Koti räjäytettiin, tappouhkauksia ja kiristystä – Isisin uhriksi joutunut irakilainen käännytetään Suomesta

Sosiaalisessa mediassa on herättänyt suurta kohua väitetty maahanmuuttoviraston päätös, jossa Mosulista kotoisin olevan irakilaismiehen turvapaikkapäätös hylättiin. Päätöksen julkaisi miehen suomalainen tuttava, joka arvostelee viraston perusteita turvapaikan myöntämiselle. 

Irakilaismies oli paennus kotoaan jouduttuaan Isisin hampaisiin. Maahanmuuttovirasto kertoo kertoo päätöksessään uskovansa miehen tarinan, mutta ei katso hänen olevan suojelun tarpeessa.

Hänen katsotaan voivan palata kotimaahansa. 

Kiristettiin ja uhattiin tappamisella

Maahanmuuttoviraston päätöksessä irakilaismies kertoo kohtaamastaan moninaisesta uhkailusta ja väkivallan uhasta. Hän muun muassa kertoo Isisin uhkailleen häntä tappamisella kiristääkseen rahaa toimintaansa. Mies kieltäytyi maksamasta.

Mies oli ammatiltaan insinööri ja siksi suhteellisen varakas. Kun miehen työnantajan toimisto räjäytettiin, ja mies lopetti työnteon kääntääkseen Isisin huomion itsestään. Pian hän kuitenkin kuuli Isisin uhanneen hänen äitiään tappamisella, jos jo aiemmin vaadittuja rahoja ei makseta.

Mies pakeni maan alle vain kuullakseen rakenteilla olleen talonsa tulleen räjäytetyksi. Tapahtumien jälkeen mies pakeni äitinsä kanssa ensin pakolaisleirille päätyen lopulta Suomeen hakemaan turvapaikkaa.

MAAHANMUUTTOVIRASTON PÄÄTÖS IRAKILAISMIEHEN TAPAUKSESTA:

HAKEMUS, KÄÄNNYTTÄMINEN

HAKIJA ********** syntynyt, ******** Mosul, Irak kansalaisuus Irak

Henkilötiedot perustuvat Irakin passin nro. *******, henkilökortin ******* ja kansalaisuustodistuksen *********. Henkilöllisyytesi voidaan pitää varmistettuna

PÄÄTÖS Maahanmuuttovirasto ei anna sinulle turvapaikkaa eikä myönnä oleskelulupaa.

Maahanmuuttovirasto käännyttää sinut kotimaahasi Irakiin.

Maahanmuuttovirasto määrää sinulle 30 päivän ajan vapaaehtoiselle maasta poistumiselle.

HAKEMUS Olet hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua *****2015. Olet kertonut *****2016 järjestetyssä turvapaikkapuhuttelussa hakevasi Suomesta kansainvälistä suojelua. ISIS on uhannut tappaa sinut sekä räjäyttänyt talosi ja työpaikkasi, koska et ole suostunut maksamaan järjestölle rahaa.

Todettiin voivan elää Bagdadissa

Maahanmuuttovirasto totesi miehellä olevan edellytykset turvapaikan hakemiseen, sillä häneen kohdistui vainoa Mosulissa.

Päätös kuitenkin hylättiin, sillä miehen todettiin voivan paeta vainoa Bagdadiin. Vaikka tietyillä Bagdadin alueilla paikalliset tappavat miehen edustaman sunni-suuntauksen edustajia, totesi Maahanmuuttovirasto Bagdadissa olevan myös alueita, joissa mies voi elää vailla pelkoa vainosta. Tämän vuoksi miehen turvapaikkahakemus hylättiin.

Maahanmuuttovirasto Migri ei vahvista eikä kiellä dokumentin aitoutta. Se kuitenkin toteaa, että päätös voi hyvinkin olla aito.

Jos upotus ei toimi, voit katsoa twiitin täältä.

Jos upotus ei toimi, voit lukea twiitin täältä.

Päätös osa suurempaa kokonaisuutta

Päätöksen julkaissut Sunniva Drake kertoo MTV Uutisille saaneensa luvan päätöksen saaneelta irakilaiselta, joka on hänen tuttavansa. Hän päätti kuitenkin poistaa päätöksestä tunnistetietoja, sillä haluaa korostaa päätöksen olevan osa suurempaa ilmiötä.

– Viisi hänen mosulilaista tuttavaansa on saanut vastaavat päätökset raa’asta historiasta huolimatta. On syytä olettaa, että heidän päätöksensä ovat yhtä epäinhimillisiä ja absurdeja, Drake toteaa.

Hän kritisoi sitä, että turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa lähtömaahansa siellä vallitsevasta turvallisuustilanteesta huolimatta. Turvapaikkapäätökset perustuvat yksilöllisiin turvapaikkaperusteisiin, kuten henkilökohtaiseen vainoon.

Maahanmuuttovirasto ei ole hyväksynyt tosiseikkana kertomaasi siitä, että voisit henkilökohtaisten syiden vuoksi tulla tapetuksi Mosulissa. Maahanmuuttovirasto ei ole myöskään hyväksynyt tosiseikkana, että kotimaahan palatessasi olisit armeijan vainoama tai uhkaama. Pelkosi tulla tapetuksi ei siten näiltä osin ole objektiivisesti perusteltu. 

Ovatko medialähteet luotettavia?

Drake kritisoi myös Maahanmuuttoviraston tapaa käyttää paikallisen turvallisuustilanteen arvioinnissa paikallisia medialähteitä. Draken mukaan lähteet eivät ole luotettavia, vaan pyrkivät korostamaan turvallisuutta. Hän kyseenalaistaa esimerkiksi mosulilaisten turvallisuuden Bagdadissa.

– Päätökset eivät ole loogisia. Myönnetään, että alueella on väkivallan uhka, mutta hänet palautetaan silti, Drake sanoo.

– Kaikki tunnistavat Bagdadissa olevan mosulilaisen puheen perusteella. Ajatus, että ihminen voisi vain kadota isoon kaupunkiin, on absurdi. Näkemykseni mukaan siellä ei voida taata kenenkään turvallisuutta.

Drake ihmettelee myös, tiesivätkö lainsäätäjät, millaisia turvapaikkapäätöksiä heidän säätämänsä lait saavat aikaan. Jos tiesivät, riskeeraavat he Draken mukaan ihmisten elämän.

– Kansanedustajat ovat vastuussa siitä, että ihmisiä lähetetään vaaraan. Muutummeko samanlaiseksi valtioksi kuin Irak, jossa tehdään samanlaisia epäloogisia päätöksiä?

Myös somessa ollaan pitkälti samaa mieltä. Esimerkiksi Twitteristä löytyy runsaasti päätöstä tai sen perusteita kritisoivia tviittejä. Alla niistä muutamia.

Jos upotus ei toimi, voit katsoa tviitin täältä.

Jos upotus ei toimi, voit katsoa sen täältä.

Jos upotus ei toimi, voit katsoa sen täältä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.


Lue myös:

    Uusimmat