Sébastien Ogier murskasi muut ja nousi MM-sarjan kärkeen! Kalle Rovanperä vähällä ajaa päätöspätkällä ulos

3:29
Sébastien Ogierille ennätyksellinen voitto Meksikossa – koskettava kunnianosoitus edesmenneelle ystävälle

Meksikon MM-ralli päättyi Toyotan Sébastien Ogierin voittoon. MTV Urheilu seurasi tässä artikkelissa päätöspäivän tapahtumia.

MEKSIKON MM-RALLI, LOPPUTULOKSET:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Sébastien OgierToyota3.16:09,4
2.Thierry NeuvilleHyundai+27,5
3.Elfyn EvansToyota+27,9
4.Kalle RovanperäToyota+1:55,3
5.Dani SordoHyundai+2:58,8

Vain osan kaudesta ajava ranskalaiskuljettaja hyödynsi perjantaina hyvän lähtöpaikkansa, ja kun Hyundain Esapekka Lappi ajoi lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella rajusti ulos, Ogierin ykkössijalle ei ollut enää uhkaajia. Ogier on voittanut Meksikossa nyt ennätykselliset seitsemän kertaa urallaan.

Kakkossijasta käytiin kova taistelu Ogierin tallikaverin Elfyn Evansin ja Hyundain Thierry Neuvillen välillä. Neuville nipisti Evansin etumatkaa lauantaiaamusta lähtien pätkä pätkältä, ja lopulta belgialaiskuljettaja nousi viimeisellä ek:lla toiseksi 0,4 sekunnin marginaalilla. Evans kertoi ajaneensa koko viimeisen päivän autolla, jonka jousitus oli vaurioitunut.

Toyotan Kalle Rovanperän kohdalla oli jo ennakkoon tiedossa, ettei perjantain heikolta lähtöpaikalta ollut paljoakaan tehtävissä ilman muiden virheitä ja ongelmia. Rovanperä ajoikin rallin vain varmasti läpi ja kuittasi neljännen sijan. Power Stagella Rovanperä lähti hakemaan pohja-aikaa, mutta yksi tuntuva ajovirhe pilasi suunnitelman ja oli johtaa jopa Rovanperän ulosajoon.

Power Stagen nopein oli lopulta Ogier, joka nousi täyden pistepotin myötä MM-sarjan kärkeen. Ogier vahvisti kilpailun jälkeen olevansa mukana myös kauden seuraavassa osakilpailussa 20.–23. huhtikuuta Kroatiassa.

KULJETTAJIEN MM-PISTEET:

sija:kuljettaja:talli:pistettä:
1.Sébastien OgierToyota56
2.Thierry NeuvilleHyundai53
3.Kalle RovanperäToyota52
4.Ott TänakM-Sport47
5.Elfyn EvansToyota44
6.Craig BreenHyundai19
7.Dani SordoHyundai17
8.Esapekka LappiHyundai15
9.Gus GreensmithSkoda (WRC2)8
10.Takamoto KatsutaToyota8

VALMISTAJIEN MM-PISTEET:

sija:talli:pistettä:
1Toyota127
2Hyundai100
3M-Sport73

SEURANTA:

EK23 El Brinco (Power Stage) – 9,59 km

sija:

kuljettaja:

talli:

aika/ero:

1.

Sébastien Ogier

Toyota

5:14,8

2.

Ott Tänak

M-Sport

+2,1

3.

Thierry Neuville

Hyundai

+2,3

4.

Kalle Rovanperä

Toyota

+4,5

5.

Dani Sordo

Hyundai

+4,7

6.

Elfyn Evans

Toyota

+5,4

7.

Takamoto Katsuta

Toyota

+9,1

8.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

+12,2

Klo 21.12: OGIER VOITTAA MEKSIKON MM-RALLIN JA OTTAA VIELÄ TÄYDET PINNAT POWER STAGELTA! HUH, MIKÄ VETO. KAHDEN SEKUNNIN POHJAT JA NOUSU MM-SARJAN KÄRKEEN.

– Minun oli pakko ajaa pohjat. Pidän tästä pätkästä. Nautin tästä suuresti. Auto oli mahtava läpi viikonlopun. Kiitos tallille. Ajan seuraavassa kisassa. On parempi lähteä ensimmäisenä reitille asfaltilla. Oli tärkeää saada pisteitä tallillekin.

– Elfyn on todella epäonnekas. Hän joutui ajamaan rikkinäisellä autolla. Silti vahva viikonloppu tallille.

Ogier siis vahvistaa olevansa Kroatiassa viivalla. Hän omistaa kyyneleet silmissä voittonsa äskettäin edesmenneelle ystävälleen.

Klo 21.09: Evans kertoo, että hänellä oli tukivarsi rikki aamusta lähtien.

– Tämä ei ollut yllätys. Meidän täytyi ottaa muutamassa paikassa varman päälle, jotta pääsemme maaliin. Sääli, mutta tällaista tämä on.

Klo 21.08: Neuville nousee neljällä kymmenyksellä Evansin edelle!

Klo 21.04: Tänakin pohja-aika pitää yhä! Neuville taipuu 0,2 sekunnilla. Neuville varmistaa kauden kolmannen palkintosijan.

– Tein mitä voin. Tänakilla oli tänään kaksi pehmeää rengasta. Ehkä hän hyötyi niistä. Teimme kaikkemme. Oli todella kuluttavaa. Katsotaan, mitä tapahtuu.

Evans väliajassa 1,6 sekuntia Neuvillea perässä... Ero oli 2,7 sekuntia.

Klo 21.03: Tässä Katsutan hyppy videona:

1:39
Takamoto Katsutalta jäätävä loikka Meksikon MM-rallin päätteeksi: "Hän käski ajaa kaasu pohjassa"

Klo 20.59: Rovanperä on tässä vaiheessa toiseksi nopein. Hän häviää Tänakille 2,4 sekuntia.

– En voi olla tyytyväinen. Menetin takasiiven, kun menin yhdessä kohdassa leveäksi. En voinut sen jälkeen enää tehdä hyvää aikaa, kun ei ollut downforcea. Sääli. Vaikea viikonloppu niin kuin ajattelimme. Olisin halunnut saada tältä pätkältä enemmän pisteitä, mutta olemme tässä.

Klo 20.56: Rovanperällä läheltä piti -tilanne, mutta matka jatkuu. Tuollaisen jälkeen ei ole kyllä enää mitään asiaa viiteen Power Stage -pisteeseen.

4:44
Kalle Rovanperä oli vähällä ajaa ulos Power Stagella - maksimipisteet jäivät haaveeksi

Klo 20.55: Sordo ei pysty vastaamaan Tänakin vetoon, eli Tänak saa ainakin yhden pisteen tältä pätkältä. Sordo myös vahvistaa, että hän ajaa seuraavan kerran Portugalissa. Breen on siis Hyundain ratissa Kroatiassa.

Klo 20.52: Tänak tässä vaiheessa kiinni pohja-aikaan. Hänkin antoi tulla viimeiseen hyppyyn raikkaasti, ja haastattelussa kuullaan, että selkään taisi tulla melko kova isku. Tänak joutuu hieman puhaltelemaan. Isossa kuvassa hän on kuitenkin tyytyväinen, että tämä erittäin vaikea kilpailu on viimeinkin ohi.

– Ei ole paljoakaan sanottavana. Toivottavasti tällaista kisaa ei enää tule. Tämä ei ole viikonloppu, jonka voi vain unohtaa. Meidän täytyy tehdä muutoksia. Emme voi jatkaa tällä tavalla.

Klo 20.49: Katsuta maalissa. Hän painaa maaliviivalle kerrassaan huiman hypyn.

– Hän käski ajaa kaasu pohjassa. Minun pitää totella kartanlukijaa, Katsuta sanoo ja viittaa kartturiinsa Aaron Johnstoniin.

Klo 20.41: Loubet ensimmäisenä Rally1-kuljettajana maalissa.

Klo 20.36: Gus Greensmith voittaa WRC2-luokan, mutta Lindholm on päätöspätkällä nopeampi ja nappaa näin kolme lisäpistettä.

– Tämä ralli oli kuutos-ek:lta lähtien täysin hallussani. En tehnyt mitään väärää. Kiitos Toksportille ja Skodalle. Täydellinen tapa aloittaa vuosi, Greensmith sanoo.

Niin paljon kuin häntä on ykkösluokan suorituksistaan kritisoitu, tämä tulos varmasti maistuu hyvältä.

Klo 20.32: Emil Lindholm on maalissa. Jos Gus Greensmith selvittää pätkän ilman ongelmia, Lindholm on WRC2-luokassa toinen. Oliver Solberg on kolmas.

– Ei ollut helppo viikonloppu. Tulos on jotain sellaista, mitä täältä halusimmekin. Tosin se tuli osittain muiden ongelmien avittamana. Hyvät pisteet, ja paljon oppia tarttui mukaan, Lindholm sanoo.

Klo 20.27: Kajetan Kajetanowicz ajaa pätkän ensimmäisenä läpi. Oliver Solberg ajaa pätkää läpi kolmella sylinterillä, mutta auton vauhti on kuitenkin sitä luokkaa, että Solberg pystyy pitämään Kajetanowiczin takanaan neljäntenä luokan kokonaistilanteessa. Molemmat ottavat myös yleiskilpailun sijoituksillaan MM-pisteitä.

Klo 20.15: Jari-Matti Latvala vähättelee Elfyn Evansin jousitusongelmia, joihin Thierry Neuville viittasi edellisen pätkän maalissa.

– Tuollaista vauhtia ei voi ajaa, jos autossa on iso ongelma.

Klo 20.10: No niin, pian mennään. Lähtöajat Power Stagelle on saatu. WRC2-luokan kärki ajaa tuttuun tapaan pätkän ensin, ja Rally1-kuljettajat ovat vuorossa tämän jälkeen.

Emil Lindholm starttaa pätkälle kello 20.26. Hän on siis WRC2-luokassa toisena.

Kalle Rovanperän lähtöaika on 20.54, ja sen jälkeen rallin tämänhetkinen kärkikolmikko tulee neljän minuutin välein niin, että kärkimies Ogier starttaa pätkälle kello 21.06.

EK22 San Diego – 12,61 km

sija:

kuljettaja:

talli:aika/ero:

1.

Thierry Neuville

Hyundai

7:11,8

2.

Ott Tänak

M-Sport

+1,5

3.

Elfyn Evans

Toyota

+3,1

4.

Sébastien Ogier

Toyota

+3,8

5.

Kalle Rovanperä

Toyota

+7,1

6.

Dani Sordo

Hyundai

+10,3

7.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

+18,7

8.

Takamoto Katsuta

Toyota

+21,0

Klo 19.10: WRC2-luokassa tapahtuu. Oliver Solberg ajoi isoon kiveen, ja hänen autonsa käy vain kolmella sylinterillä. Tuolla autolla ei tulla 18,1 sekunnin päästä ohi Emil Lindholmista, joka on luokassa toisena.

Klo 18.57: Ogier jatkaa varmistelua. Hän jää Neuvillen pohjista 3,8 sekuntia. Johtomarginaali viimeiselle pätkälle lähdettäessä on 22,5 sekuntia, ja Ogier kertoo, että ei lähde Power Stagelle riehumaan.

– Aion silti ajaa kunnollista vauhtia.

Klo 18.54: Evans häviää Neuvillelle 3,1 sekuntia, ja viimeiselle pätkälle lähtiessä Evans on vain 2,7 sekuntia Neuvillen edellä!

– Katsotaan, mitä tapahtuu. Jatkan yrittämistä. Auto on ihan kunnossa, Evans nyökkäilee asiasta kysyttäessä.

Ilmeestä voi päätellä jotain aivan päinvastaista.

Klo 18.51: Neuville tekee pätkän lopussa pienen virheen, mutta hän on väliajoissa muutaman sekunnin Evansia nopeampi.

– Meillä oli edellisellä pätkällä koiria tiellä, ja menetimme ehkä puolitoista sekuntia. Emme anna periksi. Elfyn on korjannut autoaan. Hän osui edellisellä pätkällä johonkin ja vaurioitti jousitustaan. Pitää olla erittäin rohkea, että uskaltaa ajaa pätkän kaasu pohjassa läpi ja ottaa riskin kaiken menettämisestä.

Mielenkiintoinen paljastus Neuvillelta Evansista!

Klo 18.48: Rovanperä maalissa. 5,6 sekuntia tulee takkiin Tänakilta.

– Katsotaan. Olemme yrittäneet säästää rengasta ja silti pitää vauhtia siltä varalta, että edellä oleville sattuu jotain. Katsotaan, kenellä on parhaat renkaat, Rovanperä sanoo.

Klo 18.47: Evans ajoi heti pätkän ensimmäisen mutkan leveäksi. Sekunti siinä kului, mutta rengarikolta vältyttiin.

Klo 18.41: Maalissa Tänak on 17,2 sekuntia nopeampi kuin tallikaverinsa Loubet. Virolainen on erittäin tyytyväinen, että ralli on pian ohi.

Klo 18.38: Loubet lyö tällä pätkällä Katsutan 2,3 sekunnilla. Tänak tulossa perässä yli kymmenen sekuntia kovempaa.

Klo 18.28: Päivän toiseksi viimeinen ek on käynnissä.

EK21 Otates – 35,63 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Elfyn Evans

Toyota

24:37,7

2.

Thierry Neuville

Hyundai

+1,7

3.

Sébastien Ogier

Toyota

+9,0

4.

Kalle Rovanperä

Toyota

+24,4

5.

Dani Sordo

Hyundai

+29,2

6.

Ott Tänak

M-Sport

+46,5

7.

Takamoto Katsuta

Toyota

+1:27,8

8.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

+1:49,6

Klo 18.19: Oliver Solberg lyö Lindholmin 26,6 sekunnilla ja nousee kokonaistilanteessa jo 15,1 sekunnin päähän. Gus Greensmithin johtomarginaali Lindholmiin nähden on 34,6 sekuntia.

Klo 18.16: WRC2-luokassa Emil Lindholm nousee toiseksi, kun Adrien Forumaux on jäänyt pätkän varrelle.

Klo 18.06: Evansille, jota monet ovat parjanneet ja epäilleet, ottaa kovaan paikkaan rallin ensimmäisen pohja-aikansa. Voittoa varmisteleva tallikaveri Ogier jää 9,0 sekuntia.

Klo 18.03: Evansilta kova veto! Hän alittaa Neuvillen ajan 1,7 sekunnilla, ja kokonaistilanteessa ero kasvaa 5,8 sekuntiin Evansin hyväksi.

Klo 18.00: Neuville maalissa. Hän kertoo joutuneensa väistämään paria isoa kiveä. Liukkaudesta puhuu hänkin.

Klo 17.59: Rovanperä selvittää pätkän läpi tähän saakka nopeimpana. Perässä Neuville ja Evans tulevat kuitenkin 20 sekuntia kovempaa. Tämän kaksikon ero on 0,5 sekuntia Evansin hyväksi.

– Alku on ihan hyvä. Loppuosan ajaminen ensimmäiseen kertaan oli paljon liukkaampi kuin odotin. Ei mitään ihmeellistä. Ajoin vain varmasti läpi, Rovanperä sanoo.

Rovanperän iskun paikka, Power Stage, on taas yhden pätkän lähempänä.

Klo 17.53: Tänak pääsee pätkän maaliin, mutta hän arvelee, että etuiskunvaimentimet olisivat tyhjenneet öljystä.

– Tulisipa maali pian, Tänak sanoo.

Evansin ja Neuvillen ero kolmannessakin väliajassa 1,5 sekuntia Evansin hyväksi.

Klo 17.46: Evans on 13 kilometrin kohdalla 1,5 sekuntia Neuvillea edellä. Nämä ovat tärkeitä sekunteja walesilaiselle.

Klo 17.40: Loubet selvittää pätkän läpi ensimmäisenä. Aikaa kuluu reilut 26 minuuttia. Hän kärsi pätkän varrella rengasrikon, ja ranskalaiskuljettajan kisa on kyllä ollut kokonaisuudessaankin vaikea. Hän keskeytti oman ajovirheensä seurauksena sekä perjantaina että lauantaina.

Klo 17.38: Kakkossijasta taistelevat Evans ja Neuville ovat molemmat liikkeellä. Ensimmäisessä splitissä nopein on tällä hetkellä Rovanperä.

Klo 17.27: Tämän pätkän lähtöajoista mainittakoon Rovanperä 17.32, Neuville 17.35, Evans 17.38, Ogier 17.41.

Klo 17.17: Ja sitten mennään! Edessä on rallin pisin erikoiskoe, joka tulee olemaan erittäin ratkaiseva, kun mietitään taistelua kakkossijasta.

EK20 Las Dunas Superspecial 4 – 3,53 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Thierry Neuville

Hyundai

3:10,9

2.

Elfyn Evans

Toyota

+0,2

3.

Ott Tänak

M-Sport

+0,6

4.

Kalle Rovanperä

Toyota

+1,9

5.

Takamoto Katsuta

Toyota

+3,4

6.

Sébastien Ogier

Toyota

+3,8

7.

Dani Sordo

Hyundai

+10,0

8.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

+12,6

Klo 16.34: Ogierin ei tarvitse enää ihmeitä tehdä. Hän ajaa pätkän vain varmasti läpi, ja tappiota Neuvillelle tulee 3,8 sekuntia.

Klo 16.29: Taistelussa kakkossijasta Neuville nipistää taas kaksi kymmenystä Evansilta. Ero on nyt 4,1 sekuntia. Seuraava, 35 kilometrin mittainen pätkä lienee melko ratkaiseva.

– Tuli paremmin kuin odotin. Vielä on pitkä matka, Evans sanoo.

Klo 16.25: Rovanperä saadaan maaliin. Tappiota Tänakille tulee 1,3 sekuntia. Suomalaiskuljettajahan sanoi säästelevänsä vain renkaita ennen Power Stagea.

– Yritämme vain ajaa päivän normaalisti läpi. Tämä oli ihan kunnon paskaa kaikkien urien kanssa. Ajoimme vain läpi. Toivottavasti Power Stagella on hyvät  renkaat, että voimme yrittää jotain.

Klo 16.17: Lähtöajoista mainittakoon Rovanperä klo 16.21 ja Ogier 16.30.

Klo 16.15: Hyvää iltapäivää ja tervetuloa mukaan seuraamaan sunnuntain tapahtumia! Päivän ensimmäinen ek on jo käynnissä. M-Sport-kuljettajat Loubet ja Serderidis sortuivat molemmat ajovirheeseen. Loubet pääsi jatkamaan normaalisti matkaa, Serderidiksen autoon tuli jotain pientä vauriotakin.

Päivän suurin mielenkiinto kohdistuu taisteluun kakkossijasta. Neuville nousi lauantaina vain muutaman sekunnin päähän Evansista.

Neljäntenä olevan Rovanperän tapauksessa ainoana tavoitteena on säästää kolmella ensimmäisellä pätkällä renkaita ja ottaa sitten Power Stagelta mahdollisimman paljon pisteitä.

Päivän rengasvalinnat ovat tässä:

kuljettaja:talli:kovaa:pehmeää:

Sébastien Ogier

Toyota

4

1

Elfyn Evans

Toyota

4

1

Thierry Neuville

Hyundai

4

1

Kalle Rovanperä

Toyota

4

1

Dani Sordo

Hyundai

4

1

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja