MTV Alabamassa, jossa alkiokin on lapsi ja naiset ovat kauhuissaan: "Jos jotain tapahtuu alkioille, emme tiedä syytetäänkö meitä taposta"

Yhdysvalloissa kiista lapsettomuushoidoista on noussut presidentinvaalien keskiöön 2:19
Kiista lapsettomuushoidoista on noussut presidentinvaalien keskiöön Yhdysvalloissa.

Republikaanienemmistöinen Alabaman korkein oikeus linjasi muutama viikko sitten, että jäädytetyt alkiot ovat ihmisiä, mikä sai paikalliset klinikat keskeyttämään lapsettomuushoidot hetkeksi.

Amerikkalaisten vihaisten reaktioiden jälkeen klinikoita suojellaan nyt syytteiltä, mutta naisia ei. Presidentti Joe Biden on ottanut naisten lisääntymisoikeudet yhdeksi vaalien pääteemaksi, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen Alabamasta.

Alabamalainen Kristia Rumbley on saanut nuorimmat lapsensa koeputkihedelmöityksen avulla. Perheellä on vielä kolme jäädytettyä alkiota klinikan säilössä, mutta Alabaman korkein oikeus antoi alkioille lapsen oikeudet. 

Se säikäytti ja Rumbleyt aikovat lähettää alkiot toiseen osavaltioon.

– Jos jotain tapahtuu alkioille, emme tiedä syytetäänkö meitä taposta. Löysimme ulkopuolisen kuljetusfirman, suurin osa niistä ei nyt halua liikutella alkioita. Aluksi klinikat eivät edes halunneet luovuttaa alkioita, koska halusivat suojella itseään ja potilaita. Vaikka lapseni ovat poikia, mielestäni meidän pitäisi lopettaa tämä valtava naisten oikeuksien polkeminen, Rumbley sanoo MTV Uutisille.

Lisää konservatiivisia lakihanketta vireillä

Republikaanienemmistöisen Alabaman oikeuden päätös on yksi yli kymmenestä tuoreesta lakihankkeesta eri puolella maata, missä konservatiivit ja abortin vastustajat määrittelevät lasten oikeuksien alkavan hedelmöityksestä.

Niin sanottuja sikiön oikeudet -lakihankkeita on vireillä muun muassa Floridassa, Kansasissa, Iowassa, Coloradossa ja Etelä-Carolinassa ja mikäli ne menevät läpi, sillä on laajoja vaikutuksia lapsettomuushoitoihin. Koeputkihedelmöityksessä munasolut hedelmöitetään laboratoriossa kohdun ulkopuolella. 

Munasolut kasvatetaan alkioiksi ja hyvälaatuinen alkio voidaan siirtää naisen sisään ja loput hyvälaatuiset voidaan pakastaa myöhempää käyttöä varten. Moni alkioista voi olla myös huonolaatuisia.

Vaikka Alabaman päätöksellä on äärikonservatiivien tuki, se sai monet äänestäjät raivon valtaan, sillä arviolta noin pari prosenttia Yhdysvaltain kaikista raskauksista syntyy koeputkihedelmöityksen avulla. 

Bidenin kampanja on kutsunut Alabaman päätöstä törkeäksi ja ottanut naisten oikeudet presidentinvaalien vaaliteemaksi. Demokraatit ovat nostaneet julkisuudessa esiin republikaaneja, jotka ovat olleet kannattamassa koeputkihoitojen rajoittamista. 

Kampanjapuheissaan Biden syyttää Alabaman tapahtumista erityisesti Donald Trumpia.

– Se mitä Alabamassa tapahtuu on seurausta Donald Trumpin korkeimman oikeuden tuomareiden päätöksestä kaataa Roe v. Wade (perustuslaillinen oikeus aborttiin). Jos Trump valitaan uudelleen presidentiksi, ei ole epäselvyyttä, etteikö hän veisi lisää vapauksia eri puolelta maata, sanoi Bidenin kampanjapäällikkö Julie Chavez Rodriguez tiedotteessaan.

Demokraattien syyttelyiden ja kritiikkiryöpyn jälkeen myös Donald Trump kiirehti puolustamaan koeputkihedelmöitystä, mutta on sanonut myös kannattavansa maanlaajuista aborttikieltoa.

Naisten asema epävarma

Republikaanit yrittävät pehmittää vihaisia reaktioita, sillä puolueessa pelätään, että osa äänestäjistä kääntyy demokraattien puolueen, kuten kävi viime välivaaleissa konservatiivisen korkeimman oikeuden kumottua aborttioikeuden. 

Kritiikin keskellä Alabaman paikallisrepublikaanit loivat kiireellä lain, missä lääkäreitä suojellaan oikeustaisteluilta. Naisten asema on kuitenkin epävarma.

– He antoivat immuniteetin klinikoille mahdollisilta syytteiltä, mutta se on lyhytnäköinen ratkaisu, pelkkä laastari. He eivät puuttuneet pääongelmaan, mikä on kutsua alkioita lapsiksi. Tästä tulee laaja kysymys vaaleissa. Abortista ihmisille on jo muodostunut selvä mielipide viimeisen 50 vuoden aikana, mutta koskaan ennen alkiota ei ole kutsuttu lapseksi, sanoo naistenlääkäri Anne Marie Reidy MTV Uutisille.

Reidy pyörittää omaa klinikkaa Alabamassa ja kertoo potilaiden panikoivan sekä raskauden keskeytyksistä että lisääntymisoikeuksista. Alabamassa on myös yksi tiukimmista aborttilainsäädännöistä koko maassa.

– Minulla on potilaita, jotka ovat käyneet läpi koeputkihoitoja, mutta he eivät koskaan saaneet lasta, mukaan lukien yksi kollegani. Se, että heille nyt sanotaan, että alkiot ovat lapsia, särkee heidän sydämensä, koska heillä ei ole lapsia, Reidy kertoo.

– Niin kauan kuin he eivät korjaa pääongelmaa, mikä on luokitella alkiot lapsiksi, mikään ei tule meille naisille muuttumaan. Tämä tulee olemaan ongelma, Rumbley sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat