Mainos

MTV selvitti: Kansa myötämielinen yhteiskuntasopimuksen heikennyksille

3:34

Suomalaisilta riittää ymmärrystä mahdollisen yhteiskuntasopimuksen mukanaan tuomille työehtojen heikennyksille. Työajan pidentäminen on helpompi hyväksyä kuin työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen korotukset.

Toteutuessaan yhteiskuntasopimus tai toiselta nimeltään kilpailukykysopimus pidentäisi työaikaa 24 tuntia vuodessa. Ammattiliitot päättäisivät pidennyksen toteutustavasta alakohtaisesti.

Kolmannes MTV:n kyselyyn vastanneista hyväksyisi työajan pidennyksen täysin. Toinen kolmannes hyväksyisi muutoksen osittain ja viimeinen kolmannes ei haluaisi missään tapauksessa pidentää työaikaansa.

Palkansaajalle lisää maksettavaa

Osa työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuista siirrettäisiin yhteiskuntasopimuksessa työnantajalta työntekijälle, eli työntekijän maksut nousisivat. Tämän toivotaan parantavan yritysten kilpailukykyä. Tämän muutoksen hyväksyisi täysin vain noin joka kuudes, osittain maksujen siirron voisi hyväksyä kaksi viidestä. 42 prosenttia vastaajista ei tätä hyväksy lainkaan.

Lomarahojen nipistys jakaa mielipiteitä

Varsin ymmärrettävästi julkisen puolen lomarahojen leikkaaminen määräajaksi jakaa vastaajat kahteen leiriin. Miltei puolet yksityisellä työskentelevistä vastaajista hyväksyy julkisen sektorin lomaraha-alennukset täysin ja osittainkin yli kolmannes. 

Lomaraha-alen kohteilta ei ymmärrystä löydy, 57% ei hyväksy leikkausta lainkaan. Toisaalta yli joka kymmenes luopuisi lomarahojensa kolmanneksesta mukisematta.

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 2.3. – 4.3. välisenä aikana. Siihen vastasi 1.232 henkilöä, jotka ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

2:28

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.