Kankaanpään tutkinta ensimmäinen äärioikeistoa koskeva terrorismitutkinta Suomessa, kaikki viisi epäiltyä vangittu

3:46
Näin Suojelupoliisi kuvailee terrorismista epäiltyjen radikaalia äärioikeistolaista ideologiaa: "Pyrkivät kiihdyttämään yhteiskunnan romahtamista"

Lounais-Suomen poliisi järjestää kello 18 alkaen tiedotustilaisuuden tänään ilmi tulleesta terrorismiepäilystä. MTV Uutiset lähettää infon suorana tässä artikkelissa ja MTV Uutiset Livessä.

Porin poliisilaitoksella järjestettävässä tilaisuudessa ovat paikalla tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom sekä suojelupoliisin asiantuntija, erikoistutkija Eero Pietilä.

Seuraamme tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä:

Kello 18.35: Tilaisuus on nyt päättynyt.

Kello 18.32: Kansainvälisesti ottaen äärioikeistolainen terrorismi on noussut viime vuosina ja Euroopassakin on ollut tapauksia viime vuosina. Myös Suomessa ideologia, jossa terroristista äärioikeistolaisuutta ihannoidaan, on ollut kasvussa. Siksi Pietilän mukaan tapaus "ei tullut varsin suurena yllätyksenä".

Kello 18.25: Poliisin mukaan osa epäillyistä tuntee toisensa pidemmältä aikaväliltä. Poliisi mukaan keskeiset henkilöt on nyt vangittuna. Poliisi ei kuitenkaan ota kantaa siihen, liittyykö tapaukseen muita henkilöitä tai kytköksiä. Poliisi ei ota kantaa myöskään siihen, onko lisää kiinniottoja tiedossa.

Kello 18.23: Suojelupoliisin mukaan tapaus on ensimmäinen äärioikeistoa koskeva terrorismitutkinta Suomessa. Vaikka tutkittava rikoskokonaisuus on poikkeuksellinen, se ei kuitenkaan nosta terrorismin uhkatasoa.

Kello 18.18: Seuraavaksi siirrytään median kysymyksiin. Ensi kysytään yksityiskohtia epäiltyjen kohteesta tai kohteista. Niitä ei voida kuitenkaan avata esitutkinnan ollessa alkuvaiheessa. Lisäselvityksiä kaivataan.

Kello 18.16: Komisario Marko Luotosen mukaan kiinniotot sujuivat rauhallisesti, eikä kukaan loukkaantunut. Kiinniotot tapahtuivat varhain tiistaiaamuna. Neljä otettiin kiinni Kankaanpään seudulta ja yksi Tampereelta.

Kello 18.12: Esitutkinnan kohteena oleva ryhmä edustaa hyvin äärimmäistä akselerationistista äärioikeistolaisuuden suuntausta. Akselerationismissa pyritään kiihdyttämään yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa väkivaltaa terrori-iskujen avulla. Kankaanpään ryhmä ei kuitenkaan nosta terrorismin uhkatasoa Suomessa. Kansalaisilla ei ole syytä pelätä äärioikeistolaista terrorismia Suomessa, vaikka esiin noussut tapaus saattaakin huolettaa. Poliisin mukaan ryhmällä ei ole yhteyttä mihinkään järjestäytyneeseen julkiseen äärioikeistolaiseen toimintaan.

Kello 18.10:Poliisin käsityksen mukaan miehet muodostavat radikaalin äärioikeistoryhmittymän, jonka epäillään suunnitelleen terroristista tekoa. Poliisi käynnisti rikoskokonaisuuteen liittyvän tutkinnan toimet jo joulukuussa 2019. 

Tällöin miehiä epäiltiin törkeästä ampuma-aserikoksesta, ja heiltä takavarikoitiin kotietsintöjen yhteydessä huomattava määrä ampuma-aseita, patruunoja ja räjähteitä. 

Joukko on tämän jälkeen ollut poliisin tarkassa seurannassa, minkä aikana poliisi on muun muassa seulonut ja tutkinut epäiltyjen tietoteknisistä laitteista löytynyttä materiaalia ja selvittänyt materiaalin merkitystä rikoskokonaisuudessa.

Epäillyt otettiin kiinni Lounais-Suomen ja Helsingin poliisilaitosten sekä Keskusrikospoliisin yhteistyöllä tämän viikon tiistaina, jolloin poliisi myös teki kotietsintöjä epäiltyjen luona. 

Tässä vaiheessa pääasiallisia tutkittavia rikosnimikkeitä ovat:

  • Terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä ampuma-aserikos
  • Terroristisessa tarkoituksessa tehty tahallinen räjähderikos
  •  Terroristisessa tarkoituksessa tehtävä rikoksen valmistelu
  • Terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä varkaus

Kello 18.03: Tiedotustilaisuus alkaa. Kaikki viisi henkilöä, joita esitettiin vangittavaksi on vangittu.

MTV Uutiset selvittää tietoja terroriepäilystä myös omista lähteistään. Voit lukea viimeisimmät tiedot alta löytyvistä jutuista:

3:22
Katso myös: Tämä kaikki terroristiepäillyistä tiedettiin tänään iltapäivällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja