Estonia-dokumentti: Konemiehet tarkkailivat autokannen valvontakameroita, kunnes pakenivat savupiipusta – yksi laivan viime hetken tapahtumista täysin ristiriidassa onnettomuustutkinnan kanssa

2:19
Mikä oli Estonian ajorampin kohtalo? Katso video tapahtumista yläpuolelta. Video: Discovery

Estonia-dokumentissa silminnäkijät kertovat ristiriitaista tietoa matkustajalautan ajoramppiin liittyen. 

Discoveryn suoratoistopalvelu Dplayn tänään julkaisema Estonia – Mullistava Löytö esittää uusia todisteita ja pohdintoja siitä, miksi matkustajalautta Estonia upposi 28. syyskuuta vuonna 1994.

Tutkivana journalistina saksalaiselle Spiegel Televisionille työskennellyt Jutta Rabe pohtii dokumenttisarjassa sitä, miksi onnettomuustutkintakeskuksen teoriat ovat ristiriidassa silminnäkijöiden tarinoiden kanssa.

Rabe alkoi suhtautua tapahtumiin skeptisesti sen jälkeen, kun hän kuuli konemiehinä työskennelleiden tarinat. Haastatellut konemiehet olivat kaksi viimeistä laivan savupiipun kautta ulos päässyttä.

– He tarkkailivat kameraa, joka kuvasi edelleen ajorampin ovea. He näkivät ajorampin konehuoneesta kameran välityksellä, Rabe kertoo.

Lue lisää: "Oho, sehän on ihan täysin auki" – uusi Estonia-dokumentti kyseenalaistaa laivaturman syyn – mistä alus sai valtaisan reiän kylkeensä?

Rabe kertoo, että konemiesten mukaan rampin ovi ei ollut missään vaiheessa auki. 

– Sivuilta tuli sisään vain vähän vettä, mutta ei niin isoa määrää, että se olisi voinut upottaa laivan. Tämä on täysin ristiriidassa onnettomuustutkintakeskuksen teorian kanssa, Rabe kertoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen loppuraportin mukaan laivan keulavisiiri irtosi noin kello 01.15 ja kaatui eteenpäin vetäen rampin täysin auki. Autokannelle pääsi virtaamaan raportin mukaan tällöin runsaasti vettä.

Katso Raben teoria tapahtumista yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja