Mainos

Näin lakko sekoittaa tämän päivän: Kouluissa ja päiväkodeissa syödään eväitä, siivouksetkin myöhässä

1:49

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n poliittinen työtaistelu vaikuttaa tänään muun muassa päiväkotien ja koulujen ruokapalveluhin. Lisäksi se sulkee liikunta- ja urheiluhalleja sekä kulttuurilaitoksia.

Osassa maan päiväkodeista ja kouluista on syytä varautua päivään jälleen tänään omin eväin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kaksipäiväinen poliittinen lakko osuu noin 50 kuntaan, esimerkiksi lähes kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin.

Kuntien sisällä lakon vaikutusten näkymisessä on suuria eroja.  Esimerkiksi Jyväskylässä ja Turussa vanhempia on pyydetty pakkaamaan lapsilleen eväät mukaan, toisaalla lakko ei taas juurikaan vaikuta koulujen ja päiväkotien arkeen.

JHL vastustaa lakolla hallituksen esittämää irtisanomislakia. Lakossa on mukana yli 10 000 työntekijää.

Jyväskylässä tarjotaan hätäruokaa

Esimerkiksi Jyväskylässä monilla lapsilla on eilisen tapaan tänäänkin eväspäivä. Kaupunki pyrkii kuitenkin tarjoamaan hätäruokaa niille päiväkotilapsille ja koululaisille, joiden eväät ovat kovin niukat tai puuttuivat kokonaan.

Jyväskylän perusopetuksen palvelujohtaja Tuija Rasinen kertoo, että eväiden tarpeesta informoitiin vanhempia viime viikon lopulla ja asiasta tuli tuolloin myös paljon soittoja.

Muutama perhe on Rasisen mukaan Jyväskylän alueella ilmoittanut, ettei lapsi voi tulla lakkopäivinä kouluun. Syynä on se, että lapsen terveydentila vaatii lämpimän aterian ja valvotun ruokailun, johon voi liittyä esimerkiksi sokerin mittausta. Rissanen kertoo, että kouluja on ohjeistettu myöntämään tarvittaessa poissaololupia.

Oulussa ollaan syyslomalla

Oulussa koululaiset ovat syyslomalla, ja kaupunki on tiedotteessa pyytänyt, että vanhemmat harkitsisivat myös nuorempien lasten hoidon järjestämistä lakkopäivinä muulla tavoin kuin päiväkodissa.

Päiväkotilapsista on syysloman aikaan poissa yleensäkin 30–50 prosenttia, kertoo Oulun varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen. Hoidossa olevien ei hänen mukaansa kuitenkaan tarvitse turvautua eväisiin, vaan tarjolla on lämmin ruoka, joka syödään kertakäyttöastioilta.

Espoossa hätäeväänä kaurapuuroa ja mehukeittoa

Helsingissä 30 koulussa tai oppilaitoksessa sekä 86 päiväkodissa peruslounaan sijaan tarjolla on eväslounas, kertoo kasvatus ja koulutus -toimialan johtaja Liisa Pohjolainen. Eväslounaaseen sisältyy muun muassa ruisleipää ja jogurttia. Ainoastaan erityisruokavalioisille lapsille oli pyydetty tuomaan eväät kouluihin ja päiväkoteihin.

Sen sijaan esimerkiksi Espoossa Lintuvaaran koulussa oppilaita oli ohjeistettu ottamaan eväät mukaan. Rehtori Paula Turkkilan mukaan eväät puuttuivat eilen vain arviolta 15 lapselta.

– Olimme varanneet hätäevästä, kaurapuuroa ja mehukeittoa, Turkkila kertoo.

Onko uimahallisi auki?

Lakon vaikutukset näkyvät tänään tiistaina paitsi koulujen ja päiväkotien ruokailuissa myös kaupungin siivous- ja kiinteistöhuollossa sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuritoimessa.

Helsingissä esimerkiksi Pirkkolan uima- ja palloiluhalli ja Jakomäen uimahalli ovat kiinni, mutta koululaisuinnit järjestetään molemmissa uimahalleissa.

Loppuviikolla lakkoillaan muun muassa sahoilla

Vartiointialan sovittelu päättyi eilen tuloksettomana, tiedottavat Palvelualojen ammattiliitto ja Palvelualojen työnantajat. Huomenna keskiviikkona alkaa koko vartiointialaa koskeva lakko.

Sähköliiton mekaanisen metsäteollisuuden sopimusalalla ja erityisaloilla työskentelevät jäsenet liittyvät puolestaan Teollisuusliiton poliittiseen lakkoon ylihuomenna torstaina. Nelipäiväinen lakko näkyy käytännössä sahoilla ja vaneritehtailla.

Sähköliiton tiedotteen mukaan kolmipäiväisellä lakolla puolustetaan työntekijöiden irtisanomissuojaa hallituksen ajamaa irtisanomislakia vastaan.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja