Moskovassa raju jalkapallomellakka

Ainakin yksi ihminen sai surmansa ja useita kymmeniä loukkaantui Moskovassa, kun maan jalkapallojoukkueen tappiosta raivostuneet kannattajat alkoivat mellakoida kaupungin keskustassa.

Maneesinaukiolle oli pystytetty jättimäinen tv-ruutu ottelun katsomista varten ja paikalla oli ainakin 3000 fania.
Japanille kärsityn 1-0-tappion jälkeen fanit sytyttelivät tuleen autoja, viskoivat pulloja ja kiviä sekä rikkoivat muun muassa parlamenttitalon ikkunoita, kertoi uutistoimisto Interfax. Silminnäkijöiden mukaan surmansa saanut puukotettiin Maneesinaukiolla lähellä Kremliä, mistä mellakat levisivät ympäri keskustaa. Poliisi ei vahvistanut kuolemantapausta.

Fanit nujakoivat myös poliisin kanssa sillä seurauksella, että ainakin kolmea poliisia puukotettiin. Yhden puukotetun poliisin vammat ovat vakavat. Sankka savu tuleen sytytetyistä autoista pimensi taivasta lähellä Moskva-hotellia ja Kremliä, missä mellakoijat sytyttivät uutistoimisto Tassin mukaan tuleen ainakin kuusi autoa.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan juopunut autoilija kaahasi keskustassa autollaan kolmen jalankulkijan päälle. Heidän vammoistaan ei tapahtuman jälkeen ollut täyttä varmuutta.

"Häpeä tavallisille kannattajille"

Mellakoitsijoita taltuttamaan komennettiin poliiseja sekä Omon-erikoisjoukkoja. -En pidä siitä, mitä täällä tapahtuu. Ihmiset tulivat katsomaan peliä ja nyt täällä on mellakka. Se ei ole oikein, valitteli Alekseiksi esittäytynyt fani uutistoimisto Reutersille.

Joidenkin fanien mukaan poliisin aggressiivinen käytös aiheutti mellakat: -Poliisit alkoivat hakata ihmisiä. Ihmiset vain purkivat ylimääräistä höyryä ja sitten poliisi alkoi hakata heitä, Nikita-niminen fani puolustautui Reutersille.

Poliisin mukaan mellakan aloittivat umpijuovuksissa olleet rähinöivät huligaanit. Venäjän hallitus tuomitsi mellakoinnin tuoreeltaan: -Nämä tapahtumat häpäisevät miljoonat tavalliset ihmiset, jotka kannattavat maajoukkuettamme. Mellakoitsijoilla ei ole mitään tekemistä urheilun tai urheilufanien kanssa, jyrähti Venäjän hallituksen edustaja Aleksei Volin RIA-uutistoimistolle.

Presidentti Vladimir Putin, joka itsekin on innokas jalkapallon ystävä, ei ollut mellakoinnin aikana Moskovassa. Putin oli matkustanut Pietariin, ottaakseen osaa Baltian maiden johtajien tapaamiseen.

Edellisen kerran jalkapallohuligaanit riehuivat Venäjällä vuonna 2000. Tuolloin kaksi teiniä sai surmansa jalkapallo-ottelun jälkeen alkaneessa mellakoinnissa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.06.2002).

Lue myös:

    Uusimmat