MTV seuraa joulunviettoa: Tapaninpäivän paluuliikenne sujunut rauhallisesti

Huono ajokeli riesana menoliikenteessä – meteorologi kertoo, milloin on optimaalinen hetki lähteä ajamaan 4:42
MTV Uutiset Live: Huono ajokeli riesana joululiikenteessä – varaa lisää matka-aikaa näillä alueilla.

MTV Uutiset seuraa joulunvieton käänteitä läpi pyhien tässä artikkelissa.

Osassa maata ajokeli pysyy huonona vielä jouluaaton, mutta joulupäivälle ja tapaninpäivälle ei ole annettu varoituksia huonosta säästä. Voit lukea tarkemman ennusteen liikenteestä täältä.

26.12.

19.08: Joulun paluuliikenne on iltaan mennessä sujunut ilman suurempia haavereita, kertoo Fintraffic.

Lue lisää paluuliikenteestä täältä.

14.44: Lounais-Suomessa joulun pyhät on vietetty rauhallisissa tunnelmissa, vaikka kotihälytysten määrä on hieman kasvanut viime vuodesta. Huomionarvoista paikallisen poliisin mukaan ovat kuitenkin ilotulitevarkaudet, joissa ilotulitteiden varastoihin on murtauduttu anastustarkoituksessa. Tekoihin liittyen on otettu kiinni rikoksesta epäiltyjä henkilöitä.

– Poliisi on ollut joulun ajan töissä, ja pystynyt vastaamaan viipymättä ihmisten erilaisiin avuntarpeisiin. Rauhallinen joulunajan tahti on toki välillä mahdollistanut myös partiopoliiseille ja rikostutkijoille omat hetkensä istahtaa, ja olla hyvillä mielin rauhallisista juhlapyhistä sekä kaikesta ihmisten turvallisuuden eteen vuoden aikana tehdystä työstä, poliisi kertoo tiedotteessaan.

14.42: Kaakkois-Suomessa joulupyhinä kaikki eivät antaneen lahjoja, vaan myös rikollisia oli liikkeellä. Joulupäivänä aamuyöllä Lappeenrannassa iäkkään henkilön nukkuessa hänen kerrostaloasuntoonsa oli tunkeutunut henkilö, joka vei kannettavan tietokoneen ja matkapuhelimen. Uhrin mukaan tunkeutuja oli kookas, tummiin vaatteisiin pukeutunut henkilö, joka oli peittänyt kasvonsa kaulaliinalla. Tapauksesta jotain tietäviä pyydetään ilmoittamaan tietonsa sähköpostilla vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 0295414559.

Lisäksi tapaninpäivänä aamuyöllä kahden miehen havaittiin tunkeutuneen Luumäellä sijaitsevaan teollisuushalliin, josta poliisi kävi noutamassa nämä poliisiasemalle. 

13.28: Liikennemäärät Suomen teillä ovat hieman nousseet ennen puoltapäivää, mutta tällä hetkellä ei voida puhua ruuhkista tai jonoista, kerrotaan tieliikennekeskuksesta. Liikennemäärät ovat normaalin pyhäpäivän tasoa.

Liikennettä kuvaillaan tällä hetkellä sujuvaksi ja eikä teillä ole tapahtunut liikennettä merkittävästi haittaavia onnettomuuksia, vaan onnettomuudet ovat jääneet pääosin suistumisten ja peltikolareiden tasolle.

Ajokelikin on 

– Aika rauhallista päivää tässä odotellaan, jos ei ihmeitä tapahdu, tieliikennekeskuksesta arvioidaan.

12.59: Aamupäivällä tieliikennekeskus kertoi Twitterissä, että pääkaupunkiseudulla joulun paluuliikenteen odotetaan näkyvän sisääntuloväylillä liikennemäärien maltillisena nousuna puolenpäivän jälkeen.

Pohjois-Suomen teillä liikenne oli puolenpäivän aikoihin verrattavissa tavalliseen sunnuntaipäivään.

–  Voidaan sanoa, että joulun paluuliikenteestä ei vielä merkkejä. Liikenteen kuitenkin odotetaan vilkastuvan iltapäivän aikana, tieliikennekeskus tviittasi.

Huonon ajokelin varoitus on voimassa Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Näissä maakunnissa ajokeli on huono lumisateen, pöllyävän lumen ja polanteisten teiden vuoksi. Varoitukset ovat voimassa iltapäivälle asti.

11.08: Huonon ajokelin varoitus on voimassa Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Näissä maakunnissa ajokeli on huono lumisateen, pöllyävän lumen ja polanteisten teiden vuoksi. Varoitukset ovat voimassa iltapäivälle asti.

7.24: Joulun paluuliikenteen odotetaan olevan vilkkaimmillaan tänään tapaninpäivänä.

Fintrafficin tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että joulun paluuliikenne on tyypillisesti vilkkaimmillaan tapaninpäivänä. Huonon ajokelin varoitus on voimassa Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla. Näissä maakunnissa ajokeli on huono lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Varoitukset ovat voimassa iltapäivälle asti.

Eniten liikennettä arvioidaan olevan keskipäivän ja iltakahdeksan välillä. Liikenne on vilkkainta suuria kaupunkeja kohti.

– Se on normaalia paluuliikennettä, kun on oltu maalla ja sukuloimassa, tieliikennekeskuksesta todettiin lauantaina.

Tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että tänään teillä on enimmäkseen normaalit talvikelit.

– Paikoin saattaa olla liukkaampaa pakkasesta johtuen, sanoi liikenneoperaattori Kirsi Salokanto STT:lle sunnuntaiaamuna.

Joulun paluuliikenne voi Salokannon mukaan hetkellisesti aiheuttaa ainakin jonoutumista. Näin voi käydä Helsinkiin johtavilla pääteillä eli Ykköstiellä, Kolmostiellä ja Nelostiellä.

–  Tampereen seudulla valtatie 9 on sellainen, joka saattaa pohjoisen suunnasta tultaessa kerätä jonoa.

Joulunajan arkipyhien puuttumisen vuoksi paluuliikenne ajoittuu tänään pääosin tapaninpäivälle. Maanantaina monet palaavat jälleen töihin.

Salokanto ennakoi paluuliikenteen jakautuvan melko laveasti tapaninpäivän ajalle. Osa ihmisistä lähtee jo hyvissä ajoin kohti kotia, toiset jatkavat joulun viettoa vielä iltapäivälle.

–  Iltapäivä tulee varmaankin olemaan liikennemääriltään vilkkainta aikaa.

7.24: Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan joulun voimakkaat lumikuurot rauhoittuvat tapaniksi. Huonon ajokelin varoitukset ovat voimassa iltapäivälle asti.

– Ei täysin poutaa voi luvata, mutta ei enää samanlaista tykitystä, sanoi meteorologi Eerik Saarikalle joulupäivän iltana.

Pohjois-Karjalan pakkasvaroitus jatkuu sunnuntaina, mutta lisääntyvä pilvisyys hillitsee pakkasia jossain vaiheessa päivää.

Vähiten pakkanen paukkuu tapanina lounaisessa saaristossa. Lämpötilat ovat edelleen pakkasen puolella koko Suomessa.

Fintrafficin tieliikennekeskus ennakoi jo ennen joulunpyhiä, että paluuliikenne on vilkkaimmillaan tapaninpäivänä. Joulunajan arkipyhien puuttumisen vuoksi liikenne ajoittuu tänä vuonna lyhyelle aikavälille.

25.12.

22.30: Joulun vietto sujui joulupäivänä poliisin näkökulmasta verrattain rauhallisesti, kerrottiin poliisilaitoksilta. Myös koronarajoitukset ovat vaikuttaneet siihen, kuinka paljon ihmiset käyttävät päihteitä neljän seinän sisällä. Myös jouluaattona ja -yönä oli hiljaista.

18.38: Tapaninpäivä on perinteisesti joulun paluuliikenteen ruuhkaisin päivä, eikä sen sijoittuminen sunnuntaille varmastikaan vähennä autojen määrää. Voit lukea tapaninpäivän ajokelistä täältä.

Joulun paluuliikenne alkaa huomenna – tältä näyttää Tapaninpäivän ajokeli 2:54
Tältä näyttää tapaninpäivän ajokeli.

12.56: Ajokeli on tänään kehno maan länsiosassa, varoittaa Fintrafficin tieliikennekeskus. Näkyvyyttä tien päällä heikentää sekä lumisade että pöllyävä lumi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli on huono lännessä myöhäisiltaan asti ja useilla alueilla onkin voimassa mahdollisesti vaarallisen ajokelin varoitus. Lisäksi Ilmatieteen laitos on antanut pakkasvaroituksen Pohjois-Karjalaan.

Sää on tänään pääosin poutainen ja kylmä suuressa osassa maata, Ilmatieteen laitos kertoo. Paikoin sataa kevyttä pakkaslunta, mutta Pohjanmaan tienoilla lumikuurot ovat paikoin sakeita.

9.21: Itä-Uudenmaan poliisin mukaan jouluyö sujui alueella asukasmäärään nähden rauhallisesti. Poliisilla oli yön aikana 120 tehtävää, joista reilu kolmannes oli kotihälytystehtäviä.

– Törkeitä rattijuopumuksia ja liikenteen vaarantamisia, yksityisellä paikalla tapahtuneita pahoinpitelyitä ja lähisuhdeväkivaltaa, riita- ja metelikeikkoja, poliisi kertoi tarkemmin Twitterissä.

Jouluyön aikana Lounais-Suomen poliisilla oli noin 150 hälytystehtävää. Poliisi hälyytettiin koteihin noin 40 kertaa. 

Tapauksista vakavin sattui aattoaamuna Porissa, jossa henkilö oli saanut vamman teräaseesta. Asunnosta otettiin kiinni viisi rikoksesta epäiltyä muuta henkilöä selvittelemään näkemyksiään asian kulusta.

24.12.

22.02: Vaasan seudulla on satanut tänään voimakkaasti lunta. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että vuorokauden aikana lunta on tullut 44 senttimetriä.

14.14: Valkea joulu saatiin koko Suomeen. Katso kartalta, miten hangen syvyys vaihtelee alueittain.

14.13: Vaasaan on osunut voimakas lumikuuronauha, kertoo Ilmatieteenlaitos.

12.39: Joulurauha on julistettu Turussa jouluaattona kello 12. Joulurauhan julistuksen luki Brinkkalan talon parvekkeelta Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Jouluaaton perinteisiin kuuluva joulurauhan julistus järjestettiin jo toisen kerran peräkkäin ilman, että yleisö pääsi paikalle seuraamaan tapahtumaa.

Video: Tietätkö, miksi joulurauhaa on aikoinaan alettu julistaa? Turun joulurauhan julistaja raottaa historiaa.

Tiedätkö, miksi joulurauhaa on aikoinaan alettu julistaa? Turun joulurauhan julistaja raottaa historiaa:"Ei saa juhlia liikaa ja polttaa kaupunkia" 3:45

11.02: Jouluaaton menoliikenne on sujunut hyvin rauhallisesti, kerrotaan Fintrafficin tieliikennekeskuksesta Tampereelta. Aamukymmenen aikaan teillä ei ollut ruuhkia.

–  Edes minkäänlaisia ruuhkantynkiä ei ole tällä hetkellä, ja voi olla ettei niitä tulekaan, kertoi liikenneoperaattori Kirsi Salokanto STT:lle.

Kauppakeskusten ja isojen kaupunkien liepeillä on jonkin verran asiointiliikennettä, kun ihmiset käyvät tekemässä viime hetken jouluostoksia. Asiointiliikenne vastaa Salokannon arvion mukaan suunnilleen tavallisen lauantaipäivän liikennemäärää.

Jouluaaton menoliikenteeseen vaikuttavia onnettomuuksia ei ole tullut tieliikennekeskuksen tietoon.

–  Pääteillä liikenne sujuu ihan hienosti.

Video: Hurstin perinteisen joulujuhlan peruunnuttua jaetaan vähävaraisille sen sijaan ruokakasseja. MTV Uutiset paikalla haastattelemassa Heikki Hurstia.

Hursti jakaa perinteisen joulujuhlan tilalla ruokakasseja vähävaraisille – MTV paikalla Helsinginkadulla 3:09

8.50: Fintrafficin tieliikennekeskuksesta Tampereelta arvioidaan, että Etelä-Suomessa tiet ovat kohtuullisen ajettavassa kunnossa. Lumiaurat ovat jo auranneet teitä.

– Varsinaisesti lumisuudesta tuskin on enää haittaa, mutta tienpinnat ja ajourat saattavat olla paikoin hyvinkin liukkaita, kertoo liikenneoperaattori Kirsi Salokanto STT:lle.

Ajokeli on jouluaattona heikoin Pohjanmaan suunnalla, missä oli aamulla yhä lumisateita ainakin Vaasan rannikkoseudulla.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen huonosta ajokelistä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Ahvenanmaan maakuntiin. Näillä alueilla ajokeli on huono lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Varoitukset ovat voimassa joulupäivän iltaan saakka.

Salokanto arvioi, että jouluaattona teillä on menoliikennettä vielä aamupäivällä, mutta liikenne hiljenee alkuiltapäivään mennessä.

– Yleensä se on tuossa kahden aikoihin rauhoittunut, jos mennään samalla kaavalla kuin aiempina jouluina. Aamun aikana varmasti on vielä liikkujia. 

5.32: Jouluaaton perinteisiin kuuluva joulurauhan julistus Turussa järjestetään jo toista kertaa peräkkäin ilman, että yleisö pääsee paikalle seuraamaan tapahtumaa.

Koronarajoitusten vuoksi yleisöllä ei tänäkään vuonna ole pääsyä Vanhalle Suurtorille, sillä alue aidataan, eikä julistus kuulu kovaäänisistä. Joulurauhan julistusta Vanhalla Suurtorilla on tavallisesti seurannut vuosittain yli 10  000 ihmistä. Joulurauha julistetaan kello 12.

5.18: Jouluaattona on syytä varautua kiristyvään pakkaseen. Viimeistään iltapäivällä koko maassa ollaan ainakin 10 pakkasasteessa, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta torstaina. Kylmintä on Kainuussa, jossa pakkanen laskee 15–20 asteeseen.

Pohjoisen puoleinen tuuli on paikoin puuskaista, varsinkin länsirannikolla ja pohjoisessa. Idässä tuuli on heikkoa, mutta myös pakkaslukemat ovat kireimmät. Tuuli lisää pakkasen purevuutta.

23.12.

22.18: Joulun menoliikenne on sujunut alkuiltaan mennessä hyvin, eikä suuria ruuhkia ole syntynyt, Fintrafficin tieliikennekeskuksesta kerrotaan STT:lle. Etelään liikkuva lumisadealue ja huono ajokeli ovat aiheuttaneet jonkin verran ulosajoja sekä joitain onnettomuuksia.

– Ihmiset ovat varanneet aikaa ja kelistäkin oli varoiteltu, tieliikennekeskuksesta kerrotaan.

Vilkkaimmillaan liikenne on ollut valtateillä 3, 4, 5 ja 9.

Fintraffic arvioi, että jouluaaton liikenne hiljenee puoleen päivään mennessä. Aikaisempien vuosien lailla pääkaupunkiseudun ympäristössä saattaa olla jonkin verran liikennettä vielä aattona.

19.05: Lapin Tervolassa  Arpelantien ja 4-tien risteyksessä on sattunut kahden henkilöauton kylkikolari, kertoo pelastuslaitos. Kaikki kolme autoissa ollutta henkilöä kuljetettiin Länsipohjan keskussairaalaan.

19.00: Tampereella Valtatie 3:lla on sattunut viiden henkilöauton yhteentörmäys. Kolari sattui Ikean lähellä Helsingin suuntaan kulkevalla puolella valtatietä.

Kaikkiaan viidessä autossa oli kahdeksan henkilöä. Kukaan kolarissa osallisena olleista ei tarvinnut ensihoidon jatkotoimia.

Turma sattui vähän ennen kuutta illalla. Liikenne oli hetken poikki kokonaan, kunnes pelastuslaitos sai siirrettyä ajoneuvot tien sivuun. Liikenne on saatu kulkemaan nyt yhdellä kaistalla alennetuilla nopeuksilla. Poliisi ja pelastuslaitos ohjaavat liikennettä.

14.51: Nivalan ja Ylivieskan välillä on sattunut neljän henkilöauton välinen onnettomuus. Autoissa oli kahdeksan henkilöä, joista kukaan ei ole ensitietojen mukaan loukkaantunut.

13.03: Liikenne on Pudasjärvellä palautunut normaaliksi. Henkilöauton ja rekan nokkakolari sulki tien 78 joksikin aikaa.

Raahessa tiellä 88 liikennettä pysäytetään ajoittain raskaan ajoneuvon nostamiseksi

12.45: Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvellä kaksi ihmistä on loukkaantunut vakavasti rekan ja henkilöauton nokkakolarissa, kerrotaan pelastuslaitokselta.

Onnettomuus sattui Puolangantiellä Jaurakkajärven kohdalla hieman ennen kello 11:tä aamupäivällä. Päivystävän palomestarin mukaan henkilöauto osui rekan keulaan loivassa mutkassa.

Turmassa loukkaantui henkilöautossa ollut varttuneempi pariskunta, mies ja nainen. Heidät viedään ambulanssilla sairaalahoitoon.

Tie on suljettu liikenteeltä onnettomuuspaikalla.

12.35: Liikenteen sujuvuudesta tiedottavan Fintrafficin mukaan toistaiseksi Pohjois-Suomessa liikenne on sujunut hyvin.

Fintrafficin ylläpitämän Liikennetilanne-sivuston mukaan 98 prosentilla pääteistä liikenne on tällä hetkellä sujuvaa. 

Aamupäivän aikana on ollut yksittäisiä onnettomuuksia.

10.05: Helsingin liikennevalvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein muistuttaa, että poliisi valvoo liikennettä läpi joulun.

Pasterstein vinkkaa Twitterissä paikoista, joista saa "takuuvarmasti" ylinopeussakot, mikäli kaasujalkaa intoutuu polkemaan yli nopeusrajoitusten.

– Tässä 19 varmaa paikkaa, joista ylinopeutta ajaessa saa joulun jälkeen "postia kotiin" - Turvallista matkaa! ylikomisario kirjoittaa päivityksessään.

9.55: Seuranta alkaa! 

Lue myös:

    Uusimmat