MTV-kysely: Joka kolmas on joutunut vähentämään kulutustaan hintojen nousun vuoksi: "Nekin vähentävät, joiden ei olisi pakko"

MTV Uutisten selvityksen mukaan hintojen nousu on vaikuttanut jo joka kolmannen suomalaisen hankintoihin. Yhtä moni pelkää, että nousu johtaa taloudelliseen ahdinkoon.

– Se on todella paljon. Kulutusmenoja rajoittaa tosi paljon se, kuinka paljon kuukaudessa menee velkojen hoitoon rahaa. Pienetkin muutokset hinnoissa aiheuttavat aika isoja ongelmia eikä niitä kovin nopeasti ratkaista, kertoo johtaja Minna MattilaTakuusäätiöstä.

– Heidän joukossaan on keskipalkkaisia ja eläkeläisiä sekä nuoria, joiden tulo kehitys ei ole kovin pitkällä. Tilanne on todella hankala erityisesti kaikille niille, joilla on pätkätöitä.

Kyselyyn vastanneista lähes 1500:sta suurin osa arvioi, että kulutusmahdollisuudet pienenevät lähitulevaisuudessa.

– Osalla tilanne on se ettei säästöjä ole, kun taas osalla säästöt on kiinni asunnossa tai osakkeissa eikä niitä voi nopeasti purkaa. Eikä lisävelka kannata nyt, jos korot vielä nousevat.

Hintojen nousu vähentää merkittävästi kulutusta

Suurin osa suomalaisista aikoo pienentää kulutustaan, jos hinnat jatkavat nousuaan.

– Kaksi vuotta on hyvin erikoista aikaa eletty, niin on tosi ymmärrettävää, että kaikki kiristävät. Kyllä se huomattiin viime lamankin aikana, että nekin vähensivät kulutusta, joilla ei ollut mitään hätää, kun työpaikat säilyivät.

Mattila sanoo, että nyt niillä suomalaisilla, joilla raha ei ole kovin tiukassa voisivat pohtia, onko oma kulutus kohtuullista.

– Kulutuksen vähentämisen ei tarvitse olla niukustelua vaan tämän ajan valintakysymys.

– Nyt voi olla helpompi luopua joistain asioista kuten matkustamisesta, kun on jo totuttu, että sille voi löytyä joitain muita vaihtoehtoja, päättää Mattila.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja