MTV:n tiedot: Suomi on varautunut jopa kymmenien tuhansien laittomien maahantulijoiden varalle

Sadat turvapaikanhakijat odottavat itärajan takana pääsyä Suomeen 2:16
Katso video: Sadat turvapaikanhakijat odottavat itärajan takana pääsyä Suomeen

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan Rajavartiolaitos arvioi, että tehokkaalla kuljetusverkostolla lähtömaista Suomen rajalle voidaan tuoda jopa kymmeniä tuhansia tulijoita kolmansista maista.

– Tilanne elää joka päivä. Se potentiaali, kun ruvetaan laskemaan lähtömaista, mikä on tehokkaalla kuljetusverkostolla – niin silloin puhutaan tuhansista jopa kymmenistä tuhansista ihmisistä, kertoo Rajavartiolaitoksen esikunnan majuri Ville Joskitt MTV Uutisille.

Joskittin mukaan kaikki riippuu siitä, millaiset pidäkkeet on saapua tuonne itärajan taakse ja pyrkiä laittomasti tulemaan Suomeen.

Paukkupakkaset ja itärajan ylityspisteiden sulkeminen on pysäyttänyt toistaiseksi ilman viisumia Suomeen tulleiden maahantulon, vaikka Venäjän puolella on yhä rajavartiolaitoksen mukaan epätavallisen paljon suuria ihmisjoukkoja.

Joskittin mukaan rajalla on yhä merkittävä määrä ihmisiä, jotka ei siellä normaalioloissa olisi.

– Me voimme osoittaa suoraan useita satoja, jotka ovat siellä. Potentiaalia tilanteen heikkenemiseen on avoimien rajanylityspaikkojen tai maastorajojen rajan välittömässä läheisyydessä. Heitä voidaan siirtää sinne lisää hyvin nopealla varoitusajalla suuria määriä.

Tämä on yksi vaihtoehto, mihin rajalla ollaan varustauduttu, mutta Joskitt ei usko tämän toteutuvan vielä lähipäivinä.

Frontex: Suomi on valmistautunut hyvin

Frontexin mukaan Suomen rajavartiolaitos on hyvin valmistautunut laajaan maahantulon uhkaan.

Suomen rajavartiosto on äärimmäisen ammattitaitoinen ja erittäin hyvin valmistautunut. Lisäksi he ovat ennakoineet useita eri vaihtoehtoja, jotka voivat toteutua, sanoo Frontexin tiedottaja Piotr Świtalsk.

Świtalsk muistuttaa, että esimerkiksi Valko-Venäjä toi Puolan vastaiselle rajalle vuonna 2021 joka päivä useilla lennoilla Bagdadista suoraan tuhat ihmistä päivässä. 

– Ihmisiä käytetään välineenä, heitä tuodaan ja työnnetään rajalle, mutta jos Suomen tilannetta verrataan vuoteen 2021, niin ilmiössä on samankaltaista eli ihmisten määrää ja alueellista kohdetumista voidaan säädellä, jos naapurimaan viranomaiset haluaa näin toimia. 

Frontexin edustajan mukaan Suomen tulee olla valppaana maaliskuussa, kun sää lämpenee.

– Sää on yksi tekijä, joka vaikuttaa siirtolaisliikkeeseen. Se näkyy Välimerellä, kun meri on tyyni ja sää hyvä, silloin enemmän ihmisiä ylittää meren, mutta kun sää on kylmä ja luminen, silloin on vähemmän ihmisiä liikkeellä, toteaa Świtalsk.

Frontexilla on kaiken kaikkiaan lähes 3000 suuruiset joukot, joita voidaan tarvittaessa siirtää lisää Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat