MTV:n erikoishaastattelu: Kohutun Estonia-dokumentin ohjaaja kertoo rikossyytteeseen johtaneesta selvityksestä: "Voin vain todeta, että Estonian hylyssä on suuri reikä"

Estonian turman uusimmat löydökset – mistä mysteerinen reikä runkoon on peräisin? 6:40
Kuuntele videolta, miten norjalaisdokumentin ohjaaja kertoo Estonian uppoamisen syiden selvittämisestä.

Estonian uppoamisen syistä tehty uusi dokumenttisarja kyseenalaistaa virallisen selityksen Estonian laivaturman syistä. Estonian uppoamisessa 26 vuotta sitten kuoli yli 800 ihmistä.

Dokumentin mukaan uppoamiseen olisi vaikuttanut suuri reikä laivan kyljessä. Samankaltaisia oletuksia oli esitetty jo aiemminkin.

MTV Uutiset tapasi dokumentin ohjaaja Henrik Evertssonin Tukholmassa. Hän kertoo, että ryhmä päätti sukeltaa laivan hylyn viereen, sillä taustatyöt antoivat viitteitä epäselvyyksistä.

– Olemme tehneet tarkkaa tutkimustyötä. Haastattelimme monia eloonjääneitä ja huomasimme, että heidän kertomukset eivät käyneet yksiin sen kanssa, mitä raporteissa tuli ilmi. Pikemminkin näytti siltä, että kyseessä täytyi olla reikä, suuri reikä, joka selittäisi nopean uppoamisen, hän kertoo.

Löytö oli valtaisa yllätys

Evertsson kertoo, että taustatöiden antamista viitteistä huolimatta havainto yllätti.

– Mutta tottakai oli valtava yllätys ja hätkähdyttävää nähdä, kuinka suuresta reiästä oli kyse.

Hän ei ota kantaa siihen, mistä aukko olisi tullut.

– Minun tehtäväni ei ole spekuloida syitä. Voin vain todeta, että Estonian hylyssä on suuri reikä. Miten ja milloin se on tullut, se ei ole minun tehtävä spekuloida. Ohjelmasarjan tarkoituksena on osoittaa, kuinka paljon voimaa ja millaista massaa on tarvittu tuon vahingon aikaansaamiseksi.

Miten reikä olisi voinut pysyä salassa kaikki vuodet?

Jotkut kriitikot ovat todenneet, että mitään dokumentissa olevaa reikää ei ole olemassa. Evertsson kiistää syytökset huijauksesta ja toteaa, että Suomen merivartioston alus Turva vahvistaa heidän olleen Estonian hylyllä.

Hänen mukaansa reiän myöhäinen paljastuminen liittyisi aluksen asentoon meren pohjassa.

– Alus on liikkunut pehmeällä mutapohjalla, jonka vuoksi myös toinen kylki näkyy nyt paremmin. Tämä on tietääkseni ensimmäinen dokumentointi, joka tehdään Estonian styyrpuurin puoleisesta kyljestä, hän sanoo.

Kuitenkin esimerkiksi Kaleva uutisoi Estoniassa olevasta repeämästä jo vuosina 1997, ja asia nousi esiin myös vuonna 2009, jolloin Viro päätti, ettei tutkintaa kuitenkaan aloiteta uudelleen.

Ohjaaja syytteessä kuvausten takia

Estonian ympärille julistettin uppoamisen jälkeen hautarauha, jonka valvonnasta vastaa Länsi-Suomen merivartiosto. Tutkinta hautarauhan rikkomisesta aloitettiin jo viimevuoden syksyllä.

Evertssonia vastaan on asian dokumentin kuvausten johdosta nostettu syyte Göteborgin käräjäoikeudessa hautarauhan rikkomisesta, josta voi Ruotsissa saada sakkoja tai maksimissaan kahden vuoden vankeusrangaistuksen. Ohjaaja itse kiistää syytökset, ja painottaa, että on syytteet kohdistuvat häneen yksityishenkilönä, ei koko dokumenttituotantoon.

– Olemme pyrkineet aiheuttamaan mahdollisimman vähän vahinkoa kaikin puolin, huomioon ottaen hylyn mahdolliset uhrit ja huomioiden sen, että se on monen viimeinen leposija. Pysyttelimme laivan ulkopuolella emmekä käyneet kertaakaan sen sisällä. Pidimme myöskin määrättyä välimatkaa dokumentoinnin aikana, Evertsson kertoo MTV Uutisille.

Estonian uppoaminen arvioidaan uudelleen

Evertsson korostaa Estonian uppoamisen syiden tutkimisen journalistista merkitystä.

– On myös hyvä huomata, että harvaa asiaa on maittemme yhteisessä historiassa spekuloitu yhtä paljon tai mistä on ollut yhtä paljon salaliittoteorioita kuin Estonian uppoamisesta. Tämä voi pitkällä tähtäimellä olla yhteiskunnalle vahingollista. Ja tämän vuoksi on mielestäni tärkeää ja journalistisesti perusteltua tutkia asiaa ja nostaa faktat pöydälle sen sijaan että istutaan ja spekuloidaan.

Discoveryn D-play-palvelussa julkaistussa dokumentissa esitettyjen väitteiden takia Suomen, Ruotsin ja Viron ulkoministerit antoivat yhteisen lausunnon eilen, jonka mukaan Estonian uppoamista koskevat tiedot arvioidaan uudelleen hautarauhaa kunnioittaen.

Lue myös:

    Uusimmat