Mainos

MTV Alabamassa: Täällä kuunnellaan Jumalaa ja Trumpia – suosikkipoliitikon ahdistelukohua pidetään poliittisena ajojahtina

2:09

Alabaman osavaltiota republikaanisempaa paikkakuntaa saa etsiä. Raamattuvyöhykkeeksikin kutsutun osavaltion senaattorin paikka on joulukuun vaaleissa jaossa, mutta paikallisten suosikki, republikaani Roy Moore, on pulassa.

– Tämä on poliittinen ajojahti. Moore on herrasmies ja hän on ollut Alabamassa tuomarina. Hänellä on hyvä kristityn moraali ja arvot, sanoo Scott Holcomb, Gadsdenin pikkukaupungissa.

Ainakin yhdeksän naista syyttää julkisesti Moorea naisten ja tyttöjen seksuaalisesta ahdistelusta 70-80-luvun vaihteessa. Gadsdenista poliittisen uransa aloittanut Moore on kansallisestikin tunnettu abortti-oikeuden, homoseksuaalien ja muslimien vastustaja. Hänet on erotettu tuomarin tehtävistä kahdesti muun muassa rasistisuuden vuoksi.

Moni paikallinen ei kuitenkaan tuoreisiin ahdistelusyytöksiin usko. Heistä ahdistelusta julkisesti puhuminen juuri ennen vaaleja on poliittisesti motivoitua.

– Uskon koko sydämestäni, että naiset valehtelevat. Moore on hyvä kristitty, mutta häntä ei haluta Washingtoniin. Siitä tässä on kyse, Holcomb painottaa.

Rahahanat menivät kiinni

Ahdistelukohusta säikähtänyt republikaanien kansallinen komitea on sulkenut Mooren kampanjan rahahanat. Republikaanijohto haluaa Mooren ulos kisasta, jotta he voivat tuoda tilalle vielä toisen ehdokkaan. Jopa oikeusministeriä, Alabaman entistä senaattoria Jeff Sessionsia, on kosiskeltu palaamaan senaattorikisaan.

Viimeisimmissä kannatuskyselyissä demokraattien ehdokas Doug Jones on ottanut kohussa rypevää Moorea kiinni.

Monelle alabamalaiselle liberaali demokraatti on epäilyttävää republikaania pahempi vaihtoehto – syytöksistä huolimatta.

– Tuntuu pahalta naisten puolesta, jos ahdistelut tapahtuivat, mutta minusta nyt ei ole sopiva aika. Jos heillä on ollut ongelmia hänen kanssaan, ne olisi pitänyt hoitaa jo, sanoo Elizabeth Howard.

Osa alabamalaisista toivoisi presidentti Donald Trumpilta vahvempaa tukea Moorelle. Trump sanoi torstaina, että alabamalaiset saavat päättää Mooren kohtalosta.

– Toivon ja uskon, että presidentti Trump antaa vielä tukensa Moorelle, kun Moore valitaan tehtävään, toteaa Holcomb.

Osa paikallisista ei usko ahdistelusyytöksiin lainkaan, koska ne julkaisi ensimmäisenä liberaalina pidetty Washington Post -lehti. Lehden mukaan naiset eivät tunteneet tai tienneet toistensa syytöksistä etukäteen ennen juttua. Gadsdenin kaduilla leviävät kuitenkin erilaiset valeuutiset ja salaliittoteoriat.

– Uskon, että joku maksaa näille naisille. Se on ainoa syy, miksi he tulevat esiin juuri vaalien alla, sanoo Sharlene Caroll.

Kenen luulet maksavan heille?

– En ole varma, mutta uskon, että joku.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.