MTV selvitti: Lastentarhanopettajien palkassa yli 500 euron kuntaerot, moni töissä minimipalkalla – "Onko merkitystä, että kyseessä naisvaltainen ala?"

OAJ: Pääkaupunkiseudun lastentarhanopettajien palkoista selvitys 8:12

Lastentarhanopettajan kokonaispalkassa saattaa olla peräti yli 500 euron ero kunnasta riippuen. Lisäksi noin joka kuudes lastentarhanopettaja saa alinta mahdollista minimipalkkaa. Opettajien ammattijärjestön asiantuntija ihmettelee, miksi työvoimapula ei näy palkkanousuna. 

Lastentarhanopettajien minimipalkka on 2304,88 euroa. OAJ:n vuoden 2016 tietojen mukaan 1700 lastentarhanopettajaa 10 020:sta saa tätä alarajapalkkaa. Erityislastentarhanopettajat on rajattu laskelmien ulkopuolelle. 

Ero 518 euroa

Kokonaispalkkoja vertailtaessa kuntakohtaiset erot nousevat mittaviksi. Lastentarhanopettajien alin kymmenesosa saa kuukaudessa kokonaispalkkaa 2382 euroa. Jos lastentarhanopettaja sattuu kuulumaan ylimpään kymmenesosaan, hänen kuukausiansionsa nousevat useammalla satasella 2829:ään euroon. 

Kun vielä tarkastetaan ylimmän viiden prosentin kokonaispalkka, joka on 2900 euroa, ero vähiten tienaaviin on 518 euroa.

Kokonaispalkkaan lasketaan lisät eli muun muassa ylityöt ja kokemuslisät. Väisäsen mukaan eniten palkkaeroa selittävät ylityöt.

– Kokonaisansioissa on mukana myös ylityöt. Ja ehkä tehtäväkohtainen palkkakin on suurempi. 

Joka kuudes pohjapalkalla

Vaikka pieni osa lähentelee kolmentuhannen palkkaa, joka kuudes työskentelee pohjapalkalla.

Kun katsotaan tehtäväkohtaisia eli vaativuuden mukaan määräytyviä palkkoja, ammattilaisten palkkaerot kuntien välillä ovat huomattavasti kokonaispalkkoja pienemmät. Alin 10 prosenttia saa 2305 euroa ja ylin 10 prosenttia 2435 euroa sekä ylin viisi prosenttia 2472 euroa. 

90 prosentilla tehtäväkohtainen palkka on 2435 euroa tai vähemmän.

Väisänen muistuttaa, että lastentarhanopettajien palkat ovat jääneet kansainvälisestikin kehityksen kelkasta.

– Se kertoo siitä, että pula opettajista ei näy palkassa. Markkinoiden, myös työmarkkinoiden, pitäisi toimia niin, että pula nostaisi hintaa. Onko sillä vaikutusta, että kyseessä on naisvaltainen ala? pohtii OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen

Ministeriön tuoreessa ammattibarometrissa lastentarhanopettajat ovat työvoimapula-ammattien koko maan sijalla 11, Uudellamaalla sijalla 4 ja Varsinais-Suomessa sijalla 3. Vertailussa on mukana noin 200 ammattia. 

"Ei ole haluttu maksaa korkeampaa"

Helsingin kaupungin mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla pulan suuruus on useita satoja käsipareja. Seudun noin 2900 vakinaisen lastentarhanopettajan lisäksi tarvittaisiin yhteensä reilut 600 lastentarhanopettajaa lisää avoimiin vakinaisiin ja määräaikaisiin tehtäviin, tiedotti Helsingin kaupunki marraskuussa 2017.

Väisänen nostaa esiin kuntakirstun.

– Kyseessä on myös raha. Ei ole haluttu maksaa korkeampaa palkkaa, Väisänen tiivistää. 

Jälleen uusi mielenosoitus

Lastentarhanopettajat osoittavat jälleen mieltään parempien palkkojen puolesta tänään Helsingissä.

#Eileikkirahaa on muodostumassa todelliseksi tasa-arvon kansanliikkeeksi, joka sen ydinryhmän mukaan jatkaa toimintaansa, kunnes kaikkein naisvaltaisten alojen palkkoja on nostettu, kertoo Lastentarhanopettajien liitto tiedotteessaan.

Lisäksi ensi viikon perjantaina homma jatkuu palkankorotusvaatimusten tulvalla, kun tuhannet lastentarhanopettajat aikovat vaatia esimiehiltään 3 000 euron tehtäväkohtaista palkkaa.

MTV Uutiset sai palkkatiedot OAJ:ltä. Liitto käyttää lähteenään Tilastokeskuksen kuntasektorin palkka-aineistoa lokakuulta 2016. Uutta varhaiskasvatuslakiesitystä käsitellään parhaillaan eduskunnassa. 

Lue myös:

    Uusimmat