Kankaanpään terrorismi­epäily on poikkeuksellinen – suojelupoliisin apulaispäällikkö avaa, miten äärioikeistolainen propaganda leviää Suomeen

2:43
Millainen uhka kotimainen terrorismi tällä hetkellä on? Näin suojelupoliisin apulaispäällikkö vastaa

Äärioikeistolaisen liikehdinnän voimistuminen on heijastunut myös Suomeen. Uhkana nähdään verkossa tapahtuva toiminta, jolla on olennainen rooli radikalisaatiossa.

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi perjantaina viisi 1990-luvulla syntynyttä miestä epäiltynä terrorismirikoksista Suomen historian ensimmäisessä äärioikeistoon liittyvässä terrorismitutkinnassa.

Suojelupoliisin apulaispäällikkö Jonna Turusen mukaan tapaus on poikkeuksellinen.

– Ylipäätään terrorismirikosten esitutkintoja meillä on hyvin vähän. Nyt on kyseessä ensimmäinen äärioikeistoon liittyvä terrorismirikostutkinta, Turunen kommentoi Kymmenen uutisten haastattelussa perjantaina.

Epäilyiden muodostama niin sanottu "Kankaanpään ryhmä" edustaa hyvin äärimmäistä äärioikeistolaisuuden suuntausta, jossa nyky-yhteiskunta nähdään vihollisena.

Turusen mukaan toiminta tapahtuu salassa ja erillään järjestäytyneestä äärioikeistosta.

– Äärimmäinen äärioikeiston ideologinen suuntaus, joka pyrkii tuhoamaan yhteiskuntaa ja viime kädessä tekee jopa terrori-iskuja.

Propaganda leviää verkossa kansainvälisesti

Äärioikeistolaisen liikehdinnän voimistuminen on heijastunut myös Suomeen. Uhkana nähdään verkossa tapahtuva toiminta, jolla on olennainen rooli radikalisaatiossa.

– Siellä kansainvälisesti pystyy verkostoitumaan ja jakamaan propagandaa ja yllyttämäänkin sitten toimintaan, väkivaltaisuuksiin.

Keinot voivat olla Turusen mukaan hyvinkin samanlaisia, kuin ääri-islamistisilla terroristeilla.

– Keskeistä ehkä on, että kansainvälisyys mahdollistaa sen, että verkostot ovat helposti löydettävissä ja siellä sitten pystytään sitä propagandaa jakamaan ja tukemaan ja edistämään sitä kautta terroristista toimintaa.

Ryhmä ei vaikuta suojelupoliisin terrorismin uhka-arvioon, joka on ollut neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonnut. Supon mukaan tutkinta on jo huomioitu uhka-arviossa, ja se on keskeisesti vaikuttanut siihen.

Poliisin mukaan miehiin kohdistuneet tutkintatoimet alkoivat jo joulukuussa 2019. Silloin heitä epäiltiin törkeästä ampuma-aserikoksesta, ja heiltä takavarikoitiin kotietsintöjen yhteydessä huomattava määrä ampuma-aseita, patruunoja ja räjähteitä. Sen jälkeen joukko on poliisin mukaan ollut tarkassa seurannassa.

Nyt pääasiallisia tutkittavia rikosnimikkeitä ovat tässä vaiheessa terroristisessa tarkoituksessa tehdyt törkeä ampuma-aserikos, tahallinen räjähderikos, rikoksen valmistelu sekä törkeä varkaus. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja