Mainos

MTV:n kysely: Työttömyysturvan tiukennukset saavat ymmärrystä kansalta, keinot mietityttävät

2:08

Enemmistö suomalaisista hyväksyy yleisellä tasolla työttömyysturvan ehtojen tiukennukset, mutta käytännön toimenpiteet jakavat mielipiteitä.

MTV:n kyselyssä 24% vastaajista kertoi hyväksyvänsä työttömyysturvan ehtojen kiristyksen yleisellä tasolla. Osittaisen hyväksynnän antoi 40%. Reilu kolmannes jättäisi ehtojen tiukennukset tekemättä. Yhteensä siis yli kaksi kolmasosaa suhtautuu suopeasti siihen, että hallitus pyrkii edistämään työnteon houkuttelevuutta ja työllisyyttä työttömyysturvan ehtoja kiristämällä. 

Lukemat muuttuvat, kun tarkastellaan käytännön ehdotuksia.

Työn vastaanottamisen tiukennukset jakavat mielipiteet

Suomalaisten mielipiteet alkavat jakautua selvemmin kahtia, kun kysytään näkemystä hallituksen esitykseen, jonka mukaan kokoaikaisesta työstä ei enää voisi kieltäytyä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin tarjotun työn palkka ja sen vastaanottamisesta aiheutuvat kulut. 

Kokonaan tai osittain tämän suunnitelman hyväksyy reilu puolet vastaajista, hieman alle puolet sanoo ehdotukselle ei.

Karenssiajan pidennys helpompi hyväksyä

Toinen hallituksen konkreettinen ehdotus on työttömälle määrättävän karenssin eli korvauksettoman määräajan pidennys 60 päivästä 90 päivään, mikäli työtön kieltäytyy työpaikasta. 

Vajaa kolmannes hyväksyisi karenssiajan pidennyksen täysin, melkein kaksi kolmasosaa ainakin osittain. Yli kolmannes taas pitää ehdotusta mahdottomana hyväksyä.

Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy viime tiistain ja perjantain välisenä aikana. Vastaajia verkkopaneelissa oli 1 323 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.