Moottoripyöräilijä pysäköi kahden tunnin kiekkopaikalle klo 13.45, sai parkkisakon klo 14.06 – yksi olennainen juttu unohtui

Kuopiolainen Kimmo kuvasi Renault-kuskin pöyristyttävän ”loistopysäköinnin” 0:23
Kimmo kuvasi Renault-kuskin uskomattoman "loistopysäköinnin" Kuopiossa viime tammikuussa. Katso videolta, millainen väli autojen väliin jäi.

Moottoripyörässä ei tieliikennelain mukaan tarvitse käyttää parkkikiekkoa, mutta yksityisessä valvonnassa olleelle pysäköintialueelle prätkänsä jättänyt ei pysäköintivirhemaksulta pelastunut.

Koronarokotukseen saapunut moottoripyöräilijä oli pysäköinyt ajokkinsa Porvoon Taidetehtaan pysäköintialueelle elokuisena torstai-iltapäivänä. Prätkä oli pistetty parkkiin ilmaiselle kahden tunnin kiekkopaikalle noin kello 13.45, mutta hetkeä myöhemmin pyörälleen palannut kuluttaja löysi siitä roikkumasta kalliin muistutuksen pysäköintisääntöjen noudattamisesta. Pysäköintivirhemaksu oli annettu kello 14.06.

Kuluttaja riitautti saamansa pysäköintivirhemaksun huomauttaen, että moottoripyöriä koskevat samat aikarajoitukset kuin autojakin.

Kuluttajariitalautakunta puolestaan jätti suosittamatta hyvitystä huomauttaen, että moottoripyöräilijä ei ollut käyttänyt pysäköintikiekkoa, vaikka kyseisellä yksityisessä valvonnassa olleella pysäköintialueella pysäköinti oli sallittu ilmaiseksi kahden tunnin ajaksi pysäköintikiekkoa käyttämällä.

Vaikka moottoripyörässä ei ole paikkaa parkkikiekolle samaan tapaan kuin autossa, eikä tieliikennelaki sitä yleisesti edellytä, se ei tarkoita, etteikö sitä olisi tarvinnut tässä tapauksessa käyttää.

– Porvoon kaupungin koronarokotuksiin saapuville annettujen ohjeiden mukaisesti alueella saa pysäköidä kaksi tuntia ilmaiseksi pysäköintikiekkoa käyttämällä. Koska kuluttaja ei ole käyttänyt ajoneuvossaan pysäköintikiekkoa, ei hän ole noudattanut tätä Porvoon kaupungin rokotuksiin saapuville annettua ohjeistusta, jolloin hänen olisi pitänyt noudattaa alueella esitettyjä ehtoja maksullisesta pysäköinnistä, pysäköinninvalvontayritys perustelee vastauksessaan.

– Vaikka kaupungin julkisilla kadunvarsipysäköintipaikoilla pysäköintikiekkoa ei tarvitsisi käyttää moottoripyörässä, se ei tarkoita sitä, että maksullisilla yksityisillä pysäköintipaikoilla saisi pysäköidä ilman kiekkoa tai kokonaan ilman pysäköintimaksua. Ajoneuvossa ei ole ollut mitään aikarajoitukseen tai maksuun viittaavaa seikkaa ja ajoneuvo on vienyt maksullisen pysäköintipaikan alueella, elinkeinonharjoittaja jatkaa.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan kyseisen pysäköintialueen ehtojen mukaan pysäköinti alueella on ollut ilmaista kahden ensimmäisen tunnin ajan. Ehtojen mukaan saapumisaika on tuolloin pitänyt ilmoittaa pysäköintikiekolla, koska maanomistaja oli niin määrännyt.

Yksimielinen ratkaisu

Kuluttajariitalautakunnan mukaan osapuolet olivat yhtä mieltä siitä, että moottoripyörässä ei ole ollut pysäköintikiekkoa osoittamassa pysäköinnin alkamisaikaa.

– Näin ollen kuluttaja on pysäköinyt alueelle alueen ehtojen vastaisesti, ja valvontamaksu on ollut aiheellinen, lautakunta toteaa ratkaisussaan.

Lähde: Kuluttajariitalautakunta

Artikkelia muokattu 13.12. klo 13.00: Moottoripyöräilijöiltä ei tieliikennelain mukaan yleisesti edellytetä pysäköintikiekon käyttämistä, kuten jutussa aiemmin todettiin. Pysäköintialueen aikarajoitukset kuitenkin koskevat myös moottoripyörän pysäköimistä. Kuluttajariitalautakunta on antanut ratkaisunsa tämän nimenomaisen pysäköintialueen pysäköintiehtojen pohjalta. Kyseessä on yksityisessä valvonnassa ollut pysäköintialue.

Lue myös:

    Uusimmat