Suomessa asuva Shabana kertoo: Näin vallan ottanut Taleban näkyy Kabulissa – "Kun talebanit ottavat lentokentän haltuunsa, kukaan ei pääse enää pois"

Suomessa asuva Shabana pelkää Afganistanissa olevien läheistensä puolesta – kertoo kauheuksista, joita kuulee perheensä tilanteesta päivittäin 5:38
Katso video: Suomessa asuva Shabana pelkää Afganistanissa olevien läheistensä puolesta – kertoo kauheuksista, joita kuulee perheensä tilanteesta päivittäin

Suomen pääkaupunkiseudulla asuva Shabana on jatkuvasti yhteydessä Afganistanissa oleviin sukulaisiinsa. Hän seuraa maan tapahtumia tarkasti myös uutisista, mutta tiedot arjesta Talebanin valtaamassa maassa tulevat hänen Kabulissa asuvilta sukulaisiltaan.

– He ovat tosi vakavassa tilanteessa. Etenkin naisilla on vaikeaa, koska he eivät uskalla mennä ulos lainkaan.

Vielä toistaiseksi maasta evakuoidaan muiden maiden kansalaisia ja myös muiden maiden kanssa työskennelleitä afganistanilaisia Yhdysvaltain hallinnoiman lentokentän kautta. Kuun vaihtuessa yhdysvaltalaisten sotilaiden on kuitenkin tarkoitus lähteä kokonaan.

Miten sitten käy? Kukaan ei tiedä.

– Kun talebanit ottavat lentokentän haltuunsa, kukaan ei pääse enää pois, Shabana kertoo uhkakuvista.

Talebanit näkyvät selvästi

Shabanan naispuoliset sukulaiset eivät ole uskaltaneet lähteä kotoaan pois, koska pelkäävät Talebania. Miehet lähtevät, koska ruokaa on pakko ostaa. He ovat kuitenkin sanoneet, etteivät tiedä, palaavatko kotiin vai eivät.

Taleban näkyy selvästi Kabulin katukuvassa.

– Kaikilla kaduilla on talebaneja. Kun poistut kotoa, näet heidät kyllä, Shabana kertoo.

Shabanan sukulainen oli käynyt katsomassa, voisiko Suomen suurlähetystöstä saada apua. Siellä ei kuitenkaan ollut henkilökuntaa paikalla, vaan sisällä oli talebaneja.

Mikä on totta ja mikä ei?

Huhut Talebanin hirmuteoista ja tulevista suunnitelmista kiertävät hurjina. Kukaan ei oikeastaan tiedä, mikä on totta ja mikä ei. Se lisää pelkoa.

Shabanan miehellä on kolme siskoa. Pariskunta pelkää etenkin heidän puolestaan, koska huhujen mukaan Taleban vie tyttöjä kodeistaan.

– Kukaan ei ole pystynyt pelon vuoksi nukkumaan hyvin. Olemme nähneet videolta, että talebanit ovat vieneet tyttöjä pois. Sukulaisemme eivät ole tällaista nähneet, mutta se voi olla totta, Shabana kertoo.

Vaikea luottaa Talebaniin

Taleban on vakuuttanut, että se on modernimpi kuin ennen. Shabanan mukaan kukaan ei luota siihen.

– Ne ovat pyytäneet ihmisiä lähtemään normaalisti töihin ja kauppaan, mutta ei kukaan usko siihen.

Shabana pelkää, että Taleban sulkee internetin ja puhelinlinjat. Tällaisiakin huhuja on liikkunut. Sitten hän ei saisi yhteyttä sukuunsa eikä tietäisi, miten he voivat eikä voisi enää auttaa mitenkään.

– Sitten emme tietäisi, elävätkö he vai eivät, ja mitä siellä tapahtuu

Viimeinen keino on kävellä

Shabanan mukaan näyttää siltä, että hänen suvullaan ei ole minkäänlaista mahdollisuutta päästä pois Afganistanista, koska kaikki maat auttavat vain omia kansalaisiaan.

– Meidän viimeinen keinomme on, että ehkä he voisivat kävellä johonkin lähimaahan, Pakistaniin tai Iraniin. Mutta mieheni isä ja äiti ovat vanhentuneet eivätkä voi kävellä paljon. Lisäksi mukana olisi tyttöjä, mikä on vaarallista.

Emme paljasta Shabanan henkilöllisyyttä, jotta emme vaaranna hänen Afganistanissa asuvan perheensä turvallisuutta. 

Lue myös:

    Uusimmat