MTV Kankaanpäässä: Terroririkoksista epäillyt veljekset tunnettiin pikkukylällä hiljaisina nuorina miehinä – "En millään voi uskoa, että he olisivat suunnitelleet tekevänsä terrori-iskun"

5:08
Katso video: MTV Uutisen rikostoimittaja raportoi Kankaanpäästä – näin paikalliset kertoivat epäillystä viisikosta

Lauantaisena pakkaspäivänä Kankaanpään pikkukaupungissa on hiljaista. Vajaan 13 000 asukkaan kaupungissa on eilen kuultu uutiset, joiden mukaan poliisi epäilee viiden paikkakunnalta kotoisin olevan miehen muodostavan radikaalin äärioikeistoryhmittymän, jonka epäillään suunnitelleen terroristista tekoa.

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut mitään enempää epäiltyjen mahdollisesta kohteesta tai kohteista.

23-26-vuotiaat epäillyt ovat kaikki kantasuomalaisia, kotoisin Kankaanpään seudulta ja he asuvat yhä alueella.

Heidät vangittiin perjantaina epäiltyinä terroriteon suunnittelusta. Lisäksi heitä epäillään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Epäillyt otettiin kiinni tiistaiaamuna isoissa poliisioperaatioissa. Poliisi teki myös samana päivänä kotietsintöjä miesten luona.

– Onhan se järkyttävää kuulla, että tällainen porukka asuu tällä seudulla. Toistaiseksi tiedetään kuitenkin hyvin vähän siitä, mitä he oikein suunnittelivat, vanhempi paikkakunnalla asuva pariskunta sanoo MTV Uutisille.

Viimeinen tapaaminen viikonloppuna

Kankaanpäässä käy nopeasti selville se, että paikalliset eivät halua puhua asiasta medialle nimillään eikä kuvillaan. Muutama sanoo sen olevan myös turvallisuusasia.

Osa ihmettelee, miksi asiasta pitää edes puhua.

Keskustassa kahvilla oleva nuori mies kertoo tavanneensa yhden epäillyistä viimeksi viime viikonloppuna paikallisessa ruokaravintolassa.

– Juttelimme muutaman sanan, ei siinä ollut mitään erikoista. Tunsin koko sen porukan. He olivat tiivis viisikko ala-asteelta lähtien. Kyllä täällä yleisesti tiedettiin, että heillä on äärioikeistolaisia ajatuksia. Heistä puhuttiin usein Kankaanpään natseina, mies tietää.

Epäillyt ovat käyneet peruskoulunsa Kankaanpäässä ja ainakin osa on opiskellut itselleen ammatinkin paikkakunnalla.

– He kävivät töissä ja useampi heistä työskenteli metallialalla. Olin heistä yhden kanssa jonkin aikaa samassa työpaikassa, yksi mies kertoo.

Vihamielisiä maahanmuuttajia kohtaan

Terroririkoksista epäiltyjen äärioikeistolaisista ajatuksista tiedettiin, mutta heitä ei tunnettu väkivaltaisina. Toisaalta kolme epäillyistä on kukin aiemmin tuomittu pahoinpitelystä.

– Välillä olimme baarissa ja karaokea laulamassa yhtä aikaa. He olivat ihan normaalin oloisia noina iltoina, eräs nuori mies kertoo.

Viisikon kuvaillaan suhtautuneen vihamielisesti maahanmuuttajiin eivätkä asenteet ulkomaalaisia kohtaan jääneet ulkopuolisiltakaan huomaamatta.

– Asenne kävi ilmi heidän puheistaan. Epäillyille oli myös tärkeää käydä itse töissä, koska he kritisoivat ulkomaalaisia, jotka eivät tehneet töitä.

Isot takavarikot

Poliisi kertoi eilen, että se käynnisti miehiä kohtaan tutkinnan jo joulukuussa 2019. Tuolloin miehiä epäiltiin ampuma-aserikoksesta.

Heiltä takavarikoitiin kotietsintöjen yhteydessä huomattava määrä ampuma-aseita, patruunoja ja räjähteitä. Epäillyt ovat olleet sen jälkeen poliisin tarkassa seurannassa.

– Se tutkinta silloin oli todella suuri yllätys. Ehkä tämä eilen tietoon tullut tutkinta ei sen takia enää yllättänyt niin paljon, koska oli ollut tämä aiempi aseisiin liittyvä juttu, Kyläkauppa Wihtiksen kauppias Taina Roskala kertoo.

Kyläkauppa sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä Kankaanpään keskustasta, pienessä Vihteljärven kylässä. Täältä, maaseudun keskeltä, kaksi epäillyistä on kotoisin.

He ovat veljeksiä ja toinen asuu tiettävästi edelleen kylällä.

– Tuntuu todella pahalta poikien perheen puolesta. Heidän vanhempansa ovat tuttuja kaupalta ja he ovat oikein mukavia, normaaleja ihmisiä, Roskala kertoo.

Toisaalta kyläkauppias ei olisi ikinä voinut uskoa, että hänen lapsista saakka tuntemiaan poikia epäillään nyt terrorikoksista.

– Veljekset kävivät silloin tällöin kaupalla ja he käyttäytyivät aina hyvin. He olivat hiljaisia. Päälle päin heistä ei huomannut tällaisia äärioikeistolaisia ajatuksia, vaikka olinkin kuullut, että heillä olisi sellaisia.

"Terrorisuunnitelmat kuulostavat uskomattomilta"

Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää kuuli terroriepäilyistä eilen samaan aikaan kuin muukin Suomi. Hetkeä myöhemmin selvisi, että epäillyt ovat paikkakuntalaisia.

– Olihan se aika iso yllätys ja järkytys. Itse en tunne tai tiedä näitä epäiltyjä. Poliisi selvittää nyt tarkemmin mistä on kyse, hän sanoo.

Epäillyt tuntenut mies ei ollut yllättynyt siitä, että viisikolla oli aseita hallussaan, mutta poliisin väittämät terrorisuunnitelmat kuulostavat hänestä uskomattomilta.

– En millään voi uskoa, että he olisivat oikeasti suunnitelleet tekevänsä terrori-iskun. Voihan olla, että heitä epäillään tällaisista rikoksista vain siksi, koska heillä oli niin paljon erilaista aseistusta, hän miettii.

Poliisin mukaan epäillyt edustavat hyvin äärimmäistä akselerationistista äärioikeistolaisuuden suuntausta. Se tuli yllätyksenä epäillyt tunteneille.

– Eivät he vaikuttaneet olevan niin yhteiskuntavastaisia kuin nyt väitetään.

Viime syksynä kolme heistä perusti yhdistyksen, jonka "tarkoituksena on kohottaa jäsentensä fyysistä kuntoa ja terveyttä sekä herättää heissä oikeaa urheiluhenkeä ja pysyvää  kamppailulajeihin sekä luoda harrastukselle sopiva ympäristö".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja