Kalle Rovanperä putsasi pöydän Kreikan MM-rallissa! Rikkoi samalla oman ennätyksensä

Kalle Rovanperältä huikaiseva näytös Power Stagella! Kisavoittaja pyyhki muilla lattiaa – selostamossa epäuskoinen fiilis 2:59
Kalle Rovanperältä huikaiseva näytös Power Stagella! Kisavoittaja pyyhki muilla lattiaa – selostamossa epäuskoinen fiilis

MM-rallikauden kymmenes osakilpailu ajettiin viikonloppuna Kreikassa. MTV Urheilu seurasi tässä artikkelissa rallin päätöspäivän tapahtumia.

LOPPUTULOKSET:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Kalle RovanperäToyota3.00:16,7
2.Elfyn EvansToyota+1:31,7
3.Dani SordoHyundai+1:35,9
4.Ott TänakM-Sport+4:28,4
5.Esapekka LappiHyundai+6:22,3
6.Takamoto KatsutaToyota+7:20,9
10.Sébastien OgierToyota+11:43,4
xx.Thierry NeuvilleHyundai+29:21,2

Toyotan Kalle Rovanperä ajoi kolmanteen voittoonsa ja vankisti samalla asemiaan MM-sarjan kärjessä. Rovanperä vei nimiinsä myös rallin päättäneen Power Stage -erikoiskokeen.

Rovanperä voitti kilpailun yli puolentoista minuutin erolla tallikaveriinsa Elfyn Evansiin. Voittomarginaali oli suurempi kuin yhdessäkään Rovanperän kymmenestä aikaisemmasta MM-rallivoitsota. Hyundain Dani Sordo oli Kreikassa kolmas.

Teknisistä ongelmista perjantaina ja lauantaina kärsinyt Hyundain Esapekka Lappi oli kilpailussa viides.

Rovanperä nousi kärkeen lauantaina, kun kilpailua johtaneet Hyundain Thierry Neuville ja Toyotan Sébastien Ogier rikkoivat iltapäivän lenkillä autonsa ja keskeyttivät.

Rovanperän MM-johto Evansiin on 33 pistettä, kun ajamatta on kolme osakilpailua ja jaossa on 90 pistettä. Valmistajissa Toyota johtaa Hyundaita 91 pisteellä. 

MM-rallikausi jatkuu syys-lokakuun vaihteessa Chilessä.

KULJETTAJIEN MM-PISTEET (10/13 OSAKILPAILUA):

sija:kuljettaja:talli:pistettä:
1.Kalle RovanperäToyota200
2.Elfyn EvansToyota167
3.Thierry NeuvilleHyundai134
4.Ott TänakM-Sport119
5.Sébastien OgierToyota99
6.Esapekka LappiHyundai98
7.Takamoto KatsutaToyota66
8.Dani SordoHyundai63
9.Teemu SuninenHyundai34
10.Pierre-Louis LoubetM-Sport28

VALMISTAJIEN MM-PISTEET (10/13):

 

sija:talli:pistettä:
1.Toyota430
2.Hyundai339
3.M-Sport220

 

SEURANTA:

EK15 Grammeni 2 – 9,00 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Kalle RovanperäToyota6:28,1
2.Elfyn EvansToyota+2,5
3.Ott TänakM-Sport+2,6
4.Dani SordoHyundai+4,0
5.Esapekka LappiHyundai+4,3
6.Thierry NeuvilleHyundai+4,8
7.Sébastien OgierToyota+4,9
8.Takamoto KatsutaToyota+11,4

Klo 14.28: Tässä vaiheessa on aika kiittää seurannan puolesta! Kausi jatkuu Chilessä, ja Kreikan jälkihöyryt kattavasti tarjolla MTV Urheilun verkkosivuilla.

Klo 14.13: Rovanperä voittaa Power Stagen ja Kreikan MM-rallin! Eroa Evansin aikaan 2,5 sekuntia, ja voittomarginaali on yli puolitoista minuuttia! Rovanperän pistejohto MM-sarjassa kasvaa 33 pisteeseen.

– Totta kai tämä on iso helpotus. Vaikean Suomen--kisan jälkeen tarvitsimme tällaista paluuta, vaikka emme mihinkään koskaan lähteneetkään. Vahva suoritus. Kun lähtee ensimmäisenä ja tulee maaliin ensimmäisenä, se on hyvä suoritus. Kiitos tallille! Auto on superkestävä ja nopea.

Klo 14.10: Evans alittaa Tänakin ajan 0,041 sekunnilla ja kiilaa powerin kärkeen! Samalla Evans varmistaa itselleen vähintään kakkossijan ja Toyotalle voiton.

– Dani sai minut huolestuneeksi ensimmäisellä vedolla. Iso helpotus. Annoimme eilen illalla aikaa pois. Tarvitsimme pisteet.

Klo 14.09: Tämä tilanne kuvaa hyvin, minkälainen yritys Lapilla oli rallin päätöspätkällä päällä. C Moren Jari Ketomaakin oli ihmeissään.

Esapekka Lapilla hirmuinen yritys Power Stagella – hullunrohkea ajolinja sytytti: "Tämä on sitä mitä kaivataan!" 0:48

Klo 14.05: Sordo maalissa. Tappiota Tänakille 1,4 sekuntia. Pian nähdään, miten tämä riittää Evansia vastaan. Kauden toinen palkintokorokesijoitus on joka tapauksessa varma.

– Tein kaikkeni. Evansillakin on ollut vähän vaikeuksia. Tänään ajoimme hyvin. Kiitos tallille tästä mahdollisuudesta.

Klo 14.02: Tänak nappaa pohja-ajan Lapilta 1,7 sekunnilla, ja virolainen ottaa vähintään nelossijan perjantaina tulleesta kolmen minuutin ja 40 sekunnin aikasakosta huolimatta.

– Nopeimmat ovat vasta tulossa. Ajo ei tuntunut hyvältä, mutta yritin kaikkeni. M-Sport oli perjantaina aika alamaissa. Tämäkin oli vaikea päivä, mutta tulimme takaisin. Oli kova päätös ottaa aikasakko, mutta se maksoi takaisin ja pystyimme järjestämään ihmisille katsottavaa.

Klo 13.58: Lappi lyö tallikaverinsa Neuvillen 0,5 sekunnilla! Komea veto vaikean viikonlopu päätteeksi.

– Tein pari pientä virhettä. Ajoin todella aggressiivisesti ja pidin hauskaa. Tämä päivä oli ok, mutta muuten viikonloppu ei ollut suosiollinen. Täytyy ajaa paremmin. Seuraavalla kerralla ajamme paremmin.

Klo 13.54: Katsuta maalissa. Tappiota Neuvillelle 6,6 sekuntia, ja lopputuloksena kuudes sija.

Klo 13.50: Ogier taipuu Neuvillelle 0,094 sekunnilla! Ogier nappaa yleiskilpailusta yhden pisteen, sillä hän nousee Forumaux'n edelle kymmenenneksi.

– Tuntuu siltä, että haluan vain kotiin. ei ole paljoa sanottamaa. Joskus ralli on tällaista. Tiesimme ennen kisaa, että tarvitsemme onnea. Sitä ei ollut.

Ogier kertoo myös, että ajaa seuraavan kerran todennäköisesti Keski-Euroopan asfalttikisassa.

Klo 13.47: Serderidis saadaan maaliin. Tämä jää herrasmieskuljettajan viimeiseksi kilpailuksi tällä tasolla.

– Meillä oli hauskaa. Fantastinen viikko. Kiitos kaikille kreikkalaisille.

Klo 13.42: Neuville maalissa ensimmäisenä Rally1-kuljettajana. Eilisen keskeytyksen aiheuttama pettymys näkyy ja kuuluu edelleen.

– En tiedä, riittääkö tämä. Tie putsaantuu. Tältä paikalta ja näillä renkailla aika on hyvä. Nautin ajamisesta. Auto tuntui hyvältä. Se on positiivista. Muuten onni ei ollut puolellamme. Johdimme kisaa, rengasstrategia oli kunnossa. Kaikki oli hyvin, ja sitten tuli se hiton reikä tiessä, joka maksoi meille voiton.

Klo 13.39: Mikkelsenille komea voitto, kauden kolmas sellainen.

– Tämä on todella erityinen voitto. Perjantain jälkeen kaikki näytti synkältä. Ajattelin, että minulla ei ole mitään hävittävää. Ajoimme kaikkemme. Menimme joka mutkan täysillä. Mitään varsinaisia läheltä piti -tilanteita ei ollut. Haluan kiittää ihmisiä huollossa. He vaihtoivat tähän loppuun auton takapäähän uuden tasauspyörästön, Mikkelsen iloitsee.

Norjalaistähti jatkaa WRC2-luokan pistejohdossa.

Klo 13.35: Gus Greensmith varmistaa WRC2-luokassa kakkossijan. Enää Mikkelsen tulematta.

Klo 13.31: Yohan Rossel varmistaa luokan kolmossijan. Se tekee hänelle hyvää mestaruustaistoakin silmällä pitäen. Hän oli ennen tätä viikonloppua luokan pistetaulukossa toisella sijalla.

Klo 13.26: Munster ja Fourmaux saatu pienemmästä luokasta maaliin.

Klo 13.15: Päätöspätkä on saatu käyntiin. Ensin ajaa WRC2-luokan kärkiviisikko ennen kuin siirrytään Rally1-kuljettajiin. WRC2-luokan kärjessä on, uskomatonta kyllä, Andreas Mikkelsen, joka on kärsinyt viikonlopun aikana kolme rengasrikkoa.

Klo 13.12: Pian mennään! Sitä ennen on vielä hyvin aikaa vilkaista C Moren asiantuntijoiden arviot siitä, missä kukakin ajaa ensi kaudella.

MM-rallissa käynnissä tuolileikki – minne tähtikuskit suuntaavat? Asiantuntijat analysoivat 6:16
MM-rallissa käynnissä tuolileikki – minne tähtikuskit suuntaavat? Asiantuntijat analysoivat

Klo 12.55: Rallin päättävän erikoiskokeen alkuun on aikaa parikymmentä minuuttia. C Moren ennakkostudiossa otettiin kantaa muun muassa siihen, miten Rovanperän tekeminen vaikuttaa tallikaveri Ogieriin.

Kalle Rovanperä -efekti nähtävissä – suurmestari Sebastien Ogierilla ei ole enää vauhtireserviä voittotaistossa 3:56
Kalle Rovanperä -efekti nähtävissä – suurmestari Sebastien Ogierilla ei ole enää vauhtireserviä voittotaistossa

EK14 Grammeni 1 – 9,00 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Dani SordoHyundai6:46,4
2.Elfyn EvansToyota+1,3
3.Ott TänakM-Sport+1,4
4.Thierry NeuvilleHyundai+6,6
5.Sébastien OgierToyota+7,6
x.Kalle RovanperäToyota+10,3
x.Takamoto KatsutaToyota+18,4
x.Esapekka LappiHyundai+18,6

Klo 10.54: 

Kalle Rovanperä yllättyi ek-maalissa odottaneesta kysymyksestä: "En tiedä, mitä puhuttavaa tuosta on tässä vaiheessa" 0:51
Kalle Rovanperä yllättyi ek-maalissa odottaneesta kysymyksestä: "En tiedä, mitä puhuttavaa tuosta on tässä vaiheessa"

Klo 10.50: Jos näillä sijoituksilla tullaan maaliin, Rovanperä on kasvattamassa MM-johtonsa 32 pisteeseen Evansiin nähden. Mikäli piste-ero on Power Stage -pisteiden jälkeen vähintään 30 pistettä, Rovanperällä on teoreettinen mahdollisuus varmistaa mestaruutensa seuraavassa osakilpailussa Chilessä. Tämä vaatisi kuitenkin Rovanperältä täyttä pistepottia ja Evansin jäämistä nollille.

Klo 10.38: Rovanperä on yhden ek:n päässä kauden kolmannesta voitostaan. Tappiota Evansille tulee 10,3 sekuntia, ja kokonaistilanteessa ero on yhä puolentoista minuutin luokkaa.

Rovanperä yllättyy ek-maalissa kysymyksestä, jossa hänelle maalaillaan jo tulevaa voittoa ja tulevaa mestaruutta.

– En tiedä, mitä puhuttavaa tuosta on tässä vaiheessa. Mutta totta kai se kuulostaa hyvältä. Taistelu mestaruudesta on ollut tällä kaudella tiukempaa kuin viime vuonna – ja on edelleen. Ei ole helppoa. Pitää hoitaa homma tänään loppuun asti. En ajanut kovin hyvin, mutta toivottavasti pystymme Power Stagella parempaan paremmilla renkailla. Ainahan powerin haluaisi voittaa, mutta nyt voiton saaminen ei taida olla kovin helppoa.

Klo 10.35: Sordon vastaus on olla 1,3 sekuntia Evansia nopeampi. Kokonaistilanteessa Evansin johtomarginaali kutistuu 2,7 sekuntiin. Se on iso ero, mutta pieneenkään virheeseen ei ole Evansillakaan varaa.

– Pitää ajaa kovasti, mutta en halua tehdä virhettä. Palkintosija on kiva, mutta kakkossija olisi vielä kivempi. En pidä tämän pätkän profiilista. Menetin päivän ensimmäisellä pätkällä paljon aikaa, mutta yritän loppuun asti.

Klo 10.32: Evans nipistää 0,1 sekunnilla alle Tänakin vedon.

– Iso kysymys on, miten kovaa Dani tulee. Katsotaan.

Klo 10.29: Tänakille pohjat 5,2 sekunnilla.

– Verrattuna siihen, missä kunnossa tämä oli nuotituksella, olosuhde oli hyvin erilainen, ja nuotin kanssa oli vaikeaa. Yllätyksiä ja haasteita oli paljon. Tämä oli kaukana täydellisestä vedosta.

Klo 10.26: Lappi pätkän maalissa. Neuville yhä kiinni pohja-ajassa. Lapille tappiota tallikaveriin nähden tulee 12,0 sekuntia.

– Kovat renkaat eivät ole ihanteelliset. Ei ole yhtään pitoa. Ei se mitään. Laitetaan pehmeät seuraavalle. Näin Katsutan linjat. Hän kävi aika pitkällä, Lappi naureskeli.

Katsuta kertoi hetkeä aiemmin ajaneensa pätkän alussa yhden mutkan tai riesteyksen pitkäksi.

Klo 10.16: Ogier taipuu Neuvillelle sekunnilla. Melkoista köröttelyä tämä oli häneltäkin.

Klo 10.12: Sateiden vuoksi lyhennettynä tämä on todella nopea rykäisy. Neuville on tarkistanut nuottinsa Powerilla, ja hän on jo maalissa.

– Tämä on vaikeaa ja raskasta. Olisin voinut saada palkintosijan, jopa voiton. Iso pettymys. Teimme, mitä voimme. Tässä on nyt enää kyse hauskanpidosta, ei pisteistä. Katsotaan, pystyisimmekö voittamaan powerin.

Klo 10.05: Sitten mennään taas. Neuville starttaa pätkälle, joka siis ajetaan muutaman tunnin päästä toistamiseen Power Stagena.

EK13 Tarzan – 23,37 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Elfyn EvansToyota16:40,2
2.Dani SordoHyundai+9,0
3.Thierry NeuvilleHyundai+15,0
4.Ott TänakM-Sport+16,2
5.Esapekka LappiHyundai+24,7
6.Sébastien OgierToyota+24,8
7.Takamoto KatsutaToyota+30,4
8.Kalle RovanperäToyota+31,2

Klo 9.03: Rovanperä vain köröttelee pätkän läpi. Tappiota Evansille tulee yli puoli minuuttia, ja Rovanperä on hitain Rally1-kuljettaja, kun Serderidis jätetään laskuista.

– Tuntuu aika pitkältä pätkältä, kun ei aja täysillä. Ei ole helppoa, kun ei aja kovaa ja kunnon rytmillä. Mutta tässä ollaan.

Klo 9.00: Sordo häviää Evansille 9,0 sekuntia, ja putoaa kokonaistilanteessa tämän taakse kolmanneksi neljän sekunnin erolla.

– Tie oli paikoitellen hyvin kostea, ja meiltä puuttui pitoa. Yritin.

Klo 8.57: Evans alittaa Neuvillen ajan. Niin kuin pitääkin. Hän ajaa kakkossijasta Sordoa vastaan ja on väliaikojen perusteella nousemassa tämän ohi.

– Ihan ok. Ehkä olin alussa vähän turhan varovainen. Katsotaan, mitä Dani tekee, Evans sanoo.

Klo 8.55: Tänak maalissa. Tappiota Neuvillelle 1,2 sekuntia. Perjantaina isoissa ongelmissa ollut virolainen on kuitenkin noussut kokonaistilanteessa jo neljänneksi.

– Kun miettii perjantaita, tämä on parempi kuin ei mitään. Tie oli ihan hyvässä kunnossa. Ei draamaa.

Klo 8.52: Lapilta tuleekin sitten toisenlaista tekstiä. Vaikka ei hänelläkään varsinaisesti kiire ollut mihinkään.

– Oli kivaa. Nyt toimi kaikki, niin pystyi jo vähän laittamaan rytmiä ajamiseen. Loppu tuli vähän huonommin, mutta alku tuli hyvin.

Tappiota Neuvillen aikaan 9,7 sekuntia.

Klo 8.49: Myös Katsuta kertoo olosuhteiden olevan vaikeat. Uraa on runsaasti. Seuraavaksi on luvassa päivän mielenkiintoisin taistelu: Evans vastaan Sordo ja panoksena rallin kakkossija.

Klo 8.41: Ogier maalissa. Aika samaa tarinaa kuin Neuvillella edellä.

– En ajanut kovin kovaa. Autossakin on jotain pielessä.

Klo 8.37: Neuville ensimmäisenä maalissa. Pettymys on MELKOINEN!

– Olosuhde on aika vaikea. En katsonut edes videoita. Ajoin vain läpi. Ei ole paljoakaan sanottavaa.

Klo 8.20: Aamun ensimmäinen suuri uutinen on se, että lauantain viimeisellä ek:lla keskeyttänyt Ogier sai tuomaristolta kahden minuutin aikasakon. Ogier lähti autonsa vauriot todettuaan jatkamaan ek:n ajamista turvavyöt auki. Sinällään aikasakko ei Ogieriin juuri vaikuta, sillä hän ei päässyt ajamaan iltahuoltoon asti, joten viimeiseltä ek:lta kirjattiin tuloksiin 10 minuuttia Kalle Rovanperää heikompi aika.

Klo 8.19: Hyvää huomenta! Päätöspäivän ensimmäinen erikoiskoe on juuri alkanut. Neuville starttasi pätkälle ensimmäisenä. Hänen perässään tullaan järjestyksessä Serderidis, Ogier, Katuta, Lappi, Tänak, Evans, Sordo, Rovanperä.

Rengasvalinnat sunnuntaille ovat tässä:

kuljettaja:talli:kovaa:pehmeää:
Kalle RovanperäToyota32
Dani SordoHyundai23
Elfyn EvansToyota14
Ott TänakM-Sport 5
Esapekka LappiHyundai32
Takamoto KatsutaToyota23
Sébastien OgierToyota32
Thierry NeuvilleHyundai 5

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat