Mainos

MTV kokosi listan: Tähän kaikkeen kannattaa varautua alkuviikon lakoissa – monet yksityiskohdat selviävät kuitenkin vasta lakon alkaessa

7:16

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa poliittista työtaistelua, jolla vastustetaan hallituksen esittämää irtisanomislakia. MTV Uutiset koosti, mihin asioihin lakko voi vaikuttaa suurissa kaupungeissa.

Yllä olevalta videolta voit katsoa Huomenta Suomen keskustelun aiheesta. 

Kuntatyönantajien kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen muistuttaa MTV Uutisten haastattelussa, että lakon vaikutuksia on etukäteen vaikea arvioita eri kunnissa. 

– Ruokahuollossa saattaa olla suuriakin vaikeuksia. Useissa tapauksissa lapsia on kehotettu ottamaan eväät mukaan. Kyllä tämä on vakava paikka, Jalonen arvioi lakon vaikutuksia. 

JHL:n lakko alkaa huomenna maanantaina 22.lokakuuta klo 00.00, ja jatkuu tiistaihin 23.lokakuuta klo 24.00 saakka. MTV Uutiset kertoi aiemmin tänään, kuinka esimerkiksi Eteläisen kylässä Hämeenlinnassa yrittäjä päätti ruokkia kaikki lähikoulun oppilaat lakon aikana. 

Helsinki

Helsingissä JHL:n lakko vaikuttaa kaupungin toimialojen ja liikelaitosten palveluihin. Vaikutukset näkyvät kaupungin siivous- ja kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuritoimessa.

Konkreettisimmin lakko näkyy Jalosenkin mainitsemassa koulujen ja päiväkotien ruokahuollossa. MTV Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla, että Helsingin Palvelukeskus pyrkii turvaamaan lasten ruokailut. 

Helsingin kaupungin nettisivujen mukaan päiväkodeissa, kouluissa, lukioissa ja Stadin ammatti-ja aikuisopistossa kaikille lapsille, koululaisille ja opiskelijoille tarjotaan lounas tai eväslounas. 

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalla lakko voi vaikuttaa joihinkin toimintoihin Helsingissä. Kirjastot, nuorisotalot ja museot eivät kuulu lakon piiriin. 

Espoo

Espoossa lakon vaikutukset näkyvät ruokahuollossa Helsinkiä enemmän. Espoon kaupungin nettisivulla kerrotaan, että päiväkoti- ja ryhmäperhehoitolasten vanhempia pyydetään varamaan lapsilleen eväät mukaan. Osaan päiväkoteja ei pystytä toimittamaan lainkaan ateriapalveluja. 

Myös koululaisten vanhempia kehotetaan varamaan lapsille eväät mukaan.  Osaan kouluista toimitetaan kevyt evästarjoilu ilman erityisruokavalioita ja muissakin kohteissa ruokalistat ja palvelut ovat rajattuja.

Lakko voi vaikuttaa myös muihin ateriapalveluihin. Lakisääteiset hoivapalvelut ja kotiateriat toimitetaan kuitenkin normaalisti, kaupunki tiedottaa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

0:55

Vantaa

Vantaa selvittää edelleen lakon vaikutuksia varhaiskasvatuspalvelujen ateria- ja siivouspalveluihin. 

Huoltajien kannattaa varautua pakkaamaan varhaiskasvatuksessa oleville lapsille mukaan nimellä varustetut eväät, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä eikä lämmittämistä, kertoo kaupunki nettisivuillaan

Erityisruokavaliota noudattaville lapsille suositellaan pakkaamaan mukaan sellaiset eväät, jotka vastaavat lapsen ravintotarvetta koko päivän ajan.

Myös koululaisille ja oppilaitosten oppilaille ja opiskelijoille suositellaan varaamaan mukaan eväät maanantaiksi ja tiistaiksi. Vantaan kaupungin nettisivuilla löytyy lista kouluista ja päiväkodeista, joissa on todennäköisesti tarjolla lounasta lakosta huolimatta. 

Turku

Turussa koululaisten ja päiväkotilasten vanhempia pyydetään laittamaan lapsille eväät mukaan, käy ilmi kaupungin nettisivuilta. Vanhempia pyydetään myös harkitsemaan, olisiko mahdollista tarjota päivähoidossa olevalle lapselle aamupalaa kotona.

Myöskään osassa lukioita ja ammatti-instituutin koulutaloja ei pystytä tarjoamaan aterioita lakon aikana. 

Lakko ei vaikuta vanhuskeskusten, vammaispalveluiden, asumis- ja päihdepalveluiden tai Mäntymäen sairaala-alueen ruokapalveluihin. Myös kotiateriat toimitetaan Turussa normaalisti.

Tampere

Tampereen kaupungin nettisivuilta käy ilmi, että ruokalistassa on muutoksia eikä erityisruokavalion mukaisia ruokia ei pystytä kaikkialle toimittamaan. Lämpimässä säilyvien omien eväiden mukaanottaminen on suositeltavaa.

Kaupungin nettisivuilta löytyy lista esiopetusryhmistä ja kouluista, joihin lakko ei vaikuta. Muissa kouluissa ja oppilaitoksissa suositellaan, että oppilaat ottavat mukaan lämpimässä säilyvät eväät. Omien eväiden täydennykseksi on tarjolla mehukeittoa tai mehua, hedelmiä ja leipää. 

Oulu

Oulussa ateriapalvelut toimitetaan kaikkiin päiväkoteihin. Ruokalistaan voi kuitenkin tulla muutoksia, kaupunki kertoo. 

Ruoan jakelussa päiväkodeissa sekä jälkien siivoamisessa saattaa olla häiriöitä, vaikka ruoka päiväkoteihin toimitetaan. Kaupunki kehottaa vanhempia harkitsemaan lasten päivähoidon järjestämistä muulla tavoin maanantaina ja tiistaina, mikäli mahdollista. 

Ikäihmisten ja vammaispalveluiden yksiköihin sekä kaupunginsairaalaan ruoat toimitetaan normaalisti. Samoin kotiateriat ikäihmisille toimitetaan tavalliseen tapaan. 

Moni asia yhä epäselvä

Monet lakon vaikutukista ovat kuitenkin vielä epäselviä. Oman kaupungin tilannetta kannattaa seurata oman kotikaupungin nettisivulta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja