F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Lewis Hamilton kirjoitti F1-historiaa ylivoimaisella ajolla, Valtteri Bottas jäi jalkoihin – näin Portugalin GP eteni

5:27
Videolla kuvaa Portugalin GP:n loppuhetkistä.

F1-kauden 12. osakilpailu ajettiin sunnuntaina Portugalin Portimaon radalla. MTV Urheilu seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Portugalin GP:

Lopputulokset:

1. Hamilton
2. Bottas +25,5
3. Verstappen +33,5
4. Leclerc +65,3
5. Gasly +1L
----------------------
11. Räikkönen +1L

Maali: Hamilton aivan ylivoimaisella tavalla voittoon. Bottas nousi kisan alussa kärkeen, mutta britti näytti, että mikä hän on miehiään. Hamilton kirjoittaa samalla F1-historiaa. Uran 92:s voitto ja hän on nyt yksin kärkipaikalla F1:n kaikkien aikojen voittotilastossa. Bottas toinen, Räikkönen niukasti pistesijojen ulkopuolella 11:s.

Kierros 66/66: Ja sitten Sainz ohittaa Perezin. Sainz nyt kuudes.

Kierros 65/66: Gaslyltä hieno ohitus ulkokautta ykkösmutkassa!

Kierros 64/66: Räikkösellä renkaat alkavat olla loppu. Ero Vetteliin kasvanut yli viiteen sekuntiin. Perez ja Gasly käyvät kovaa taistoa viidennestä sijasta. Pereziltä kovaa peittoa.

Kierros 63/66: Tämän päivän kisasta esiin nousevat Hamiltonin lisäksi Perez, joka tipahti ensimmäisellä kierroksella viimeiseksi (on nyt viides) ja Räikkönen, joka teki kisan alussa hurjan nousun.

Kierros 62/66: Sainzille raportoidaan, että varikkomuurilla on nyt pientä sadetta.

Kierros 61/66: Mikäli Hamilton ei koe enää teknisiä ongelmia, ottaa hän uransa 92. voittonsa. Tuolla lukemalla Hamilton on F1:n voittotilaston ykkönen. Tällä hetkellä Hamilton on tasoissa F1-legendan Michael Schumacherin kanssa (molemmilla 91 voittoa).

Kierros 59/66: Enää neljä kuljettajaa samalla kierroksella.

Kierros 58/66: Hamilton valittelee, että hänellä on pieni kramppi päällä. Ero Bottakseen lähes 18 sekuntia.

Kierros 56/66: Ocon (8:s), Ricciardo (9:s), Vettel (10:s) ja Räikkönen (11:s) letkassa. Taistelu viimeisistä pistesijoista käynnissä.

Kierros 55/66: Ocon käy varikolla ja samalla Vettel ohittaa Räikkösen. Kimi nyt sijalla 11.

Kierros 54/66: Kärjessä Hamilton menee menojaan. Bottas on pystynyt kasvattamaan eroa Verstappeniin nähden. Hollantilainen kymmenen sekunnin päässä. Ja Racing Pointin Lance Stroll on kisan ensimmäinen keskeyttäjä.

Kierros 52/66: Ja Verstappen ohittaa Albonin kierroksella. Niinköhän thaimaalaisen Red Bull -ura jatkuu vielä tämän kauden jälkeen?

Kierros 52/66: Räikkönen lähestyy Ricciardoa. Kärkikymmenikössä Ocon ei ole pysähtynyt vieläkään keskikovan seoksen renkailla.

Kierros 50/66: Verstappen ohittaa kohta Albonin kierroksella. Auts. Koska pitää muistaa, että Albonin tulevaisuus on vaakalaudalla.

Kierros 48/66: Albon Räikkösen takaa sisään ja tipahtaa sijalle 12. Vaikeaa on thaimaalaisella. Red Bullilta kuitenkin jäätävän nopea pysähdys: 1,8 sekuntia.

Kierros 48/66: Bottas päässyt kierroksella hitaampien kuskien ohitse. Mutta ero kärkeen lähes 15 sekuntia.

Kierros 46/66: Perez sisään viidenneltä sijalta. Meksikolaiselle pehmeän seoksen pyörät alle. Perez palaa radalle Gaslyn eteen, eli hän tipahtaa vain yhden sijan (6:s).

Kierros 45/66: Albon yhä jumissa Räikkösen takana. Kimi viimeisellä pistesijalla (10:s).

Kierros 44/66: Kärjessä Hamiltonilla yli 12 sekunnin kaula Bottakseen. Verstappen alle yhdeksän sekunnin päässä suomalaisesta.

Kierros 43/66: Bottaksella suuria vaikeuksia kovan seoksen renkaiden kanssa. Suomalainen on samalla kierroksella hitaampien keskellä.

Kierros 42/66: Bottas ehdottaa, että hän voisi ottaa pehmeän seoksen renkaat. Mercedes ei tähän suostu. Kovan seoksen renkaat alle. Hamilton kärjessä, Botta toisena.

Kierros 41/66: Hamilton sisään ja kovan seoksen renkaat alle. Bottas seuraavalta kierrokselta varikolle.

Kierros 40/66: Kärjessä Hamilton ja Bottas eivät ole vielä pysähtyneet. Sama homma Renaultin Oconilla.

Kierros 38/66: Bottakselle kerrotaan, että seuraavasta ratarajojen ylityksestä hänelle annetaan varoitus (mustavalkoinen lippu). Bottas valittelee renkaiden tärinästä.

Kierros 38/66: Russell varikolle ja Räikkönen nyt sijalla 10.

Kierros 37/66: Stroll varikolle ja kanadalainen kärsii kymmenen sekunnin aikarangaistuksen (5+5). Stroll viimeisenä. Kärjessä Hamilton on poiminut ison läjän kierroksella hitaampia kuljettajia. Enää seitsemän kuskia samalla kierroksella.

Kierros 35/66: Ferrarin Leclerc sisään kolmospaikalta. Kovan seoksen rengas alle. Monacolainen tipahtaa vain yhden sijan ja on nyt neljäs.

Kierros 34/66: Bottas raportoi, että hänen autonsa näytössä on varoitusteksti. Ylikuumenemisesta kyse.

Kierros 33/66: Räikköseltä ja Sainzilta hienoa kisaamista! Sainz yrittää ohitusta ja ehtii jo hetkeksi edelle. Mutta Räikkönen ei anna periksi. Lopulta Sainz ohittaa suomalaisen. Kimi nyt 11:s.

Kierros 31/66: Strollille toinen viiden sekunnin aikarangaistus. Tällä kertaa ratarajojen ylityksestä.

Kierros 30/66: Hamilton näyttää, että missä kana pissii. Bottas jää nyt aivan jalkoihin.

Kierros 29/66: Räikkönen ohittaa Magnussenin ja on nyt 11:s.

Kierros 28/66: Kärjessä Hamilton on repinyt jo yli kuuden sekunnin eron Bottakseen.

Kierros 28/66: Sainz sisään ja tipahtaa Räikkösen taakse. Kimi nyt sijalla 13.

Kierros 26/66: Hamilton tykittää nopeimpia kierroksia kärjessä. 1.20,775 tällä kertaa. Ero Bottakseen lähes neljä sekuntia.

Kierros 24/66: Verstappen sisään. Hollantilaiselle keskikovan seoksen renkaat ja hän on nyt kuudentena. Strollille viiden sekunnin aikarangaistus typerästä ohitusliikkeestä.

Kierros 23/66: Bottaksen renkaat näyttävät varsin pahalta. Hamilton painelee maisemaan.

Video: Kuvaa startista

3:02

Kierros 21/66: Norrisin ja Strollin tilanne tutkinnassa. Norris sijalla 19. ja Stroll 20:s.

Kierros 21/66: Hamilton repii heti ison eron Bottakseen. Suomalainen vaikeuksissa.

Kierros 20/66: Ja Hamilton ohittaa Bottaksen pääsuoran päässä.

Kierros 19/66: Hamilton on ottanut Bottaksen kiinni. Ero alle sekunti.

Kierros 18/66: Strollilta erikoinen ohitusyritys Norrisista ja auto rikki. Norrisin auto myös rikki.

Kierros 17/66: Kärjessä Hamilton kuroo eroa umpeen Bottakseen nähden. Ero enää 1,4 sekuntia.

Kierros 15/66: Hamilton valittaa, että renkaat eivät tunnu hyvältä. Ja perään kisan nopein kierros: 1.21,421. Uskottavaa.

Kierros 14/66: Tuuli yltyy ja kuskeilla entistä enemmän haasteita. Kärkijoukossa Ferrarin Leclerc ohittaa kiinni Verstappenia, joka taistelee kuluneiden softien kanssa. Renaultin Ricciardo sisään.

Kierros 13/66: Kärjessä Bottas kontrolloi tilannetta. Ero Hamiltoniin hieman yli kaksi sekuntia. Verstappen vaikeuksissa soft-renkaiden kanssa.

Kierros 12/66: Räikköselle keskikovan seoksen renkaat. On tällä hetkellä joukon hännillä, mutta suomalainen saa ajaa nyt rauhassa.

Kierros 11/66: Verstappen valittelee, että vasemman eturenkaan kuluma on todella suuri. Räikkönen varikolle.

Kierros 10/66: Räikkönen tippuu nyt alaspäin. Gasly tällä kertaa ohittajana. Räikkönen yhdeksäntenä.

Kierros 9/66: Bottas tykittää kisan kärjessä nopeimman kierroksen 1.21,642. Räikkönen ongelmissa pehmeiden renkaiden kanssa. Ricciardo ohittaa ja Kimi nyt kahdeksas.

Kierros 8/66: Leclerc onnistuu ohittamaan Räikkösen. Kimi nyt sijalla seitsemän. Ja samalla Verstappen ohittaa Sainzin.

Kierros 7/66: Hamilton ohittaa pääsuoralla Sainzin ja britti on nyt toisena. Verstappenin ja Sainzin kolari tulkittiin kilpailutilanteeksi, ei rangaistuksia.

Kierros 6/66: Bottas ohittaa Sainz ja nousee kisan kärkeen!

Kierros 5/66: Verstappen ohittaa Norrisin ja nousee neljänneksi. Kimi nyt Norrisin takana.

Kierros 3/66: Sade hieman hellittää. Sainz kärjessä, Bottas sekunnin päässä, Hamilton suomalaisen takana. Räikkönen yhä hienosti kuudes.

Kierros 2/66: Räikköseltä superstartti! Suomalainen nousi parhaimmillaan jo viidenneksi. Räikkönen nyt kuudes. Kymmenen sijaa ensimmäisten kierrosten aikana. Red Bullin Verstappen osui Racing Pointin Pereziin, joka on nyt joukon viimeisenä. McLarenin Sainz ohitti puolestaan pehmeän seoksen renkailla Bottaksen, joka on toisena. Hamilton kolmantena.

Lähtö: Verstappen saa vahvan lähdön ja nousee hetkeksi Bottaksen edelle. Bottas ohittaa hollantilaisen mutkassa kolme. Ja sitten Bottas kärkeen! Hamilton tipahtaa jo kolmanneksi, kun Sainz ohittaa. Sade yltyy!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 15.10: Lämmittelykierros käynnissä.

Kello 15.07: Taaempana Alfa Romeon Kimi Räikkönen aloittaa kisan pehmeimmän seoksen renkailla. Muilla kärkikymmenikön ulkopuolella olevilla kuskeilla on allaan keskikovan seoksen renkaat. Poikkeuksen tekee Räikkösen lisäksi Haasin Kevin Magnussen, joka aloittaa hard-renkailla.

1. Hamilton – keskikova
2. Bottas – keskikova
3. Verstappen – pehmeä
4. Leclerc – keskikova
5. Perez – pehmeä
6. Albon – pehmeä
7. Sainz – pehmeä
8. Norris – pehmeä
9. Gasly – pehmeä
10. Ricciardo – pehmeä
11. Ocon – keskikova
12. Stroll – keskikova
13. Kvjat – keskikova
14. Russell – keskikova
15. Vettel – keskikova
16. Räikkönen – pehmeä
17. Giovinazzi – keskikova
18. Grosjean – keskikova
19. Magnussen – kova
20. Latifi – keskikova

Kello 15.03: Sateen riski on 40%. Tuoreimman ennustuksen mukaan vettä ei pitäisi tulla ensimmäisen puolituntisen aikana. Mutta sen jälkeen prosentit kasvavat.

Kello 15.00: Kärkikymmenikössä Mercedeksen Hamiltonilla, Bottaksella ja Ferrarin Leclercillä on keskikovan seoksen renkaat. Mikäli kolmikko ajaa kisan läpi yhden pysähdyksen taktiikalla, käyvät he varikolla noin kierroksen 30 jälkeen. Tätä seuraa pitkä veto kovan seoksen renkailla.

Tämän päivän kisassa ajetaan 66 kierrosta.

Kello 14.57: Lähdössä kovin kisa käydään mutkissa 1, 2 ja 3. Edellisessä kisassa Saksan Nürburgringillä Hamilton haastoi Bottaksen, joka onnistui pitämään ykköspaikkansa. Miten käy nyt, kun lähtöasetelmat ovat toisin päin?

Kello 14.53: Sebastian Vettelin mukaan rata on kuin "yhtä jäätä". Tämä taas näkyy siinä, että kuljettajilla on suuria haasteita saada renkaat toimimaan optimaalisella tavalla.

Kello 14.50: Portimaossa ilman lämpötila tällä hetkellä +20 ja radan +26. Tuuli on kuitenkin navakkaa ja sadekuurojen mahdollisuus on "merkittävä".

Kello 14.45: Ex-F1-kuski Karun Chandhok uskoo, että Mercedeksen brittikuski Hamilton "sumuttaa" tallikaveriaan Valtteri Bottasta kisaviikonloppujen aikana. Chandhokin mukaan Hamilton ajaa harjoituksissa hitaammin, jotta Bottas ei saa käyttöönsä hänen todellista dataa.

LUE:

Kello 14.41: Hamilton:

– Todella haastavat olosuhteet, britti raportoi lämmittelykierrosten yhteydessä.

Horisontissa näkyy myös hyvin tummia pilviä.

Kello 14.37: Tänä viikonloppuna F1:n tuomaristossa piti olla mukana ex-formulakuski Vitali Petrov, joka kuitenkin vetäytyi tehtävästä hänen isänsä kuoleman myötä. Raporttien mukaan Petrovin isä ammuttiin Viipurissa.

Kello 14.32: Varikon portilla palaa vihreä valo. Kuljettajilla lämmittelykierrokset menossa. Startti lähestyy.

Kello 14.30: C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa jatketaan lähtösuoran pariin.

Kello 14.25: Bottas ennen kisaa:

– Aika tuulista on tänään, mutta se on sama kaikille. Tuulen kanssa saa olla tarkkana, ettei autosta lähde pito alta. Lähdemme medium-renkailla liikkeelle ja uskon, että se on pidemmässä juoksussa hyvä valinta. Tietenkin lähdössä Red Bullilla (Verstappen) voi olla pieni etulyöntiasema, mutta kisa on lähdön jälkeen vielä pitkä. Itselläni katseet ovat edessä päin ja tavoitteena on voitto, Bottas totesi.

Kello 14.20: F1 on ensimmäistä kertaa koskaan Portugalissa Portimaon radalla. Aiemmin Portugalin kisa on ajettu Estorilissä.

Mahdollisen sateen lisäksi Portimaon radalla on useita kohtia, jotka mietityttävät F1-kuskeja. Varikon ulostulon lisäksi kuskit ovat puhuneet radan korkeuseroista. Mercedeksen brittikuski Hamilton on viitannut siihen, miten kuljettajat eivät kunnolla nää, mitä edessä on tulossa.

Kello 14.15: Miltä MM-taulukot näyttävät Portugalin kisan alla?

Kuljettajien puolella Lewis Hamilton kasvatti eroaan Valtteri Bottakseen edellisessä kisassa Nürburgringillä. Hamilton ajoi voittoon, kun taas Bottas joutui keskeyttämään.

Sijoitus

Kuljettaja

Talli

Pisteet

1.

Lewis Hamilton

Mercedes

230

2.

Valtteri Bottas

Mercedes

161

3.

Max Verstappen

Red Bull

147

4.

Daniel Ricciardo

Renault

78

5.

Sergio Perez

Racing Point

68

Valmistajien puolella Mercedes voi jo teoriassa varmistaa mestaruuden tänään sunnuntaina. Tämä vaatisi kuitenkin kaksoisvoittoa ja Red Bullin totaalista epäonnistumista. Mercedeksen ja Red Bullin takana käydään kova kisa muun muassa kolmospaikasta.

Sijoitus

Talli

Pisteet

1.

Mercedes

391

2.

Red Bull

211

3.

Racing Point

120

4.

McLaren

116

5.

Renault

114

Kello 14.10: Aika-ajoissa nähtiin myös yksi radikaali ero. Ferrari-kuljettajista Charles Leclerc oli upeasti neljäs, kun taas Sebastian Vettel jäi kauaksi, kauaksi taakse. Vettel jakeli aika-ajon jälkeen alistuneita kommentteja.

Kello 14.05: Hamilton oli vahvin paalutaistossa, Bottas toisessa ruudussa. Mutta miltä lähtöruudukko muuten näyttää?

Portugalin GP:n lähtöjärjestys:

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Max Verstappen, Red Bull

4. Charles Leclerc, Ferrari

5. Sergio Perez, Racing Point

6. Alexander Albon, Red Bull

7. Carlos Sainz, McLaren

8. Lando Norris, McLaren

9. Pierre Gasly, AlphaTauri

10. Daniel Ricciardo, Renault

11. Esteban Ocon, Renault

12. Lance Stroll, Racing Point

13. Daniil Kvjat, AlphaTauri

14. George Russell, Williams

15. Sebastian Vettel, Ferrari

16. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

17. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

18. Romain Grosjean, Haas

19. Kevin Magnussen, Haas

20. Nicholas Latifi, Williams

Kello 14.00: Ennakkotunnelmat käynnissä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja ensimmäisen puolituntisen ajan MTV3-kanavalla.

Kello 13.57: Kimi Räikkönen puolestaan harmitteli olosuhteiden haastavuutta.

Kello 13.54: Bottaksen aika-ajon toisen osion väkevä veto antoi Mercedekselle idean siitä, että talli voisi ajaa myös päätösosiossa keskikovan seoksen renkailla. Hamilton kiitti ja kumarsi.

Kello 13.52: Mercedeksen suomalaiskuski Bottas nosti heti käden pystyyn aika-ajon jälkeen. Hän teki valintavirheen, eikä Mercedes.

Kello 13.48: Hamilton, Bottas ja Verstappen kävivät tiukan taistelun paalupaikasta lauantaina. Paluu eilispäivän näytökseen alta.

Kello 13.44: Tervetuloa F1:n Portugalin GP:n liveseurannan pariin. Ennakkolähetys käynnistyy C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla kello 14. Kisa puolestaan starttaa kello 15.05.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja