MTV sai Maahanmuuttoviraston kielteiset turvapaikkapäätökset – "ISIS saattaa leikata kätesi, jos palaat"

"Maahanmuuttovirasto on hyväksynyt tosiseikaksi sen, että ISIS saattaa leikata kätesi tatuoinnin takia, jos palaat Samarraan." Muun muassa näin Maahanmuuttovirasto kirjoittaa eräässä päätöksessään, jonka perusteella irakilainen palautetaan lähtömaahansa.

Tänään joukko teattereita eri puolilla Suomea lukee lavoillaan osia Maahanmuuttoviraston laatimista kielteisistä päätösteksteistä. Asiakirjat teatteriryhmittymä on kerännyt kielteisen päätöksen saaneilta lähinnä Irakista kotoisin olevilta turvapaikanhakijoilta.

"Pelkäät, että sinut ja perheesi tapettaisiin, jos teidät palautettaisiin kotimaahanne. Satunnaisesta tuntemattomien henkilöiden taholta tapahtuneesta sieppauksesta huolimatta on epäuskottavaa, että sinua uhattaisiin enää kotimaassasi. Maahanmuuttovirasto ei hyväksy tosiseikkana, että perheenne tapettaisiin jos teidät palautetaan kotimaahanne. Bagdadin turvallisuustilanteesta saatavien tietojen mukaan sinulla ei ole kotialueellesi palatessa vakavaa ja henkilökohtaista vaaraa."

– Päätöksiä lukiessa tuntuu järkyttävältä se että, mikään uhka, vaara tai hyökkäys ei näytä olevan tarpeeksi vakava, jotta Maahanmuuttovirasto katsoisi sen olevan peruste pelkoon, kertovat Oblivia-ryhmän Annika Tudeer ja Viirus-teatterin Matilda von Weissenberg, jotka ovat We see you Migri -tapahtuman alullepanijoita Helsingissä.

"Maahanmuuttovirasto on edellä hyväksynyt, että jouduit siepatuksi ja kidutetuksi tatuointisi takia. ISIS on hallinnut monia alueita Salah-al-Dinin läänissä. Näin ollen olet vaarassa joutua oikeudenloukkausten kohteeksi myös tulevaisuudessa. 

Maahanmuuttovirasto on hyväksynyt tosiseikaksi sen, että ISIS saattaa leikata kätesi tatuoinnin takia, jos palaat Samarraan. Lisäksi Maahanmuuttovirasto on edellä hyväksynyt tosiseikaksi sen, että voit joutua oikeudenloukkausten kohteeksi shiiamilitanttien taholta Samarrassa. Pelkosi on objektiivisesti perusteltua.           

Maahanmuuttovirasto katsoo, että sinut voidaan käännyttää Irakiin ilman, että voit joutua siellä vainon, vakavan haitan tai epäinhimillisen taikka ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi tai että sinut voitaisiin lähettää sieltä sellaiselle alueelle."

Tapahtumajärjestäjien mukaan Vuoden 2016 loppuun mennessä arviolta 15 000 turvapaikanhakijaa on saanut Suomessa vähintään yhden kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa ja lähes 4000 ihmistä on kokonaan kadonnut vastaanottojärjestelmästä.

"Ainoaksi vaihtoehdoksi jää mennä maan alle"

Teatterintekijät kysyvät "Miten näin kylmän rationaalisia päätöksiä voidaan tehdä?"

– On käsittämätöntä, että me, joilla on mahdollisuus auttaa tänne päässeitä ihmisiä, lähetämmekin heidät takaisin vainoon, kidutukseen, vankeuteen tai jopa kuolemaan. Ainoaksi vaihtoehdoksi heille jää mennä maan alle ja näin ollen riistämme heiltä oikeuden elää ihmisarvoista elämää maassamme, kritisoi von Weissenberg.

Bagdad "turvallinen" – toisaalta "iskuja tapahtuu"

MTV Uutisten saamista teksteistä nousee esiin viranomaisten suhtautuminen Bagdadiin. Päätöksistä ei täysin selviä, luokitellaanko Bagdad turvalliseksi asuinpaikaksi.

Eräässä päätöksessä sanotaan näin.

"Maahanmuuttovirasto katsoo, että teillä on mahdollisuus turvallisesti ja laillisesti siirtyä asumaan Bagdadiin ettekä ole siellä vaarassa joutua vainon tai vakavan haitan kohteeksi." 

Toisaalta toisessa päätöksessä todetaan näin.

"Iskuja tapahtuu kaikkialla Bagdadissa, mutta varsinaiset aseelliset yhteenotot osapuolten välillä tapahtuvat Bagdadin kaupunkia ympäröivissä naapurikunnissa ja niiden monissa kaupungeissa ja kylissä."

"Koska kertomuksesi vaateliikkeesi tuhoutumisesta on johdonmukainen ja olet esittänyt kertomasi tueksi valokuvamateriaalia, Maahanmuuttovirasto hyväksyy tosiseikkana, että vaateliikkeesi on tuhoutunut tulipalossa. Kertomus siitä, että Asaíb Ahl al-Haq on liikkeen polttamisen takana, perustuu ainoastaan omaan päättelyysi. Kyseessä on saattanut olla myös onnettomuus tai sinun liikkeeseesi sattumanvaraisesti kohdistunut tuhopoltto.

Maahanmuuttovirasto katsoo edellä esitetyin perustein, ettei asiassasi ole esitetty merkittäviä perusteita uskoa, että sinua uhkaisi kotimaassasi kuolemanrangaistus tai teloitus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu."

"Maahanmuuttovirasto on arvioinut mahdollisuuttanne siirtyä sisäisesti Irakissa toiselle alueelle. Kertomanne mukaan, ette voisi muuttaa maan sisällä millekään muulle alueelle ja elää siellä ilman ongelmia.

Maahanmuuttovirasto on edellä hyväksynyt tosiseikkana sitä, että olisitte kotikaupunkiisi Mosuliin palatessanne vaarassa joutua vakavien oikeudenloukkausten kohteeksi. Pelkonne on objektiivisesti perusteltua.

Kaikki laissa säädetyt edellytykset turvapaikan myöntämiselle täyttyvät kohdallanne.

Maahanmuuttovirasto on edellä katsonut, että teillä on mahdollisuus turvallisesti ja laillisesti siirtyä asumaan Bagdadiin ettekä ole siellä vaarassa joutua vainon tai vakavan haitan kohteeksi. Näin ollen turvapaikka jätetään myöntämättä."

Virasto: Virheiden määrä vähäinen

Virastossa muistutetaan, että päätös on kokonaisuus.

– Yksittäinen sitaatti on vain osa kokonaisuutta. Päätöksessä aina perustellaan, miksi lopputulokseen on tultu. Jos irrotetaan lause kontekstistaan, unohdetaan esimerkiksi sisäisen paon mahdollisuus, perustelee Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari tehtyjä päätöksiä. 

Härkisaari myöntää, että virheiden mahdollisuus ruuhkassa on ollut tavallista suurempi. 

– Suuri määrä uusia työntekijöitä, joille työ ei ole vielä tuttu, sekä suuri määrä päätöksiä luonnollisesti johtaa tilanteeseen, jossa joidenkin virheiden mahdollisuus on tavallista suurempi. Virastolla ei ole syytä tätä tosiasiaa kaunistella, mutta se ei tarkoita, että virheitä olisi paljon tai että viraston päätöksenteko olisi kokonaisuudessaan virheellinen, Härkisaari summaa.

– Viime vuonna hallinto-oikeudesta palautui 3,6 prosenttia päätöksistä laintulkintavirheen tai menettelyvirheen vuoksi. Eli varsinaisten virheiden määrä on ollut hyvin pieni, kun ajatellaan millaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa töitä on tehty.

Kursivoidut tekstit ovat MTV Uutisten We see you Migri -tapahtuman järjestäjiltä saamia turvapaikkapäätösten asiakirjatekstejä. Uutiset sai päätökset lyhennettyinä. 

Lue myös:

    Uusimmat