Mainos

MTV:n kuvaaja taltioi harvinaisen lintuvieraan – helsinkiläinen asuinalue tulvii bongareita

1:25

MTV Uutisten tv-kuvaaja taltioi helsinkiläisellä asuinalueella harvinaisen lintuvieraan. Eksoottinen yksilö edustaa mustaleppälinnun itäistä alalajia, jota on tavattu Suomessa tätä ennen vain kerran.

Ensimmäinen havainto linnusta tehtiin joulunpyhinä Helsingin Viikissä, johon se vaikuttaisi asettuneen jonkinlaisen esimerkiksi rakennuksesta tulevan lämpövuodon tuntumaan. Havaintoja on tehty sen jälkeen päivittäin.

– Paikalla on ollut bongareita aamuhämärästä iltapimeään, MTV Uutisten kuvaaja Esa Kurkikangaskertoo.

– Lintu yöpyy kerrostalon lämpövuodossa ja käy päivällä ruokailemassa aina samassa paikassa Vanhankaupunginlahdella.

Mustaleppälintuja pesii Suomessa virallisen arvion mukaan 150-300 paria, mutta phoenicuroides-alalaji sen sijaan on koko Euroopassa hyvin harvinainen. BirdLife-järjestön tiedottajan Jan Södersvedin mukaan yksilöitä harhautuu Eurooppaan vuosittain vain jokunen. Suomessa havaintoja itäisestä punavatsaisesta alalajista on tehty aiemmin vain yksi.

Bongarit ovat kiinnittäneet huomiota linnun kakomiseen, joka on herättänyt huolen sen terveydentilasta.

– Itse en olisi kakistelusta välttämättä niin huolissani. Voi olla, että se liittyy esimerkiksi ruoanpalojen oksentamiseen, BirdLifen Södersved sanoo MTV Uutisille.

– Eksyneen linnun kunto voi tietenkin olla pitkän lentomatkan seurauksena huono, ja sitä kannattaa pitää silmällä. Jos vaikuttaa siltä, ettei se ehdi pois pakkasten alta, niin täytyy harkita sen kiinniottoa ja toimittamista joko Korkeasaareen tai Heinolan lintutarhaan. Päätös on kuitenkin haastava: omille pesimäalueilleen lintua tuskin saadaan koskaan palautettua.

Video yllä: Eksoottinen lintuvieras on houkutellut helsinkiläiselle asuinalueelle runsaasti bongareita. Videolla näkyy myös linnun huomiotaherättävää kakistelua.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja