Mainos

MT: Enemmistö suomalaisista ei rajoittaisi lihan osuutta julkisessa ruokailussa –kaupunkien ja maaseudun välillä selkeät erot

9:26
Helsingin yliopiston omistamat Unicafe-ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoamisen – mitä muutoksella tavoitellaan?

Yli puolet Maaseudun tulevaisuuden kyselyyn vastanneista ei kannata lihan ja maidon osuuden pienentämistä. Helsingissä naudanlihan rooli vähenee huomattavasti.

Suomalaiset haluavat pitää liha ja maidon nykyisessä roolissaan julkisten palveluiden ruokalistoilla. Asia käy ilmi Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä.

Gallupissa kysyttiin, tulisiko julkisissa ruokailuissa lihan ja maidon käyttöä vähentää ilmastosyistä.

Enemmistö kaikista vastaajista (62 %) vastusti ajatusta. Vajaa kolmannes (28 %) puolestaan oli sitä mieltä, että lihan ja maidon vähentäminen olisi ilmastosyistä tarpeen.

Kaupunkien ja maaseudun välillä selkeitä eroja

Kyselyn tuloksista käy ilmi, että kaupunkien ja maaseudun välillä on selkeitä eroja. Pääkaupunkiseudulla vain niukasti yli puolet (55 %) vastusti lihan ja maidon osuuden pienentämistä ruokalistoilta.

Maaseutumaisissa kunnissa päätöstä piti huonona vastaajien selkeä enemmistö, 73 prosenttia. Idea tyrmättiin kaikkein jyrkimmin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

7:03
Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, millainen ilmastoteko lihasta luopuminen on ja miten se vaikuttaisi Suomen ruoantuotantoon.

Lihakeskustelua on kirittänyt erityisesti Unicafen päätös

Helsingin ylioppilaskuntien opiskelijaruokala Unicafe ilmoitti luopuvansa naudanlihasta, mikä herätti valtakunnallisen keskustelun.

Unicafe kertoi korvaavansa ensi helmikuussa naudanlihan kokonaan sialla ja siipikarjalla. Tavoitteena on nostaa kasvisruuan osuutta yli puoleen. 

Neuvonen ei ole MT:n kyselyn tuloksista yllättynyt. ”Fakta on, että kaupungissa ihmiset ovat enemmän huolissaan ilmastoasioista, jotka koskevat myös maaseutua ja alkutuotantoa.”

Kyselyn toteutti lokakuussa Kantar TNS Agri ja siihen vastasi 1 100 ihmistä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja