Mormonikirkon väitetään huijanneen 100 miljardin omaisuuden verovapaasti – kerää sijoitussalkkua ”Jeesuksen toista tulemista varten”

Yhdysvaltain mormonikirkon (Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko) entinen sijoitusosaston työntekijä väittää, että kirkko on kerännyt miljardeja dollareita hyväntekeväisyyden varjolla, vaikka varannot ovatkin menneet toiseen käyttöön.

The Washington Post on nähnyt kopion ilmiantajan tekemästä valituksesta ja sen väitteitä tukevista asiakirjoista.

Yhdysvalloissa yleishyödylliset organisaatiot, kuten kirkot, voivat kerätä lahjoituksia ja hankkia tuloja verovapaasti, mutta varat tulee käyttää hyväntekeväisyyteen.

Ilmiantaja on mormonikirkon entinen salkunhoitaja David A. Nielsen, joka työskenteli kirkon Ensign Peak Advisors -nimisessä sijoitusyhtiössä. Yhtiö on rekisteröity kirkkoa tukevaksi organisaatioksi ja se on liitetty mormonikirkkoon. Tämä sallii yhtiön toimia ja hankkia tuloa pääosin verovapaasti Yhdysvalloissa.

Sen ehtona kuitenkin on, että varat tulee käyttää uskonnolliseen, opetukselliseen tai muuhun hyväntekeväisyystoimintaan. Nielsen väittää, ettei tämä ole toteutunut.

Lahjoituksia kerätty sijoitussalkkuun

Mormonikirkko kerää vuosittain jäseniltään arviolta 7 miljardia lahjoituksia, josta 6 miljardia menee kirkon vuosittaisten menojen kattamiseen. Yksi miljardi laitetaan sivuun Ensigniin, joka siirtää sen sijoitussalkkuihin tuottamaan voittoa.

Ilmiannon mukana toimitettujen asiakirjojen mukaan tuon sijoitussalkun koko on paisunut noin 100 miljardiin dollariin. Vuonna 1997 salkun koko oli Nielsenin mukaan noin 12 miljardia dollaria.

Kirkon myös väitetään ostaneen miljardien arvosta kiinteistöjä ohjatakseen varoja muualle. Ilmiantaja myös sanoo, että varoja saattaa olla ohjattuna myös Ensignin ulkopuolelle.

Kirkolla miljardien omaisuus

Mormonikirkon rahankäyttöä on ennenkin arvosteltu. Reuters kertoi vuonna 2012 kirkon omaisuuden olevan arviolta 35 miljardia dollaria, lähinnä temppelien, kirkkojen, maatilojen, ostoskeskusten tai muiden kiinteistöjen muodossa.

Washington Postin mukaan mormonikirkon korkea-arvoinen uskonnollinen johtaja Gérald Causse on vuonna 2018 yhdistänyt kirkon taloudellisen strategian "profetioihin viimeisistä päivistä". 

Gaussen mukaan samalla kun kirkko haalii itselleen viljasiiloja ja hätävarastoja, se myös laittaa sivuun osan tuloistaan, jotta se on valmis "kaikkiin tulevaisuuden tarpeisiin". 

Mormonikirkon käytäntö on, että jäsenet maksavat sille noin 10 prosenttia omista tuloistaan, eli niin kutsuttuja kymmenyksiä. Nielsen arvostelee ilmiannossaan sitä, että kirkko kerää kolehtia jopa vähävaraisilta perheiltä, vaikka istuu itse valtavan omaisuuden päällä. 

– Maksaisitko itse kymmenyksiä veden, sähkön tai perheesi ruokkimisen sijaan, jos tietäisit sen [kirkon] istuskelevan miljardien päällä odottamassa Jeesuksen toista tulemista? Nielsen kirjoittaa ilmiantonsa mukana lähetetyssä 74-sivuisessa selosteessa.

Kirkko: Väitteet perustuvat puutteelliseen tietoon

Salt Lake Cityssa päämajaa pitävä mormonikirkko on vastannut Washington Postin julkaisemiin väitteisiin.

– Väitteet perustuvat kapeakatseiseen näkökulmaan ja puutteelliseen tietoon, kirkon hallinto vastasi.

Kirkon mukaan se noudattaa kaikkea toimintaansa sovellettavaa lainsäädäntöä, mukaan lukien lahjoitukset, sijoitukset, verot ja säästöt. Kun kirkkoa on aiemmin kyseenalaistettu sen valtavasta omaisuudesta, se on yleensä vähätellyt asiaa. Kirkon mukaan kymmenysten keräämisellä varmistetaan, ettei se "menetä kontrollia jäsenistään".

Vuonna 2012 Reutersin mukaan kirkolla arvioitiin olevan kansainvälisesti noin 14 miljoonaa jäsentä, joista noin puolet asuu Yhdysvaltojen ulkopuolella.

IRS:n käytäntönä on antaa verorahojen väärinkäytön ilmiantajalle osuus rahoista, jotka ilmiannon ansiosta on saatu kerättyä. Myös Nielsen on hakenut osuutta.

Ilmiannon ja sitä tukevat asiakirjat vuosi lehdistölle Nielsenin veli, joka kirjoitti saatekirjessään Washington Postille, että hänen veljensä pyysi auttamaan ilmiannon teossa, koska ei enää kestänyt nähdä varojen väärinkäyttöä.

Asiasta kirjoitti Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat