Mainos

Mosambikin tulvien pelätään pahenevan

Mosambikin tulvat eivät osoita minkäänlaisia laantumisen merkkejä.

Pelastustoimia Mosambikin pahimmilla tulva-alueilla on saanut vauhtia, kun kahdeksan Etelä-Afrikan ilmavoimien helikopteria ja lentokonetta ryhtyi lennättämään alueille apua ja tuomaan tulvavesien saartamia ihmisiä turvaan.

Pahiten tulvista kärsivät Mosambikin keskiosat, joissa Sambesi- ja Pungwejoet ovat tulvineet yli äyräidensä ja tuhannet ihmiset jääneet tulvavesien saartamiksi. Kaikkein pahin tilanne on Sambesijoella, jonka pintaa ovat nostaneet rankkasateet naapurimaissa Malawissa, Sambiassa ja Zimbabwessa. Tähän mennessä tulvissa on saanut surmansa yli 60 ihmistä.

Mosambikia koettelivat viime vuonna suurtulvat, joissa kuoli noin 700 ihmistä. Pungwejoen pinta on kahden viime viikon aikana laskenut puoli metriä, mutta on vieläkin liian korkealla, jotta Mosambikin hallitus voisi julistaa hätätilan kumotuksi. Tilanne on kuitenkin toinen Sambesijoella, jossa viranomaiset pelkäävät yhä pahinta.

Viranomaiset joutuivat viime viikolla turvautumaan hätäjuoksutuksiin yläjuoksulla sijaitsevassa suurpadossa Cakora Bassassa ja nyt tulvien odotetaan pahenevan, kun ylimääräinen vesi matkaa jokea pitkin kohti Intian valtamerta. Tuoreimpien tilastojen mukaan tämän vuoden tulvat ovat koetelleet noin 460 000 ihmistä. Mosambik on vedonnut ulkovaltoihin, jotta ne auttaisivat sitä selviämään tuhoista.

(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.