MTV:n vaalikone: Enemmistö presidenttiehdokkaista suhtautuu kielteisesti kaksoiskansalaisuuden myöntämiseen venäläisille

MTV:n vaalikone: Enemmistö presidenttiehdokkaista suhtautuu kielteisesti kaksoiskansalaisuuden myöntämiseen venäläisille 2:11
Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus on noussut presidentinvaalienkin aiheeksi Venäjän hyökkäyssodan myötä.

Enemmistö presidenttiehdokkaista on valmis luopumaan kaksoiskansalaisuuksien myöntämisestä venäläisille.


Halu saada Suomeen pysyvä NATO-tukikohta ulkomaalaisine joukkoineen sen sijaan jakaa ehdokkaat kahteen leiriin. Mielipiteet selviävät MTV:n vaalikoneen vastauksista.

Pääset tekemään MTV:n vaalikoneen täältä.

Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus on noussut presidentinvaalienkin aiheeksi Ukrainan sodan myötä.
Venäjä pitää kaksoiskansalaisia yksiselitteisesti venäläisinä ja myös hyökkäystä Ukrainaan perusteltiin osin venäläisväestön suojelulla.

MTV:n vaalikoneessa presidenttiehdokkaiden enemmistö oli valmis luopumaan mahdollisuudesta myöntää venäläisille myös suomen kansalaisuus. Jussi Halla-aho (ps.), Sari Essayah (kd.) ja Harry Harkimo (liik.) olivat täysin sitä mieltä.

Lähes samaa mieltä olivat Alexander Stubb (kok.), Pekka Haavisto (vihr.), Olli Rehn (kesk.) ja Mika Aaltola (val.yhd.).

Täysin eri mieltä olivat Li Andersson (vas.) ja Jutta Urpilainen (sd.), jotka eivät nähneet kaksoiskansalaisuudessa ongelmaa tai pitivät vaikeana poistaa oikeus siihen vain yhden maan kansalaisilta.

Kaksoiskansalaisuuden vastustajien perusteluissa viitattiin kansalliseen turvallisuuteen, vastavuoroisuusperiaatteeseen ja kaksoiskansalaisten oikeudellisesti hankalaan asemaan Venäjän oman kansalaisuustulkinnan vuoksi.

Kysymys NATO-tukikohdasta jakaa mielipiteet

Kysymys pysyvän NATO-tukikohdan perustamisesta Suomeen jakoi ehdokasjoukon tasan kahtia.

Li Andersson vastusti jyrkimmin. Myös Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho ja Jutta Urpilainen olivat tukikohta-ajatukselle nihkeitä.

Olli Rehn, Sari Essayah, Harry Harkimo ja Mika Aaltola suhtautuivat ajatukseen myönteisesti ja kaikkein eniten tukikohtaa kannatti Alexander Stubb.



Mielipiteiden hajontaa selittänee vaihteleva tulkinta kysymyksen sisällöstä. Osa ehdokkaista puhuu perusteluissaan esikuntarakenteista ja osa viittaa pysyvän tukikohdan yleiseen epätodennäköisyyteen.

NATO-tukikohtaa Suomi ei välttämättä saisikaan vaikka haluaisi. Sen sijaan harjoitustoiminta liittolaisten kanssa jatkuu ja todennäköisesti Yhdysvallat myös varastoi sotilaskalustoaan Suomeen.

MTV:n presidentinvaalitentit alkavat ensi keskiviikkona.

Vaalitentin etkot alkavat MTV Katsomossa vieraiden kera jo kello 19.30.

Varsinainen tentti näkyy MTV3-kanavalla iltakahdeksasta iltakymmeneen. 

Ja tentin jälkeen kello 22.35 Pöllöraati vielä ruotii tentin onnistumiset ja epäonnistumiset.

 

Lue myös:

    Uusimmat