Elokapina osoitti taas mieltään Helsingissä, poliisi antoi vallata kadun – "Ei ole tarkoitus aiheuttaa konfliktia"

MTV Elokapinan mielenosoituksessa – poliisi ja aktivistiliike kertovat, mistä on kyse 9:58
Tältä Elokapinan mielenosoituksessa näyttää ja näin poliisi kommentoi tilannetta. Katso tilanne MTV Uutiset Livestä.

Kansainvälinen ympäristöliike Elokapina järjesti tänään mielenosoituksen EU:n yhteisestä maataloustukipolitiikasta CAPista (Common Agricultural Policy).

Mielenilmaus järjestettiin maa- ja metsätalousministeriön edessä Helsingissä. MTV Uutiset raportoi tapahtumista muun muassa MTV Uutiset Livessä

.

Poliisi tiedotti kahden jälkeen iltapäivällä mielenosoituksen päättyneen. Siihen osallistui arviolta 80 ihmistä, eikä protestista ollut kohtuutonta haittaa liikenteelle.

Elokapina-ryhmä  ilmoitti etukäteen katkaisevansa Mariankadun liikenteen Hallituskadun ja Kirkkokadun väliltä kello 8.45–14. Poliisit ohjasivat liikennettä paikan päällä kiertoreiteille.

Paikalla olevat mielenosoittajat kertoivat aamupäivällä, ettei mielenosoituksen tarkoituksena ole vastakkainasettelu poliisin kanssa, vaikka liike ilmoittaakin olevansa valmis myös kansalaistottelemattomuuteen.

– Ei ole missään tapauksessa tarkoitus hakea konfliktia eikä ollut lokakuussakaan. Meillä on laillinen oikeus osoittaa mieltä, sanoi mielenosoittaja Outi Leskinen MTV Uutisille.

Elokapinan lokakuun alussa järjestetyn mielenosoituksen jälkipyykkiä pestään yhä poliisin käytettyä kaasusumutetta tien Helsingissä katkaisseita mielenosoittajia kohtaan.

Aamupäivällä tilanne päivän mielenosoituksessa oli hyvin rauhallinen. Elokapinan mielenosoittajat istuivat keskellä katua ja muun muassa lauloivat välillä.

Poliisi: Annamme mielenosoituksen vallata kadun

Komisario Jarno Heinonen Helsingin poliisista kertoo, että lokakuun tapahtumat ovat vaikuttaneet siihen, kuinka suurilla resursseilla poliisi on pystynyt tämän päivän tilanteeseen varautumaan. Hänen mukaansa aika näyttää, kuinka tilanteeseen reagoidaan.

– Niin kuin nähdään, kaikki sujuu hyvässä hengessä. Poliisin kanssa etukäteen neuvoteltiin, kuinka tämä mielenosoitus järjestetään ja missä kohtaa katua se on mahdollista.

Heinosen mukaansa kyseessä ei ole se tyypillisin tapa osoittaa Suomessa mieltään.

– Vanha perinne on, että kadut ovat liikkumista varten ja mielenosoitukset on järjestetty puistoissa ja toreilla.

–Otamme vastaan kritiikin ja kommentit, mitä olemme saaneet meidän aikaisemmasta toiminnastamme. On päädytty siihen, että tällä kertaa hoidamme tämän liikennettä ohjaamalla ja annamme mielenosoituksen vallata tämän kadun.

Käyttääkö poliisi liiallista voimaa tällä mielenosoittajien videolla? Tutkija arvioi, milloin kaasusumutetta saa käyttää 7:57
Katso video: Tästä tilanteesta nousi äläkkä Elokapinan osoitettua edellisen kerran mieltään Helsingin keskustassa. Käyttikö poliisi liiallista voimaa kaasuttamalla rauhanomaisia mielenosoittajia?

Elokapina: Uudistus vesittää Pariisin ilmastosopimuksen

Mielenosoitus vaikutti myös Helsingin seudun liikenteen (HSL) reitteihin. Tietoa HSL:n poikkeusreiteistä löytyy osoitteesta: www.hsl.fi.

Elokapinan mukaan EU-parlamentin lokakuussa ehdottama CAP-uudistus vuosille 2021–2027 on täysin riittämätön ilmaston ja ympäristön kannalta ja tulee toteutuessaan vesittämään Pariisin ilmastosopimuksen.

Elokapinan kanta on, että CAP-reformi on ristiriidassa myös EU:n ilmastohätätilajulistuksen ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman kanssa. 

– Päätimme olla tänään paikalla ja antaa tälle niin paljon näkyvyyttä kuin mahdollista, kertoo myös mukana mielenosoituksessa oleva Joel Lindqvist.

Maa- ja metsätalousministeriö piti keskiviikkona kello 9–11.15 CAP-uudistuksen valmistelua koskevan webinaarin, jossa ministeri Jari Leppä ja virkamiesjohto esittelivät uudistusta.

*Päivitys kello 14.57: Mielenosoitus on päättynyt. Juttua täydennetty.

*Päivitys kello 10.13: Juttua täydennettu Elokapina-mielenosoittajien ja poliisin haastatteluilla. Otsikkoa päivitetty.

Lue myös:

    Uusimmat