Sisäministerin väläyttämä Estonian hautarauhan purkaminen yllätti Ruotsissa: "Oli lähellä, että aamukahvit olisivat menneet väärään kurkkuun"

7:19
Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kommentoi Estonian onnettomuuden mahdollista uutta tutkintaa MTV Uutiset Livessä – samassa lähetyksessä kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoo, miten asiaan on suhtauduttu Ruotsissa.

Vuonna 1994 uponneen autolautta Estonian uudet tutkimukset ja hautarauhasopimuksen väliaikainen purkaminen ottivat tänään merkittävän askeleen eteenpäin, arvioi MTV Uutisten Ruotsin-kirjeenvaihtaja Jukka Lehto

Aiheesta virisi kiivas keskustelu syyskuun lopulla paljastettujen uusien dokumenttitietojen julkaisun jälkeen, mutta se oli Lehdon mukaan ehtinyt jo laantua. 

Tänä aamuna Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg pudotti kuitenkin uutispommin. Damberg sanoi, että uudet sukellukset uponneelle Estonia-alukselle olisi sallittava, jos onnettomuustutkijat vakuuttuvat niiden tarpeellisuudesta.

– Täytyy sanoa, että oli lähellä, että aamukahvit olisivat menneet väärään kurkkuun, kun katsoin SVT:n Morgonstudiota, jolle Damberg antoi kommenttinsa, Jukka Lehto kuvailee.  

Damberg on kertonut olleensa asiasta myös yhteydessä Suomeen ja Viroon, jotka ovat Ruotsin lisäksi osapuolia Estonian hautarauhasopimuksessa.

Omaisten säätiöltä tukea

Dambergin uusi linjaus on herättänyt jälleen vilkkaan keskustelun mediassa.

Estonian uhrien omaisten säätiön puheenjohtajan Lennart Berglund on kommentoinut monen omaisen tukevan uusia tutkimuksia. Säätiö on aiemminkin ollut kriittinen tutkimusten päättämisestä pian onnettomuuden jälkeen ja hautarauhan liian nopeasta julistamisesta.

Myös onnettomuuden aikainen ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén on todennut, että päätöksiä tehtiin ehkä liiankin kiireellisesti kovassa paineessa.

– Alkaa näyttää siltä, että yleinen mielipide on kääntymässä tutkinnan puolelle. Toki pitää muistaa hautarauhasopimuksen muuttamisen vaativan myös muutoksia lainsäädäntöön, Jukka Lehto sanoo. 

Onnettomuustutkijat arvioivat uusia todisteita

Keskustelu Estonian uusista tutkimuksista käynnistyi suoratoistopalvelu DPlayn dokumentista. Kuvamateriaalin mukaan aluksen kyljessä näkyy aiemmin raportoimaton suuri repeämä.

Katso video: Nämä kuvat saivat kolmen maan ulkoministerit reagoimaan – uusista Estonia-paljastuksista väläytetään tutkintaa

2:22

Onnettomuustutkijat Suomesta, Virosta ja Ruotsista selvittävät parhaillaan, pitäisikö Estonian tutkintakomission loppuraportin löydöksiä arvioida uudelleen. Eilen kerrottiin Viron pyytäneen Ruotsia suostumaan uusiin sukelluksiin Estonian hylylle.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla olleen autolautta Estonian onnettomuudessa kuoli 852 ihmistä kuoli ja 137 pelastui. Suurin osa kuolleista oli virolaisia ja ruotsalaisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja