Mainos

Turussa lapset ja nuoret ilman lämmintä ruokaa loppuviikon ajan – kaupunki järjestänyt välipalaa: ”Eivätpä ne kummoisia olleet”

Turussa alkoi tänään ammattiliitto Jytyn ja hyvinvointialojen JHL:n yhdessä järjestämä kolmipäiväinen lakko. Työseisauksella vastustetaan Pääosin Turun kaupungin omistaman Arkean aikeita vaihtaa yli tuhannen työntekijän työsopimukset halvempiin.

Lakon vuoksi noin 20 000 turkulaisten päiväkotien sekä koulujen lasta ja nuorta jää ilman lämmintä ruokaa loppuviikon ajaksi. Turkulaisen alakoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan mukaan lakosta ei toistaiseksi ole koitunut suurta vaivaa, mutta ratkaisu on löydettävä nopeasti.

Turkulaisen Aunelan koulun vanhempainyhdistys ry:n puheenjohtajan Katri Kankareen mukaan vanhemman näkökulmasta lakosta ei toistaiseksi ole ollut juurikaan suurta päänvaivaa.

– Lapsillehan tämä tuo vain niin sanottua pientä ekstraa koulupäivään. Oma lapseni ei ole ollut lainkaan pahoillaan, että kouluun saa vähän jotain herkkuakin mukaan, Kankare naurahtaa.

Turun kaupungin tiedotteen mukaan, kaupunki ja Arkea Oy tekevät parhaansa lasten ja nuorten ruokailun järjestämiseksi lakon aikana. Kaupunki ja Arkea pyrkivät toimimaan niin, että lakon vaikutukset olisivat mahdollisimman vähäisiä lapsille ja nuorille, tiedotteessa todetaan niin ikään.

Turun kaupunki on lisäksi tiedottanut Wilma-viesteillä lasten vanhempia lakon tiedossa olevista vaikutuksista.

Turun päiväkodeissa ja kouluissa kerrotaan olevan hyvin säilyvää ruokaa varattuna kolmeksi päiväksi, jonka lisäksi Arkea pyrkii järjestämään ruokailun eväillä. Kaupunki kuitenkin kehottaa edelleen vanhempia järjestämään nuorille omia eväitä.

”Pillimehua, välipalakeksi ja näkkileipää”

Kankareen oma lapsi kertoi äidillensä saaneensa tänään Aunelan koululla pillimehun, jonkinlaisen välipalakeksin sekä näkkileipää.

– Eipä ne kummoiset ole olleet, eli omat eväät on siis ehdottomasti otettava mukaan. Lisäksi pitää katsoa tarkkaan, että aamupala tulee syödyksi, Kankare toteaa.

Kiinteistö- ja ruokapalveluyhtiö Arkea toimittaa ateriat Turun kaupungin päiväkoteihin, perus- ja ammattikouluihin sekä lukioihin. Lakon kerrotaan vaikuttavan myös kiinteistönhoitoon ja siivoukseen. Kankareelta riittää ymmärrystä lakkoilijoille toivoen kuitenkin samalla, että lämmintä ruokaa olisi tarjolla maanantaista alkaen.

– Minä en tykkää siitä, että viedään vielä etuuksia pois jo ennestään pienistä jutuista. Mielestäni lakko on ihan paikallaan tuossa kohtaa. Kyllä kolmen päivän ajan voi tehdä lapselle eväät mukaan. Mutta jos tämä jatkuu pidemmälle, niin sitten pitää miettiä lapsen jaksamista koulupäivän aikana, Kankare lisää.

Omalle lapselleen Kankare kertoo antaneensa mukaan leipää, pillimehua, smoothieta sekä mustikkakeittoa.

Lakko laajenee myös kaupungin vuorohoitopäiväkoteihin

Noin klo 16 keskiviikkona päivitetyn kaupungin tiedotteen mukaan JHL:n lakko laajenee koskemaan myös Turun kaupungin vuorohoitopäiväkoteja, joihin Arkea toimittaa myös ruuat. Vuorohoitopäiväkodit JHL rajasi aiemmin lakon ulkopuolelle.

Kaupunki kertoo sopineensa keskiviikkoiltapäivän aikana Fazerin Food Servicen kanssa, että yritys hoitaa vuorohoitopäivähoidon ruokailun torstaina päivällisestä alkaen. Vuoropäivähoitoon meneville lapsille suositellaan kuitenkin omia eväitä, jos lapsi menee hoitoon ennen päivällistä.

Turun kaupunki kutsuu lakkoa laittomaksi jo eilen julkaistussa tiedotteessa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja