Halla-aho itärajasta: "Suomella on heikkous – Venäjä tarkkailee"

Turvapaikanhakijoiden tulo kiihtyy itärajalla - tilanteesta keskustelemassa presidenttiehdokkaat Olli Rehn, Jussi Halla-aho ja Sari Essayah 19:36
Turvapaikanhakijoiden tulo kiihtyy itärajalla – tilanteesta keskustelemassa presidenttiehdokkaat Olli Rehn (kesk.), Jussi Halla-aho (ps.) ja Sari Essayah (kd.).

MTV Uutisten tietojen mukaan Suomen hallitus aikoo huomenna torstaina sulkea rajanylityspaikkoja kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi.

Eduskunnan puhemiehen, presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan Venäjän tarkoitusperät itärajalla ovat "ilmeisiä".

– Venäjäkin tietää vuoden 2015 kokemuksista, että hallitsematon siirtolaisvirta ja maahanmuutto aiheuttavat poliittisia, yhteiskunnallisia ja taloudellisia ongelmia, Halla-aho sanoo MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa.

Vuonna 2015 Eurooppaan saapui poikkeuksellisen suuri määrä turvapaikanhakijoita. Suomeen turvapaikanhakijoita tuli sisäministeriön mukaan yli 32 000, joista suurin osa Tornion rajanylityspaikan kautta. 

Turvapaikanhakijoiden määrät ovat yleisesti vaihdelleet 2000-luvulla 1 500 ja 6 000 vuosittaisen hakijan välillä.

Suomalaisministerit ovat todenneet, merkit viittaavat siihen, että Suomen ja Venäjän rajalla nähdään nyt Venäjän masinoimaa maahanmuuttoa. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi tiistaina, että rajaviranomaiset Venäjän puolelta ovat saattaneet ja kuljettaneet ihmisiä rajalle.

– Nykyinen tilanne eroaa vuodesta 2015 monien muiden asioiden ohella siinä, ettei Venäjän kanssa voi tällä hetkellä neuvotella, Halla-aho sanoo.

– Sen sijaan, että katselemme, mitä Venäjä tekee, meidän pitää itse miettiä, miten reagoimme siihen. Venäjä tarkkailee, miten me reagoimme, pystymmekö me reagoimaan, Halla-aho jatkaa.

Turvapaikanhakija kertoo Venäjän sotilaiden tuoneen hänet rajalle polkupyörän kanssa 2:38
Turvapaikanhakija kertoo MTV Uutisille Venäjän sotilaiden tuoneen hänet rajalle polkupyörän kanssa.

Halla-aho: Suomella on heikkous

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on saapunut tänään 74 turvapaikanhakijaa iltakuuteen mennessä, kertoo rajavartiosto.

– Meillä on se heikkous Suomessa, että meidän on tutkittava niin sanotun pitkän kaavan mukaan jokainen turvapaikkahakemus, joka tänne jätetään. Tämä tekee Suomen ja muutkin EU-maat alttiiksi tämänkaltaiselle vaikuttamiselle, Halla-aho arvioi.

– Jos otamme kaikki ihmiset ikään kuin putkeen, Venäjä huomaa, että tämä toimii ja lähettää lisää. Tänne tulevat ihmiset ovat yhteydessä maanmiehiinsä ja kertovat, miten turvapaikkaprosessiin pääsy sujui. Jos heidän viestinsä on, että se on helppoa, tulee ihmisiä pian lisää, hän jatkaa.

"Jos halutaan heti alkuunsa lopettaa tämä..."

Halla-aho katsoo, että Venäjä haluaa luoda tilanteen, jossa Suomen on humanitäärisistä syistä pakko päästää ihmiset maan rajojen sisäpuolelle.

– Jos halutaan heti alkuunsa lopettaa tämä, pitää lähettää yksiselitteinen viesti sekä Venäjälle että Venäjän kautta Suomeen pyrkiville kolmannen maan kansalaisille, ettei tänne pääse tätä reittiä, Halla-aho sanoo.

Jos Venäjä tavalla tai toisella estää raja-alueella olevia ihmisiä palaamasta Venäjälle, tulee Halla-ahon mukaan nämä ihmiset ottaa Suomeen säilöön.

– Silloin täytyy pitää huoli, ettei näillä ihmisillä ole pääsyä suomalaiseen yhteiskuntaan. Jos he pääsevät osaksi yhteiskuntaa, se ruokkii uutta vastaavaa liikennettä ja luo Venäjälle selkeän kannusteen.

Essayah: Torstaina viesti Venäjälle

Sisäministeriöstä on kerrottu, että rajatilanteen käsittely on siirtynyt huomiseen valtioneuvoston yleisistuntoon. Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) iltapäivälle suunniteltu tiedotustilaisuus rajatilanteesta peruuntui viime hetkellä.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) mukaan käsittely siirtyi, koska tilannekuvassa on tapahtunut muutos.

– Suomella on mahdollisuus sulkea raja joko määräajaksi tai toistaiseksi. Suomella on myös mahdollisuus rajoittaa rajaliikennettä ja keskittää turvapaikkojen hakeminen. Varmasti huomenna pystymme tästä asiasta informoimaan, Essayah sanoo Asian ytimessä -ohjelmassa.

– Huomenna varmasti tulee selkeät viestit. Viesti lähtee sekä Venäjälle että niille, jotka Suomeen ovat pyrkimässä. Totta kai suomalaiselle yhteiskunnalle on myös tärkeä kertoa siitä, että meillä on kaikki keinot käytössä ja niitä käytetään.

Lisää aiheesta Asian ytimessä -ohjelmassa.

Lue myös:

    Uusimmat