Mainos

Moottorikelkkailu vaati aiempaa enemmän kuolonuhreja

Viime vuonna tapahtui aiempaa enemmän vakavia moottorikelkkaturmia. Surmansa sai kelkkaillessa 14 henkilöä, kun vuotta aikaisemmin luku oli kahdeksan.

Viime vuonna kuolleista yli puolet sai surmansa jäällä ajaessa. Liikenneturva pitääkin jäätä yhtenä vaarallisimmista kelkkailupaikoista ja muistuttaa, että turvallisinta kelkkailu on sille määrätyillä urilla ja reiteillä.

- Jäällä on riski hukkua ja törmätä rantakiviin. Jää houkuttaa kelkkailijoita, koska sinne saa mennä ilman erillistä lupaa, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska.

Myös liian suuri tilannenopeus koituu usein kelkkailijan kohtaloksi. Niska muistuttaa, että talviliikkumisessa tulisi erityisesti huomioida olosuhteet. Lumi on haasteellinen liikkumisympäristö, koska siitä on vaikea erottaa korkeus- ja syvyyseroja.

Kolme neljästä menehtyneestä humalassa

Myös alkoholi on osallisena monessa kelkkaturmassa. Vuosina 2004-2007 sattuneissa onnettomuuksissa kolme neljästä kelkkailijasta on ollut humalassa kuolinhetkellä. Luku on selkeästi korkeampi kuin missään muussa liikennevälineessä.

- Mielletäänkö niin, että kun ollaan maastossa, niin voidaan olla vähän vapaammin? Tämä on kuintekin valitettavaa ja aivan liian yleistä, Niska miettii.

Lapin liikenneturvallisuusasian neuvottelukunta toivoo, että kelkkailijat ajaisivat kelkoille varatuilla urilla ja reiteillä sekä pitäisivät huolen omasta ja kaverin kunnosta lumiolosuhteita unohtamatta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.