerrata näistä jutuista, missä Sardiniassa mennään:

 

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat