Montenegrossa ratkaisevat parlamenttivaalit

Montenegrossa äänestettiin tänään parlamenttivaaleissa, jotka saattavat olla ratkaisevat Jugoslavian liittovaltion tulevaisuuden kannalta. Presidentti Milo Djukanovic sanoi äänestettyään, että kansanäänestys Montenegron itsenäisyydestä järjestetään "hyvin pian", jos hänen vaaliliittonsa saa vaaleissa tänään enemmistön taakseen.

Äänestyspaikoilla käytiin ahkerasti. Vaalitarkkailijoiden mukaan jo alkuiltapäivästä yli 44 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt antamassa äänensä. Hallituksesta riippumattomat vaalitarkkailijat kertoivat, ettei äänestyspaikoilta ollut raportoitu mitään merkkejä vaalivilpistä.

Äänestys sujui kaikin puolin rauhallisesti, kertoi Zlatko Vujovic vaaleja valvovasta Cemi-järjestöstä. Vaalihuoneet avasivat aamukahdeksalta paikallista aikaa, joka on tunnin Suomea jäljessä. Äänestys jatkuu iltayhdeksään saakka Suomen aikaa, ja tuntia myöhemmin arveltiin ensimmäisten tulosennusteiden valmistuvan.

Vaaleissa ei ole mitään muuta teemaa kuin Montenegron tulevaisuus joko itsenäisenä valtiona tai Jugoslavian liittotasavallan osana. Noin 650 000 asukkaan Montenegro ja sitä yli kymmenen kertaa suurempi Serbia ovat muodostaneet ns. tynkä-Jugoslavian vuodesta 1992.

Itsenäisyyspyrkimystä vastustaa näkyvimmin Montenegron serbijohtoinen sosialistinen kansanpuolue (SNP), joka johtaa Jugoslavian puolesta -koalitiota. Itsenäisyysrintama näyttäisi kuitenkin kaikkien viimeaikaisten mielipidemittausten mukaan voittavan vaalit liberaalipuolueen ja kansallisten vähemmistöpuolueiden tuella. Presidentti Milo Djukanovic on luvannut voittonsa jälkeen järjestää nopeasti kansanäänestyksen itsenäisyydestä.

Itsenäisyysrintama voitonvarma

Milo Djukanovicin Montenegro-rintaman ja Predrag Bulatovicin Jugoslavia-koalition välinen ero on vaihdellut kyselyissä 7-18 prosenttiyksikköä Djukanovicin eduksi. Djukanovic laskee saavansa kahden kolmasosan enemmistön parlamenttiin liberaalien ja kansallisten vähemmistöjen tuella.

Parlamenttipaikoista (77) taistelee kaikkiaan 16 puoluetta ja vaaliliittoa. Äänioikeutettuja on noin 420 000. Erityisen tärkeä asema on Montenegron albaani- ja muslimiväestöillä, joiden tiedetään tukevan maan itsenäistymistä. Vaalit järjestetään, koska edellinen hallitus hajosi itsenäistymisestä syntyneiden erimielisyyksien vuoksi.

Venäjä, länsimaat ja erityisesti Serbia ovat kuorossa varoitelleet Montenegroa itsenäisyyshankkeesta epäillen lilliputtimaan elinkelpoisuutta ja sanoen itsenäistymisen lisäävän etnistä kuohuntaa Kosovossa ja Bosnia-Hertsegovinassa.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat