Mainos

Alabaman kohuttu senaattivaali tänään – ahdisteluskandaalien keskellä oleva kongressi voi saada yhden ahdisteluepäillyn lisää

Alabamassa järjestetään tänään paljon puhuttu senaattorinvaali. Normaalisti äänestys olisi läpihuutojuttu, joka ei saisi paljoa mediahuomiota. Tällä kertaa Alabaman vaali on kuitenkin noussut isoksi uutisaiheeksi ahdistelusyytösten ja Yhdysvaltojen valtakunnallisen poliittisen tilanteen takia.

Vastakkain vaalissa ovat republikaanien 70-vuotias entinen tuomari Roy Moore ja demokraattien 63-vuotias entinen syyttäjä Doug Jones. Tavanomaisesti republikaanien ehdokas valittaisiin selvällä enemmistöllä, mutta Moore on ollut vaalien lähestyessä entistä suuremman mediakohun keskellä. Paitsi että Moore edustaa äärimmäistä kristilliskonservatiivista oikeistoa, häntä on syytetty myös alaikäisten ahdistelusta.

Useat naiset ovat syyttäneet Moorea seksuaalisesta ahdistelusta. Moorea syyttäneet naiset ovat olleet väitettyjen ahdisteluiden tapahtuessa alaikäisiä. Nuorin syytösten esittäjistä on sanonut olleensa ahdisteluhetkellä 14-vuotias ja Mooren olleen tuolloin noin 30-vuotias.

Moore jakaa puoluettaan

Häirintäsyytökset ovat jakaneet republikaanista puoluetta pahasti. Presidentti Donald Trumpin entinen strategiapäällikkö ja äärioikeistolaisena pidetyn Breitbart -sivuston johtaja Stephen Bannon antoi taannoin tukensa Moorelle. Moorea on tukenut myös muun muassa Alabaman kuvernööri Kay Ivey ja republikaanien oikeistopopulistisiiven äänitorvena aiemmin mainetta saanut Alaskan entinen kuvernööri ja varapresidenttiehdokas Sarah Palin.

Puolueen ylin johto on kuitenkin Moorea vastaan. Muun muassa senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell on toivonut Mooren luopuvan ehdokkuudesta.

Presidentti Trump tuki odottelun jälkeen Moorea viime viikolla, vaikka oli aiemmin pitänyt ahdistelusyytöksiä ”erittäin huolestuttavina”. Moore kiitti tuesta sanomalla, että Trumpin konservatiivisen agendan läpivienti kongressissa edellyttää hänen valintaansa.

Vaali on saanut maanlaajuista huomiota Yhdysvalloissa myös siksi, että republikaaneilla on senaatissa vain niukka 52-48 enemmistö. Demokraattien voitto Alabamassa saattaisi toimia alkusoittona vuoden päästä järjestettäviin kongressivaaleihin ja vaikeuttaisi Trumpin esitysten läpimenoa kongressissa entisestään.

Gallupit näyttävät vaalista tulevan hyvin tasaisen. Fox Newsin eilen julkaisema kysely näytti kymmenen prosenttiyksikön johtoa Jonesille, mutta RealClearPoliticsin julkaisema kyselykeskiarvo taas noin kahden prosenttiyksikön johtoa Moorelle.

Alabaman senaattipaikka tuli avoimeksi alkuvuodesta, kun senaattori Jeff Sessions siirtyi Trumpin hallitukseen oikeusministeriksi. Tänä vuonna kongressiin ei valita muita jäseniä. Sen sijaan ensi vuoden marraskuussa kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa ja kolmannes senaatin paikoista on jaossa.

Seksuaalinen ahdistelu on ollut viime viikkojen kuumimpia aiheita Yhdysvalloissa. Kolme kongressin jäsentä on joutunut viikon sisällä eroamaan ahdistelusyytösten takia.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.