MTV-kysely: Työelämä mullistui – suuret työllistäjät aikovat jatkaa etätöitä: "Tunnin kokous on nyt 50 minuuttia, jotta jaloitteluun jää aikaa"

Suositus etätöiden tekemisestä jäi voimaan – näin isot pörssiyhtiöt noudattavat suositusta 5:26
Suositus etätöiden tekemisestä jäi voimaan – näin isot pörssiyhtiöt noudattavat suositusta.

Suurin osa suurista työnantajista aikoo jatkaa etätöitä hallituksen suositusten mukaan. 

MTV Uutiset kysyi etätyökäytännöistä markkina-arvoltaan 15 suurimmalta pörssiyhtiöltä sekä viideltä suurelta julkisen puolen työnantajalta.

Tällä hetkellä hallitus suosittelee, että työntekoa jatkettaisiin etätyönä kesän yli. Moni yhtiö kertoo seuraavansa hallituksen päätöksiä jatkuvasti.

Poikkeustilanne vaikuttaa yhtiöissä myös heihin, jotka eivät voi tehdä etätöitä. 

– Työpaikalla tehtävät työt pyritään organisoimaan vähemmälle henkilömäärälle. Annamme myös tarkemmat ohjeistukset siitä, miten työ suoritetaan tartuntariski välttäen, esimerkiksi turvavälit huomioimalla, lääkeyhtiö Orionin viestinnästä kerrotaan. 


Hissiyhtiö Kone on puolestaan jakanut Suomen toimistotyöntekijänsä kahteen ryhmään. 

– Tällöin kummallakin ryhmällä on mahdollisuus mennä toimistolle vuoroviikoin, jos sille on selkeä tarve, Koneen viestintäjohtaja Hanna Rutanen kertoo. 

Myös etäyhteydet ovat viimeistään nyt tulleet tutuiksi. Esimerkiksi tietoliikenneyhtiö Elisassa yhteistyötä tehdään videon ja ryhmätyöohjelmien avulla. Lisäksi kaikki kokoukset järjestetään videokokouksina. 

Vain harva kesäloma siirtyy 

Viidestätoista pörssiyhtiöstä ainoastaan kolme kertoo, että koronavirus vaikuttaa heidän kesälomiinsa. Orionin ja Elisan lisäksi Koneen työntekijöiden kesälomat voivat siirtyvät. 

– Pyrimme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman hyvin, ja yksi keino tässä tilanteessa on pyytää toimintamaitamme aikaistamaan lomia siellä, missä se on mahdollista, viestintäjohtaja Hanna Rutanen sanoo. 

Matkustaminen vähenee, etätyöt lisääntyvät 

Etätöiden toimivuudesta kertoo se, että suuret, tuloshakuiset pörssiyhtiöt ovat valmiita jatkamaan nykyisiä etäkäytäntöjä. Lähes kaikki uskovat hyväksi todettujen käytäntöjen säilyvän myös poikkeusolojen jälkeen.

Asuntosijoitusyhtiö Kojamon markkinointi- ja viestintäjohtaja Irene Kantor sanoo, että etätyösuositus on parantanut yhtiön työntekijöiden etätyöskentelytaitoja. 

– Lisäksi etätyöskentelyn tavat monipuolistavat työtapojamme myös poikkeusalan jälkeen. 

Vaikka turhaa työmatkustamista olisi vähennetty yhtiöissä jo aiemmin, uskotaan etätöiden ja toimivaksi todettujen videoyhteyksien vähentävän matkustustarvetta entisestään.

– Arvioidemme mukaan digitaalisten työvälineiden käyttö sekä etätyö lisääntyvät ja työmatkat vähenevät tulevaisuudessa, kertoo Mark Autio energiayhtiö Fortumin viestinnästä. 

– Tietotyön välineet ovat varmasti tämän jälkeen entistä useamalla jokapäiväisessä käytössä, uskoo Keskon henkilöstöjohtaja Matti Mettälä

– Myös lähityöaikaan sopii mainiosti "fifty-sixty"-sääntömme eli tunnin kokous on 50 minuutin mittainen, jotta mielen siirtymiin ja jaloitteluun jää aikaa, Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho kertoo.

Etätyö toiminut myös julkisella puolella

Samaa viestiä kerrotaan julkisen puolen suurilta työnantajilta. Esimerkiksi kovassa hakemuspaineessa oleva Kela kertoo etätyön toimineen hyvin.

– Kelassa noin 5600 henkilöä tekee etätyötä. Esimerkiksi ratkaisutyötä on määrällisesti tehty hyvin ja myös tietojärjestelmät ovat tukeneet tekemistä. Myös sairauspoissaolot ovat olleet vähäisempiä kuin vuosi sitten, Kelan henkilöstöjohtaja Pasi Lankinen kertoo.

Myös mietittävää vielä riittää 

Erityisesti kaupunkien palveluksessa on paljon sellaista henkilöstöä, joille etätyö ei ole mahdollista.

Pitkään jatkuvien etätöiden toimivuutta halutaan lisäksi seurata. Muun muassa Helsingin ja Tampereen kaupungit korostavat tätä vastauksissaan.

– Todennäköisesti etätöitä jatketaan, mutta samalla selvitetään muun muassa vuorotyöskentelymahdollisuuksia. On iso kysymys, voidaanko eri palvelualueilla työskennellä niin pitkään yksinomaan etänä, Tampereen vastauksessa todetaan.

Kaupunkien vastauksissa korostuu myös se, että joidenkin työntekijöiden kesälomien siirtoja joudutaan tekemään.

– Olemme joutuneet rytmittämään henkilöstön lomia sillä tavalla, että pystymme tässä kriisitilanteessa pitämään palvelutoiminnan pystyssä koko kesän, myös heinäkuussa, Helsingin henkilöstöjohtaja Nina Gros sanoo.

– Joissain tehtävissä on lomia aikaistettu jo keväälle, jotta toimintojen lähtiessä käyntiin on henkilöstöä paikalla. Toisaalta hyvinvointitoimialalla voi olla tarvetta lykätäkin lomia kesällä – riippuu epidemian tilanteesta, Turun kaupungin vastauksessa kerrotaan.

Kaikissa julkisen sektorin vastauksissa kerrotaan, että hyviksi todettuja etätyökäytäntöjä jatketaan myös koronakriisin jälkeen.

– Hyvien kokemusten perusteella etätyön määrä tulee varmasti kasvamaan entisestä. Myös fyysistä läsnäoloa vaativia kokouksia mietitään tarkemmin, joten kotimaanmatkat voivat vähentyä entisestään, Verohallinnon hallintojohtaja Tommi Kämpe kertoo.

MTV Uutisten kyselyyn vastasi kaikki 15 markkina-arvoltaan suurinta pörssiyhtiötä eli Stora Enso, Sampo, Kone, Kojamo, Wärtsilä, Elisa, Orion, Kesko, Telia, UPM, Nokia, Nordea, Metso, Neste ja Fortum. Yritysten lisäksi kysyimme asiaa myös Helsingin, Turun ja Tampereen kaupungeilta, Kelasta ja Verohallinnosta. 

Lue myös:

    Uusimmat