Mainos

Moottoripyöräpoliisi ampui kolme laukausta puukottajaan – poliisia epäillään kuolemantuottamuksesta

Helsinkiläistä poliisia epäillään kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kertoo Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto. Rikosepäilyt liittyvät tapahtumiin Orimattilassa Nelostiellä viime lokakuussa.

Poliisin aseenkäyttöä tutkineen kihlakunnansyyttäjä Jukka Haaviston mukaan kysymys on siitä, olisiko poliisi voinut menetellä toisin, että kuljettaja olisi jäänyt henkiin.

– Tutkinnassa on selvitetty sitä, onko tilanteessa toimittu huolimattomasti eli olisiko tilanne voitu pysäyttää ilman, että henkilö kuoli. Tässä esitutkinta oli aloitettu jo ennen kuin juttu tuli minulle, Haavisto sanoo.

Mies kaahasi kovaa ja ohitteli vaarallisesti

Tapahtumat alkoivat poliisin esitutkintamateriaalin mukaan, kun hätäkeskukseen tulleiden ilmoitusten mukaan Opel Vectra -henkilöauto ajoi ylinopeutta ja teki vaarallisia ohituksia. Silminnäkijähavaintojen mukaan auto oli ajanut punaisia päin, tehnyt kovia ohituksia ja heittelehtinyt.

Autoa kuljetti 32-vuotias mies, jonka verestä löydettiin myöhemmin amfetamiinia. Kyydissä oli 23-vuotias nainen, joka kertoi poliisille, että uskoo miehen ajaneen ainakin 160 kilometrin tuntivauhtia. Nainen yritti sanojensa mukaan huutaa miehelle, että tämä pysähtyisi.

Tilanne päättyi, kun auto törmäsi silminnäkijöiden mukaan edessä olleeseen ohitusta tehneeseen toiseen autoon. Nainen kertoi poliisille, että kuljettaja yritti ajaa edellä olleen ohittavan ja oikealla kaistalla ajavan auton välistä.

Opel suistui törmäyksen seurauksena moottoritien kaistojen väliselle nurmialueelle.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että auton kuljettaja löi matkustajana ollutta naista veitsellä useita kertoja, kun nainen oli nousemassa suistuneesta autosta.

Nainen loukkaantui hengenvaarallisesti

Paikalle tullut moottoripyöräpoliisi, Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli, puuttui tilanteeseen käskyttämällä miestä lopettamaan väkivallan.

Mies oli puukottamassa naista, kun poliisi ampui häntä.

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että moottoripyöräpoliisi ampui Nelostien puukottajaan kolme laukausta, joista viimeinen oli kuolettava ja pelasti 23-vuotiaan naisen hengen. Autoa kuljettanut mies kuoli poliisin luoteihin.

Nainen ehti saada useita puukoniskuja ja hän loukkaantui hengenvaarallisesti. 

Poliisi kiistää syyllistyneensä rikokseen. Jutun esitutkinta on nyt valmis ja se siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

Poliisin mukaan syy kuljettajan käytökselle jäi mysteeriksi. Kuollutta miestä epäiltiin tapon yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Koska rikoksesta epäilty on kuollut, tapauksen tutkintaa ei jatketa. Samasta syystä esitutkintamateriaali tuli julkiseksi hänen osaltaan.

Tapahtumat taltioituivat osittain poliisin moottoripyörän liikennekameralle. Esitutkinnassa on kuultu poliisin mukaan kymmeniä ihmisiä.

2:31

8:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.